Ucraina se retrage în „anumite zone” ale frontului de nord, la Lukianţi şi Vovceansk, din calea ofensivei ruse

miercuri, 15 mai 2024, 12:40
2 MIN
 Ucraina se retrage în „anumite zone” ale frontului de nord, la Lukianţi şi Vovceansk, din calea ofensivei ruse

Armata ucraineană a anunţat în noaptea de marţi spre miercuri că s-a repliat pe frontul de nord ”în anumite zone, în apropiere de Lukianţi şi Vovceansk”, în regiunea Harkov, unde Rusia a lansat o ofensivă la 10 mai, şi că ”bătălia continuă”, relatează AFP.

”În anumite zone, în apropiere de Lukainţi şi Vovceansk, în urma unor tiruri inamice şi unui asalt al infanteriei, unităţile noastre au manevrat către poziţii mai favorabile, pentru a salva vieţile militarilor noştri şi a evita pierderi. Bătălia continuă”, a anunţat pe reţele de socializare Statul Major ucrainean.

La Vovceansk – cea mai mare localitate vizată în atacul rus în curs -, situaţia este ”critică”, a recunoscut marţi şeful Administraţiei Militare, Tamaz Gambaraşvili, evocând ”bombardamente constante” şi confruntări armate ”în apropierea oraşului”.

Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, Rusia obţine ”succese tactice” prin cucerirea a aproximativ 30 de sate. Aproximativ 7.000 de persoane au fost evacuate. Această operaţiune alimentează temeri cu privire la o străpungere rusă a trupelor ucrainene, care duc lipsă de resurse şi se află sub presiune pe fronturile de est şi sud.

VIZITA LUI ZELENSKI, ANULATĂ

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care era aşteptat la Madrid într-o vizită oficială, şi-a anulat vizita în Spania, potrivit presei spaniole, o informaţie confirmată de programul oficial al palatului regal spaniol.

Miercuri dimineaţa, palatul regal a actualizat agenda suveranului şi a anunţat că întrvederea regelui Felipe al VI-lea cu şeful statului ucrainean şi un dejun oficial în onoarea lui Volodimir Zelenski au fost anulate, fără să precizeze motivul.

Presa spaniolă scrie că Volodimir Zelenski a luat această decizie din cauza noii ofensive ruse în nordul Ucrainei. Moncloa, reşedinţa Guvernului spaniol, contatctată de AFP, nu a răspuns imediat pentru a confirma această anulare.

Volodimir Zelenski şi premierul spaniol Pedro Sánchez urmau să semneze în cadrul acestei vizite, potrivit cotidianului El Pais, un Acord bilateral de securitate menit să garanteze susţinerea militară a Kievului de către Madrid. Preşedintele ucrainean urma să efectueze de asemenea o vizită în Portugalia, care probabil va fi anulată, scrie presa portugheză.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii