Ucraina şi Moldova ne ajută să obţinem fonduri UE pentru autostrada Iaşi - Tg. Mureş
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

Ucraina şi Moldova ne ajută să obţinem fonduri UE pentru autostrada Iaşi - Tg. Mureş

GALERIE
autostrada
 • autostrada
- +

Consiliul Judeţean caută sprijinul Comitetului Regiunilor Europene (CoR) pentru concretizarea proiectului autostrăzii Ungheni - Iaşi - Târgu Neamţ - Târgu Mureş.

Proiectul a fost discutat ieri în cadrul seminarului extern al Comisiei pentru coe­ziune teritorială (COTER) din cadrul CoR, organizat la Iaşi. „Am prezentat proiectul autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş care va fi nu numai o legă­tură directă şi rapidă între cele două regiuni ale României, ci va însemna şi legătura Ucrainei şi Republicii Mol­dova cu Uniunea Europeană. De altfel, raportorul CoR pe problematica TEN-T, reţeaua de au­tostrăzi şi căi ferate a UE, a fost prezent la seminar. Este un proiect pentru care se pot atrage fonduri europene. De asemenea, am mai prezentat proiectul Aeroportului şi al Centrului Intermodal de Trans­port Marfă de la Holboca“, a de­clarat preşedintele CJ, Cristian Adom­niţei.

Discuţiile din cadrul seminarului s-au referit îndeosebi la conectarea reţelei europene de transport cu regiunile periferice ale acesteia şi la dezvoltarea cooperării teritoriale pentru conectarea regiunilor din Europa de Est şi Centrală şi extinderea acestei cooperări la alte regiuni europene. „Ţara mea, Cehia, este situată în centrul Europei, dar legăturile noastre cu Vestul sunt încă foarte slabe, urmare a cortinei de fier. Tocmai de aceea, trebuie să facem Comisia Europeană con­ştien­tă de importanţa deosebită pe care o are infrastructura de transport pentru noi şi să obţinem transformarea în priorităţi a proiectelor noastre“, a spus Petr Osvald, prim-vicepreşedinte al COTER.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Ce-a lipsit după cerneală

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X