
Ucraina și SUA au ajuns la un acord privind mineralele, după ce americanii au renunțat la mai multe cerințe

Kievul a ajuns la un acord cu Washingtonul privind minereurile care, speră oficialii ucraineni, va îmbunătăți relațiile cu administrația Trump și va deschide calea pentru un angajament de securitate pe termen lung al SUA, scrie Financial Times, citați de G4Media.
Oficialii ucraineni spun că sunt acum pregătiți să semneze acordul privind dezvoltarea în comun a resurselor sale minerale, inclusiv petrol și gaze, după ce SUA a renunțat la cererile privind dreptul la 500 de miliarde de dolari în venituri potențiale din exploatarea resurselor.
Deși textul nu conține garanții de securitate explicite, oficialii au susținut că au negociat condiții mult mai favorabile și au descris acordul ca pe o modalitate de extindere a relației cu SUA pentru a consolida perspectivele Ucrainei după trei ani de război.
„Acordul privind mineralele este doar o parte a imaginii. Am auzit de mai multe ori de la administrația SUA că face parte dintr-o imagine mai mare”, a declarat marți pentru Financial Times Olha Stefanișina, viceprim-ministru și ministru al justiției din Ucraina, care a condus negocierile.
Condițiile extrem de oneroase ale proiectului inițial – pe care președintele Donald Trump le-a prezentat ca fiind un mijloc prin care Ucraina să ramburseze SUA pentru ajutorul militar și financiar acordat de la invazia la scară largă a Rusiei din 2022 – au provocat indignare la Kiev și în alte capitale europene.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
După ce președintele Volodimir Zelenski a respins acest text inițial săptămâna trecută, Trump l-a numit „dictator” și a părut să acuze Ucraina de declanșarea războiului.
Versiunea finală a acordului, datată 24 februarie și văzută de FT, ar stabili un fond în care Ucraina ar contribui cu 50 % din încasările din „monetizarea viitoare” a resurselor minerale deținute de stat, inclusiv petrol și gaze, și a logisticii asociate. Fondul ar urma să investească în proiecte în Ucraina.
Acesta exclude resursele minerale care contribuie deja la vistieria guvernului ucrainean, ceea ce înseamnă că nu ar acoperi activitățile existente ale Naftogaz sau Ukrnafta, cei mai mari producători de gaze și petrol din Ucraina.
Cu toate acestea, acordul omite orice referire la garanțiile de securitate ale SUA, pe care Kievul insistase inițial să le obțină în schimbul acceptării acordului. De asemenea, acordul lasă chestiunile cruciale, cum ar fi mărimea participației SUA la fond și termenii acordurilor de „proprietate comună”, să fie clarificate în acorduri ulterioare.
Citește mai mult pe G4Media.
Publicitate și alte recomandări video