Ucraina susține că a dejucat atacuri ruseşti cu bombă care urmau să fie comise de 9 Mai, la Kiev

luni, 13 mai 2024, 18:25
1 MIN
 Ucraina susține că a dejucat atacuri ruseşti cu bombă care urmau să fie comise de 9 Mai, la Kiev

Ucraina a declarat luni că a zădărnicit o operaţiune rusă prin care urmau să fie declanşate atacuri în serie cu bombă la supermarketuri şi în apropierea unei cafenele din capitala Kiev, precum şi la o întreprindere militară din oraşul Liov, situat în vestul ţării, relatează Reuters.

Doi agenţi ai spionajului militar rus au fost reţinuţi sub suspiciunea de implicare în presupusul complot şi au fost confiscate 19 dispozitive explozive, a anunţat biroul procurorului general.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a precizat într-un comunicat că patru bombe erau destinate să explodeze în capitală pe 9 Mai, ziua în care Rusia sărbătoreşte victoria sovietică asupra Germaniei naziste în 1945.

„Conform planului serviciilor speciale ruseşti, explozibilii trebuiau să fie detonaţi în timpul orelor de vârf ale supermarketurilor pentru a provoca daune maxime populaţiei civile”, susţine SBU.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei. La Kiev, explozibili urmau să fie disimulaţi în pachete de ceai, în timp ce o bombă a fost plasată într-o maşină pentru o explozie în apropierea cafenelei, potrivit SBU. Atacul de la Liov trebuia să aibă loc în februarie, a precizat SBU. Ţinta era o întreprindere din domeniul apărării, neidentificată.

Ucraina afirmă în mod regulat că a dejucat atacuri departe de linia frontului, care sunt planificate de serviciile de securitate ruseşti şi anunţă că reţine agenţi despre care spune că lucrează pentru Moscova. Săptămâna trecută, SBU a declarat că a prins doi agenţi în cadrul Departamentului de Protecţie a Statului care plănuiau asasinarea preşedintelui Volodimir Zelenski şi a şefului serviciilor de informaţii militare, Kirilo Budanov.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii