Ucraina susţine că a lovit în premieră un avion de luptă rusesc de ultimă generaţie, un Su-57

duminică, 09 iunie 2024, 15:36
2 MIN
 Ucraina susţine că a lovit în premieră un avion de luptă rusesc de ultimă generaţie, un Su-57

Forţele ucrainene au lovit pentru prima dată un avion de vânătoare rusesc Suhoi Su-57 de ultimă generaţie la o bază aeriană din interiorul Rusiei, a declarat duminică agenţia de informaţii a armatei ucrainene, GUR, arătând imagini din satelit care, potrivit acesteia, confirmă lovitura, relatează Reuters.

În postarea de pe Telegram, GUR nu a precizat cum a fost lovit avionul Su-57 sau ce unitate a armatei ucrainene a efectuat operaţiunea.

Un popular blogger militar rus pro-război, care îşi spune Fighterbomber şi se concentrează pe aviaţie, a declarat că informaţiile referitoare la lovirea avionului Su-57 sunt corecte şi că atacul a fost executat de o dronă.

GUR a declarat că aeronava era parcată pe aerodromul Ahtubinsk, din regiunea Astrahan, care se află la circa 590 de km de liniile de front din Ucraina.

„Fotografiile arată că pe 7 iunie, Su-57 se afla intact, iar pe (8 iunie), în apropierea lui erau cratere de la explozie şi pete caracteristice provocate de incendiu”, a declarat GUR, care publică imaginile alături de mesaj.

Bloggerul rus Fighterbomber a declarat că avionul de vânătoare a fost lovit de schije şi că pagubele sunt în prezent evaluate pentru a se vedea dacă aeronava mai poate fi reparată. El a spus că, dacă avionul va fi considerat ireparabil, aceasta ar fi prima pierdere în luptă a unui Su-57.

Corespondentul militar al agenţiei ruse de stat RIA Novosti, Aleksandr Harcenko, a postat un mesaj enigmatic, în care nu a recunoscut în mod direct lovitura, dar a denunţat lipsa de hangare pentru a proteja avioanele militare.

În ciuda faptului că a fost prezentat ca un avion de luptă rusesc de generaţia a cincea, care să rivalizeze cu echivalentul său american, Su-57 a fost afectat de întârzieri de dezvoltare şi de un accident în 2019. Potrivit producătorului său, producţia în serie a aeronavei a început în 2022. Este un avion de luptă greu, capabil să îndeplinească o varietate de roluri pe câmpul de luptă.

Ucraina, care nu dispune de vastul arsenal de rachete al Moscovei, s-a concentrat pe fabricarea de drone cu rază lungă de acţiune pentru a putea lovi ţinte în interiorul Rusiei.

Citiți și: Duel de film pe teritoriu ucrainean între un tanc rusesc și unul american. Cine câștigă

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii