Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Udrea îl critica public, dar făcea “afaceri” în privat cu “cel mai deştept băiat din energie”

GALERIE
udrea
  • udrea
- +

"Cel mai deştept băiat din energie", potrivit unor surse judiciare omul de afaceri Bogdan Buzăianu, a apelat, pentru a fi sprijinit să păstreze contractele pe care firmele sale le aveau cu Hidroelectrica, la Elena Udrea, deşi aceasta îl critica public, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie.

"El este considerat 'cel mai deştept băiat din energie', întrucât firmele înfiinţate de el sau în care şi-a instalat formal apropiaţi sau colaboratori au obţinut de la Hidroelectrica SA, prin încredinţare directă, în baza unor contracte cu valoare foarte mare, energie la preţuri cu mult sub preţul pieţei, pe care a revândut-o, inclusiv către întreprinderi de stat", se arată în rechizitoriu.

Potrivit documentului, omul de afaceri a decis să o abordeze pe Elena Udrea, în condiţiile în care aceasta, la fel ca şi preşedintele de la acea vreme, Traian Băsescu, au atacat public, în repetate rânduri, aşa-numiţii "băieţi deştepţi din energie".

"După ce (...) şi Elena Udrea l-au criticat în repetate rânduri pe (...), acesta a luat în calcul varianta vânzării afacerii sale. O ofertă mai serioasă a găsit-o în anul 2010, din partea unui fond de investiţii din Qatar. Suma în joc era de circa 1,3 miliarde de dolari. (...) Pentru (...) părea că persoanele cu care se războieşte sunt (...) şi Elena Gabriela Udrea. După discuţii cu Radu Ioan Budeanu, (...) a decis ca ar fi bine să o abordeze pe Elena Udrea, colaboratoarea lui (...). Asta se petrecea la finele anului 2010. Pentru ca (...) sa-şi vândă afacerea celor din Qatar, avea nevoie ca autorităţile să nu-i deranjeze, măcar pentru moment, contractele cu Hidroelectrica SA şi ca politicienii influenţi să nu-i fie ostili în public", se mai menţionează în rechizitoriu.

Conform aceleiaşi surse, în perioada iulie-august 2011, la îndemnul Elenei Udrea, Radu Budeanu a contactat-o pe o apropiată a acesteia, căreia i-a explicat că Buzăianu doreşte o intervenţie pe lângă reprezentanţii Hidroelectrica, pentru a fi menţinute contractele încheiate de firmele sale.

"Radu Ioan Budeanu a vizitat-o de mai multe ori pe (...), interesându-se ce a spus Elena Gabriela Udrea, dacă se implica sau nu în rezolvarea problemelor lui (...). Pentru a o scoate din inerţie pe Elena Gabriela Udrea, într-una din discuţiile cu (...), Radu Ioan Budeanu a avansat suma de 5 milioane de dolari, afirmând ca aceasta e suma pe care (...) e dispus sa i-o dea Elenei Gabriela Udrea. (...) i-a adus la cunoştinţă Elenei Gabriela Udrea oferta şi condiţiile care o însoţeau, iar aceasta şi-a exprimat neîndoielnic acordul. (...) În condiţiile în care (...) îi cerea Elenei Udrea să-şi traficheze influenţa, în schimbul unei sume de bani, 'OK'- ul exprimat de aceasta e, fără dubiu, o acceptare clară a foloaselor necuvenite oferite şi o promisiune că îşi va folosi influenţa", mai susţin procurorii.

În acest dosar, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Elenei Udrea pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor şi a lui Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă.

Elena Udrea este acuzată că a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de un om de afaceri, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie. "Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro; creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii", se precizează în comunicat.

Procurorii mai susţin că, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea societăţii cu activitate media, Udrea a preluat creanţa de la firma controlată de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe. (Agerpres)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri