UE a înregistrat în februarie un excedent al balanţei comerciale de 21,1 miliarde de euro
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

UE a înregistrat în februarie un excedent al balanţei comerciale de 21,1 miliarde de euro

GALERIE
exporturi
  • exporturi
- +

Uniunea Europeană a înregistrat în februarie un excedent al balanţei comerciale de 21,1 miliarde de euro, faţă de un plus de 22,7 miliarde de euro în perioada similară din 2020, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat) și citate de Agerpres.

În ceea ce priveşte România, datele Eurostat arată că în primele două luni din acest an exporturile au scăzut cu 4%, până la 11,1 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au menţinut la 14,3 miliarde de euro. În aceste condiţii, deficitul balanţei comerciale a României s-a situat la 3,2 miliarde de euro, comparativ cu 2,6 miliarde de euro în perioada similară din 2020.

Exporturile de bunuri ale UE s-au situat la 164,7 miliarde de euro, în scădere cu 3,6% faţă de februarie 2020, în timp ce importurile UE au scăzut cu 3%, până la 143,6 miliarde de euro. Zona euro a înregistrat în februarie un excedent al balanţei comerciale de 17,7 miliarde de euro, faţă de un plus de 23,4 miliarde de euro în perioada similară din 2020. În februarie, comparativ cu perioada similară din 2020, exporturile de bunuri au scăzut în 15 state membre UE, cel mai semnificativ declin fiind în Cipru (minus 46,1%). 12 ţări membre UE au raportat creşteri, cel mai semnificativ avans fiind în Malta (36,3%) şi Slovacia (25,8%). În privinţa importurilor, în februarie, comparativ cu perioada similară de anul trecut, 20 de state membre UE au raportat scăderi, cel mai semnificativ declin fiind în Portugalia (minus 25,3%) şi Malta (minus 25%), iar cele mai mari creşteri au fost în Slovenia (32,6%), Estonia (18,8%) şi Ungaria (17%).

În primele două luni din acest an, UE a înregistrat un excedent al balanţei comerciale de 29,7 miliarde de euro, faţă de un plus de 20,5 miliarde de euro în perioada similară din 2020, în timp ce zona euro a raportat un excedent de 28,7 miliarde de euro, de la un plus de 25 miliarde de euro.

În perioada ianuarie – februarie 2021, China a fost principalul partener comercial al UE. Acest rezultat vine în urma creşterii importurilor (9,3%) şi a exporturilor (13,6%), în timp ce pe relaţia cu SUA s-a înregistrat o scădere semnificativă, atât a importurilor (minus 19,5%), cât şi a exporturilor (minus 6,9%).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.