anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

UE şi Japonia au decis începerea negocierilor pentru un acord de liber schimb

GALERIE
eu japan
  • eu japan
- +

Uniunea Europeană şi Japonia au aprobat luni începerea unor negocieri dificile pentru un acord de liber schimb care să stimuleze creşterea economică în cele două puteri economice.

"A fost luată decizia oficială de lansare a negocierilor pentru acordul de liber schimb, în timpul unei discuţii telefonice între liderii europeni şi premierul japonez Shinzo Abe", a anunţat ministrul nipon al Economiei, Comerţului şi Industriei, Toshimitsu Motegi, după o întâlnire la Tokyo cu comisarul european pentru Comerţ Karel De Gucht.

Motegi a insistat asupra faptului că Japonia şi UE reprezintă împreună circa 30% din economia mondială şi 40% din comerţul mondial.

"Astăzi este o zi istorică în relaţiile ditnre Japonia şi UE", a subliniat şi De Gucht, evocând un acord care se va referi nu doar la barierele vamale şi non-tarifare asupra bunurilor şi serviciilor, dar şi la investiţii, pieţe publice şi proprietate intelectuală.

Ceremonia de lansare a negocierilor, care vor începe concret la Bruxelles, în luna aprilie, ar fi trebuit să aibă loc la Tokyo, dar din cauza crizei din Cipru prezenţa preşedintelui Consiliului European şi a preşedintelui Comisiei Europene, Herman Van Rompuy et José Manuel Barroso, a fost anulată.

În schimb, a avut loc o conversaţie telefonică între premierul japonez şi cei doi oficiali europeni, pentru aprobarea începerii discuţiilor.

Autorităţile de la Bruxelles anticipează că un acord de liber schimb cu Japonia poate avea o contribuţie de 0,6%-0,8% la PIB-ul UE, a cărei economie este marcată de austeritate bugetară şi recesiune.

De Gucht a avertizat într-un discurs în faţa patronatelor europene şi nipone că există reglementări discriminatorii, norme diferite sau restricţii pentru contractele publice, iar eliminarea barierelor non-tarifare va fi "cheia negocierilor".

UE a identificat 31 de astfel de bariere, sub forma unor norme de siguranţă şi de omologare, în sectoare precum automobile, transporturi feroviare, medicamente şi alimentaţie.

Japonia speră la rândul ei la facilitarea accesului produselor sale pe piaţa europeană, în special în sectoare strategice, precum cel auto şi al electronicelor.

Statul nipon vrea să ajungă din urmă Coreea de Sud care dispune deja de un acord de liber schimb cu UE, din vara anului 2011, care a permis accesul uşor pe piaţă al automobilelor şi smartphone-urilor pe care le produce.

Constructorii auto europeni vor fi probabil reticenţi ca Bruxelles-ul să accepte solicitările japoneze, întrucât consideră că au fost dezavantajaţi de acordul cu Coreea de Sud.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri americane: contextul extern (II)

Alexandru LĂZESCU

Alegeri americane: contextul extern (II)

Ca preşedinte, Joe Bidenar vrea ca America să reînvie ideea de „ordine internaţională liberală”; va primi cu siguranţă aplauze pentru asta, dar voci mai pragmatice avertizează că susţinătorii acestei viziuni văd lumea aşa cum şi-ar dori să fie şi nu cum este cu adevărat.

Filmuletul zilei

opinii

Privind, cu nostalgie, spre apus

Nichita DANILOV

Privind, cu nostalgie, spre apus

Povestea pe care ne-o propune Andra în Privind către Apus e una a timpului nostru, în care, după cum am spus, spaţiul real şi cel virtual coexistă în armonie.

Şi brusc totul a reînceput să conteze…

Dana ȚABREA

Şi brusc totul a reînceput să conteze…

Unchiul Vanea, lecturat scenic şi regizat de Claudiu Goga, este un dublu statement susţinut de actorii ieşeni, pledând pentru normalitatea teatrului (redeschiderea teatrelor) şi pentru revenirea la teatralitate. Cred că am acumulat cu toţii mult prea multe temeri, tristeţi, nevroze, drame, iar lucrul acesta a început să se vadă. Şi brusc, un spectacol teatral prin excelenţă, în două părţi, vizionate în două zile diferite, ne-a redat speranţa că totul va începe să conteze din nou. 

Modificarea de dragul modificării

Michael ASTNER

Modificarea de dragul modificării

- articol fără covid 19 -

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.