anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

UE va vota în decembrie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen

GALERIE
Schengen-Romania001
 • Schengen-Romania001
- +

Guvernele Uniunii Europene vor vota în decembrie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Ministrul ceh al Afacerilor de Externe, Mikulas Bek, a declarat că statele membre ”se angajează să pregătească terenul pentru o discuţie concretă privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria şi România”. 

În schimb, europarlamentarul Guido Reil, din partidul ”Alternative für Deutschland”, a catalogat România drept ”Vestul Sălbatic” în mijlocul Europei, făcând referire la nivelurile de corupţie şi crimă organizată în cele două ţări, relatează Euractiv.

În 2011, subiectul a fost votat de miniştrii naţionali, dar aderarea a fost blocată de guvernele Olandei şi Finlandei, iar aderarea la Spaţiul Schengen necesită unanimitate.

”Preşedinţia cehă se angajează să facă progrese pentru a permite Bulgariei şi României să facă parte pe deplin din Spaţiul Schengen”, a declarat ministrul ceh al Afacerilor UE, Mikulas Bek, miercuri, în timpul unei dezbateri pe acest subiect în Parlamentul European.

”În acest sens, ne angajăm cu statele membre să pregătim terenul pentru o discuţie concretă privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria şi România. În efortul nostru de a asigura unanimitatea necesară în Consiliu, preşedinţia a facilitat vizitele experţilor în Bulgaria şi România săptămâna viitoare, aşa cum au fost stabilite de Comisie”, a mai spus Bek.

O majoritate clară a deputaţilor europeni sprijină ridicarea controlului la frontieră pentru cele două ţări şi va vota o rezoluţie pe această temă în sesiunea plenară din perioada 17-20 octombrie.

Doar gruparea Identitate şi Democraţie (ID) este împotrivă. Guido Reil, din partidul ”Alternative für Deutschland”, a catalogat România drept ”Vestul Sălbatic” în mijlocul Europei, făcând referire la nivelurile de corupţie şi crimă organizată în cele două ţări.

”Avem două state membre UE care îndeplinesc toate condiţiile pentru a adera la acest domeniu. Sunt pregătiţi pentru Schengen, dar încă aşteaptă unda verde a Consiliului din 2011. Au trecut 11 ani, dar nu a fost înregistrat niciun progres. Acest lucru este pur şi simplu inacceptabil”, a declarat preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber.

”Nu există clasa întâi şi a doua sau nu există motive obiective pentru a refuza Bulgariei şi României acest succes. Au făcut toţi paşii necesari şi permiteţi-mă să-i asigur pe prietenii noştri din Sofia şi Bucureşti: aveţi sprijinul nostru, locul vostru este în Schengen”, a adăugat el.

În mod similar, preşedinta S&D, Iratxe, Garcia Perez a descris ”blocada în Consiliu” ca fiind ”discriminatorie”.

”Vorbim mult despre solidaritate, dar trebuie să se aplice tuturor. Nu poţi cere solidaritate din partea Bulgariei şi României când Uniunea Europeană nu îşi respectă propriile angajamente. Este cea mai bună reţetă pentru a alimenta nemulţumirea faţă de Europa şi sprijinul pentru mesajele populiste antieuropene”, a adăugat ea.

Stânga susţine decizia, dar consideră că există un model de schimb între libertatea de mişcare şi violenţa împotriva migranţilor şi refugiaţilor la graniţe.

”Cred cu tărie în libera circulaţie a tuturor, dar mi se pare foarte greu să separ extinderea Schengen de violenţa care are loc la marginile Europei”, a declarat Clare Daly.

”UE pare să fi dezvoltat un obicei de a recompensa comportamentul îngrozitor cu libera circulaţie”, a mai spus ea, menţionând Bulgaria şi România.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.