România a promovat în eşalonul secund al Ligii Naţiunilor, datorită restructurării competiţiei. În schimb, forul continentat a înfiinţat o „divizie C” a cluburilor pentru echipele de nivel redus ca al fotbalului nostru
Două veşti bune – să-i zicem- şi una rea au venit pentru fotbalul românesc de la UEFA, organism al cărui Comitet Executiv s-a întrunit, marţi, la Ljubljana. După cum se ştie, forul continental a acordat ţării noastre dreptul de organizare a turneu final Euro U19 din 2012. Turneul va fi găzduit de România în luna iulie şi va reuni 8 echipe, urmând să se dispute un total de 15 partide. Reprezentativa tricoloră U19 va fi calificată direct, din postura de gazdă. FRF a anunţat, ieri, că turneul va fi derulat pe patru arene din trei oraşe. UEFA va confirma arenele în urma vizitei de lucru pe care o vor face reprezentanţii forului continental până la finele acestui an. Cele patru stadioane sunt următoarele: “Ilie Oană” – Ploieşti (15.073 locuri); “Giuleşti” – Bucureşti (14.047 locuri); “Arcul de Triumf” – Bucureşti (8.155 locuri); “Anghel Iordănescu” – Voluntari (4.518 locuri).
A doua veste bună este promovarea echipei naţionale a României în Liga B a competiţiei „Liga Naţiunilor”, dar din motive de restructurare a competiţiei. a urcat în Liga B, anunţă frf.ro. Liga Naţiunilor UEFA va avea o nouă structură începând cu ediţia 2020/21, cuprinzând câte 16 echipe în Ligile A, B şi C şi 7 echipe în Liga D. Echipele vor fi alocate pe baza clasamentului general, cel înregistrat la finalul ediţiei inaugurale, în sezonul 2018/19. În plus, prin implementarea acestui noi format se îmbunătăţeşte corectitudinea sportivă, deoarece toate echipele din aceeaşi grupă vor juca ultimul meci în aceeaşi zi şi de la aceeaşi oră. Formatul fazelor finale rămâne neschimbat, cele patru formaţii câştigătoare ale celor patru grupe din Liga A se vor întâni mai departe pentru a stabili campioana Ligii Naţiunilor UEFA. Conform criteriului amintit, România va fi în Liga B cu echipele din Rusia, Austria, Ţara Galilor, Cehia, Scoaţia, Norvegia, Serbia, Finlanda, Slovacia, Turcia, Irlanda, Irlanda de Nord, Bulgaria, Israel şi Ungaria. În discuţie mai rămâne stabilirea unui sistem de calificare pentru Cupa Mondială din 2022 (Qatar), discuţii care presupun colaborarea cu FIFA.
Ceea de-a treia măsură luată de UEFA este schimbarea formatului Cupelor Europene, măsură care nu ne avantajează. UEFA a aprobat organizarea unei noi competiţii, începând din 2021, UEFA Europa Conference League, aceasta fiind a treia ca importanţă după Liga Campionilor şi Liga Europa. Partidele se vor disputa în zilele de joi şi vor începe la 19:45 şi la 22:00, ora României. Noua competiţie va reuni 32 de echipe, iar învingătoarea va evolua în sezonul următor în Liga Europa. Echipele din România nu vor mai putea evolua în Liga Europa, a doua competiţie ca importanţă de pe continent. Forul de la Nyon nu a dat detalii oficiale despre formatul noii competiţii, însă BBC scrie că în Liga Europa vor evolua doar formaţii din ţările clasate pe locurile 1-15 din clasamentul coeficienţilor, iar din celelalte state, între care şi echipe din Liga I, în UEFA Europa Conference League. România ocupă acum locul 30 în clasamentul UEFA al coeficienţilor. În „liga a treia” europeană vor participa 32 de echipe, împărţite în opt grupe de câte patru formaţii. Echipele clasate pe primul loc în cele opt grupe se vor califica direct în optimi, iar formaţiile de pe locurile II şi III vor participa la un play-off, în urma căruia vor fi stabilite celelalte opt cluburi din optimi. Din această fază va juca în sistem eliminatoriu, până la finală, iar campioana va evolua în sezonul următor al Ligii Europa. Campionale tuturor ţărilor europene vor merge în Liga Campionilor, care nu îşi va schimba formatul actual. Campioana României va putea evolua în Liga Europa, doar dacă se va ajunge în play-off-ul Ligii Campionilor, dar nu va intra în grupe.
Publicitate și alte recomandări video