Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

GALERIE
dr arh Oancea Ionel Corneliu
  • dr arh Oancea Ionel Corneliu
- +

Nu a trecut multă vreme de la stabilirea echipei câştigătoare a concursului internaţional de arhitectură din proximitatea pieţei Palatului Culturii. Interesul pentru soluţiile realizate s-a stins. Probabil, echipa câştigătoare UNStudio lucrează deja la proiect, la documentaţiile pentru avizare, aprobare, autorizare. Discuţii mai mult sau mai puţin constructive vor mai fi, mai ales în momentele de consultare publică a planului urbanistic zonal ce va fi realizat cu această ocazie.

Comentariile, dialogul pe această temă n-ar trebuie să înceteze. Deunăzi, un cunoscut colecţionar de artă din Iaşi, medic, se arăta foarte mirat de sărăcia ideatică a avalanşei de construcţii noi realizate în ultimii treizeci de ani şi mă întreba ce este de făcut, ce soluţii sunt pentru ca oraşul idee, oraşul colinelor să nu-şi piardă cu totul puterea tradiţională de a impresiona.

În primul rând, pentru fiecare ieşean, imaginea esenţă a oraşului este diferită. Nu mai putem vorbi de mult timp de idei comune, mai bine zis comunitare, de atitudini şi repere comune. În consecinţă cearta este inevitabilă. Dar cearta în sine nu este un fenomen negativ dacă are un sens, un rost, dacă duce la coagularea unei mişcări culturale specifice Iaşului. Din păcate nu putem vorbi de aşa ceva, dimpotrivă, din ce în ce mai mult noile investiţii stârnesc scandaluri. În timp ce revistele culturale, ziarele, televiziunile şi radiourile locale, internetul, enclavizează interesele pe grupuri din ce in ce mai restrânse. Marile idei, principiile esenţiale, îşi pierd astfel puterea de influenţă întrucât personalităţile oraşului nu mai au rolul cuvenit în mulţimea de voci zgomotoase, fără conţinut. Prin urmare în peisajul acesta de zgomote, o mişcare culturală profundă pare imposibilă.

În al doilea rând, nu s-a discutat, nu se discută în adâncime, valoarea de oraş a Iaşului. Frumuseţea lui nu este compusă dintr-un muzeu de monumente. De altfel nici unul dintre monumentele de arhitectură din Iaşi nu se regăseşte în topul istoriilor de specialitate. În schimb Iaşul a fost un ansamblu unic, minunat, de clădiri, multe dintre ele de calitate. Deci, valoarea de oraş a Iaşului este dată de imaginea, de peisajul, de silueta spaţiului construit cuibărit între colinele lui. Ori această caracteristică fundamentală a fost permanent deturnată în cursul dezvoltării impetuoase din perioada comunistă şi post comunistă. Este o deturnare cu forme construite, cu puţine excepţii, nesemnificative arhitectural.

În concluzie ne confruntăm cu un mare deficit de creativitate, de autenticitate a proiectelor de urbanism şi arhitectură. Concursul realizat de Iulius a demonstrat potenţa, impactul benefic al arhitecturii bune discutate în forul public. El mai demonstrează că singura soluţie pentru sărăcia de idei în care trăim, pentru depersonalizarea oraşului, altădată strălucitor, este concursul.

Să ne imaginăm că fiecare instituţie publică din Iaşi, fiecare dezvoltator important, apelează la concursul bine şi corect gândit. Asta ar putea însemna evenimente culturale cu frecvenţă lunară sau chiar mai mare pentru susţinerea arhitecturii şi urbanismului autentice. Dacă s-ar întâmpla aşa s-ar produce o adevărată revoluţie benefică înţelegerii fenomenului cultural. Am avea mare nevoie de ea. Comunismul a rudimentalizat, a sărăcit arhitectura de masă, iar în perioada următoare fenomenul s-a înrăutăţit prin năvala pastişelor, kitschului, facilului nesemnificativ. În al doilea rând s-ar normaliza ierarhiile, specializările, în lumea arhitecţilor. Arhitectura este un domeniu extrem de complex, ea presupune valoare, creativitate, conexiuni culturale profunde, abordări contextuale autentice, imposibile în sistemul subversiv, clientelar, corupt, actual. În al treilea rând ar creşte exponenţial şansele de a se realiza o arhitectură de valoare integrată în spiritul Iaşului. Este o cale de a lăsa urmaşilor urme adevărate în istoria arhitecturii şi urbanismului.

În fine, nu în ultimul rând, Iaşul ar deveni un centru de creaţie vizibil pentru cea mai importantă artă din viaţa socială, arhitectura.

Este aceasta o viziune imposibilă? Da, dacă privim fenomenul investiţional din perspectiva de sclavi ai banilor. Nu, dacă reînvăţăm că între pământ şi cer există, dintotdeauna, axa monumentală a verticalităţii spirituale.

Dr.arh. Ionel Corneliu Oancea este manager al unei companii de soluţii arhitecturale; a fost arhitect-şef al Iaşului 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri