Uite dula, nu e dula! Acuzații de ambele părți după naşterea ce putea provoca două decese
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Uite dula, nu e dula! Acuzații de ambele părți după naşterea ce putea provoca două decese

GALERIE
nastere
  • nastere
- +

Familia mamei despre care medicii spun că şi-a pus în pericol viaţa născând acasă natural, asistată doar psihologic de o aşa-numită „dulă“, neagă cele susţinute de medici. „Nu înţeleg de ce vorbeşte doctorul Onofriescu de o dulă. Are declaraţie scrisă?“, spune soţul femeii. Medicii îl contrazic însă şi spun că femeia asta le-a spus rezidenţilor, la naştere. Dula este o femeie care asistă o naştere naturală acasă din punct de vedere psihologic, moda acestora luând tot mai mare amploare în Occident, dar şi în România.

Familia gravidei care a născut zilele trecute la „Cuza Vodă“, şi despre care medicii spun că a ajuns la spital în stare gravă după ce a încercat să nască acasă asistată de o dulă, susţine că nu a apelat la o astfel de metodă de asistenţă psihologică şi că ar fi victimă a unei alte situaţii: medicii încearcă să pedepsească mamele care nu vor să nască prin cezariană. Mai mult, familia susţine că, deşi mama şi copilul erau bine, medicii au refuzat să o externeze.

De cealaltă parte, medicii spun că mama şi copilul au avut un mare noroc că au supravieţuit, iar acum familia nu mai recunoaşte ce a povestit mama medicilor rezidenţi: că a încercat să nască acasă asistată de o dulă. Aceasta este o femeie cu pregătire psihologică, ce asistă mama la naş­tere fără a interveni medical, ci doar mental. Este un curent ce ia tot mai multă amploare în Occident, dar şi în România, fiind însă ferm condamnat de medici atunci când „dula“ nu are în paralel şi pregătire medicală de specialitate, minim moaşă.

Declaraţia soţului

„Nu înţeleg de ce vorbeşte doctorul Onofriescu de o dulă. Are o declaraţie scrisă din partea soţiei mele care să susţină aceste afir­maţii? Eu nu ştiu ce a spus soţia mea medicilor, eu vă spun ceea ce ştiu eu că s-a întâmplat: s-a de­clanşat travaliu şi după mai multe ore am venit la spital, unde soţia a născut asistată de medicul de gar­dă, domnul dr. Nemescu. Domnul doctor ne-a spus că fătul era într-o poziţie anormală şi a trebuit să fie scos cu forcepsul, dar în rest lu­crurile au decurs bine. Şi acum amândoi, şi mama, şi copilul, sunt bine şi, deşi am insistat să fie externaţi, medicii cu care am discutat ne-au spus că acest lucru nu este posibil fără acordul doctorului Onofriescu. Asta nu am înţeles: dacă dr. Nemescu ne-a spus că sunt bine, de ce dr. Onofriescu nu şi-a dat acordul pentru externare? Am discutat cu mămici care au născut natural după o cezariană şi toate au spus că au stat în spital mai multe zile, deşi erau bine. Părerea este că medicii pedepsesc gravidele care vor să nască natural şi refuză cezariana. Le ţin mult mai multe zile în spital chiar dacă sunt bine. Doctorul Onofriescu a refuzat să vorbească cu noi“, ne-a declarat ieri Andrei Albert, soţul ieşencei.

Medicii susţin însă că nu este vor­ba de „pedepsirea“ mamei, că pro­tocoalele prevăd ca lehuza să stea minimum 3 zile în spital după naştere şi că atât mama, cât şi copilul au avut un noroc imens că au scăpat cu viaţă.

„Eram de gardă în seara de 13 august când a ajuns gravida la spital. A fost o naştere complicată, grevată de foarte multe ris­curi şi atât mama, cât şi copilul au avut un mare noroc că am reuşit să conducem lucrurile de aşa manieră încât să nu se întâmple o nenorocire. În ceea ce priveşte externarea, nu eu hotărăsc. Am fost doar me­dicul de gardă pe data de 13 şi apoi am plecat în concediu de odihnă. Precizez însă că protocoalele medi­cale prevăd ca, după orice naştere, gravida să stea în maternitate mini­mum 3 zile. Şi dacă vorbim de o naş­tere dificilă, perioada se poate prelungi. Dacă socotim: 13 august - data internării, plus 3 zile, în­seamnă că externarea se putea face cel mai devreme pe 16 august. Nu cred că putem vorbi de pedeapsă. În ceea ce priveşte faptul că nu a fost o naştere complicată, nu ştiu ce a înţeles familia, dar vreau să subliniez din nou că atât mama, cât şi copilul sunt foarte norocoşi. Lucrurile puteau evolua mult mai rău, cu hemoragii care să pună via­ţa mamei în pericol şi cu pro­bleme mari pentru copilul care era într-o poziţie anormală“, ne-a declarat dr. Dragoş Nemescu.

Uite dula, nu e dula!

Referitor la ideea conform căreia medicii se opun naşterilor naturale în cazul mamelor care au deja o cezariană, dr. Nemescu a precizat că „există un curent care militează pentru naşterea naturală după o cezariană, dar fiecare situaţie trebuie analizată punctual. Referitor strict la acest caz, consider că o cezariană ar fi fost mai indicată. Dacă mama ar fi fost programată la o astfel de operaţie, riscurile la care s-a expus, atât ea, cât şi co­pilul, ar fi fost mult mai mici“, a adăugat dr. Nemescu.

În ceea ce pri­veşte dula care ar fi asistat gravida acasă, medicul Nemescu a precizat: „Ştiu despre această situaţie de la medicii rezidenţi care au discutat cu mama. Mie personal mama nu mi-a spus nimic pe această temă. Cred însă că termenul corect este moaşă, şi se referă la o persoană care are pregătire de specialitate pentru a asista o mamă la naştere“.

De adăugat că prof. dr. Mircea Ono­friescu, şeful secţiei în care a fost internată mama după ce a născut, a aprobat ieri externarea acesteia, precizând că a respectat protocoalele medicale în vigoare. „Nu o ţine nimeni cu forţa pe mamă în spital. Am respectat protocoalele, pentru că altfel, dacă se întâmpla ceva cu mama după externare la cerere, cine era vinovat? Medicul care a semnat externarea. Şi nici nu ştiu ce aş putea să le explic unor oameni care nu înţeleg la ce riscuri s-au expus. Chiar dacă acum nu mai vor să recunoască, rezidenţilor mama le-a spus că a existat o dulă care cred că ar trebui să răspundă pentru modul în care i-a sfătuit. De aici şi intenţia de a depune plângere penală pentru a fi depistată această dulă. E grav faptul că mamele nu înţeleg ce riscuri presupune o naştere naturală după o cezariană. Da, sunt cazuri în care naşterea decurge bine, dar sunt şi cazuri dramatice, în care situaţia se complică, şi care se soldează cu decese chiar şi atunci când mama este în spital. A fost un astfel de deces la Constanţa, şi unul săptămâna trecută la Rădăuţi. Presupun că poate fi dificil să crezi că există risc de deces, atunci când discuţi cu mame care îţi spun că sunt foarte bine şi că au născut natural după cezariană fără să aibă nici cea mai mică problemă“, a declarat prof.dr. Mircea Onofriescu.

VEDEȚI ȘI:

Era să-și ucidă fătul în timpul nașterii acasă cu „dula“. S-a ales cu plângere penală

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.