anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Uite proiectul, nu e bugetul! (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
 • Dobre - aug. 2018
- +

România nu are încă un buget pe anul 2021. Mai exact şi pe înţelesul tuturor, țara nu poate avansa şi nu poate aproba decât mici cheltuieli pentru funcţionarea statului, pentru salarii şi pensii, pentru hârtie şi cerneală. Altfel spus, trăieşte de pe o zi pe alta cu datorii… la caiet. Au trecut de la alegerile parlamentare 69 de zile, calendarul a derulat 53 de zile de la învestirea noului guvern, timp în care nu s-a făcut, nu s-a analizat, nu s-a decis nimic important în domeniul economic. Absolut nimic, în condiţiile în care ţara este în criză; în criză, economică, sanitară, socială, în criză de specialişti în domenii cheie ale mecanismului socio-economico-financiar.

Coaliţia aflată la putere, una dintre cele mai bizare din ultimii 30 de ani, nu a reuşit să deblocheze maşinăria statului, umblă fiecare cu câte o cheie în mână şi observă că nu se potriveşte la niciun şurub care le iese în cale. Acest lucru nu înseamnă că nu se pricep, ci, după cum le merge gura toată ziua la televizor, este clar că mecanismul este prost făcut şi nu are nici manual de întrebuinţare.

În 69 de zile nu s-a investit un leu, nu s-a deblocat un proiect, nu a fost atras un euro din cele 80 de miliarde promise ca persoană fizică de preşedintele ţării. Cert este că nu vor fi bani pentru mărirea pensiilor, pentru vouchere de vacanţă, pentru sporuri la bugetari, pentru burse, pentru persoane cu dizabilităţi, etc.

Oricum, noua politică declarată a PNL + USR + UDMR nu va mai avea ca pilon “consumul şi politicile ciclice”, ci, afirmă salvatorii naţiunii, în câteva zile (!), luni, trimestre, ani, se va trece la dezvoltarea capitalului autohton şi a competitivităţii companiilor româneşti, investiţii în domenii strategice ale infrastructurii publice, transformarea digitală a economiei şi administraţiei publice, pregătirea economiei pentru noua revoluţie tehnologică şi o nouă tranziţie, de data aceasta către o economie durabilă. Când? Cu ce costuri, cu cine? Nu se ştie, dar sună frumos.

Până una - alta tare mi-aş dori ca astăzi să vedem bugetul aprobat, să ne facem o idee despre ceea ce ne aşteaptă în acest an, să ne gândim câte găuri mai strângem la curea, etc, etc. Dar, om trăi şi om vedea!  

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alegerile din Italia accentuează tendința de a aduce valorile culturale și raporturile dintre Comisia Europeană și statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Dreptate en detail

Briscan ZARA

Dreptate en detail

Ceea ce este şi mai interesant e că fiind alese arbitrar, legile care garantează menţinerea dreptăţii pot fi la fel de uşor schimbate precum pelincile unui bebeluş. Sunt atâtea dreptăţi pe lume că ai de unde alege. Ceea ce ieri era ilegal, azi e chiar obligatoriu, ceea ce e azi împotriva legii, mâine poate fi permis sau chiar încurajat.

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Cristina DANILOV

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Mulţi adulţi tratează fricile copiilor în mod condescendent. Ce dacă se teme, e normal, spunem, copilul va creşte şi totul va trece; sau - toţi ne-am temut cândva de ceva şi iată, am crescut şi nu ne-a mai mâncat lupul. Dar, în acelaşi timp, adulţii tac mâlc despre cât de multe necazuri le-a cauzat frica în copilărie, şi poate că şi acum, doar că ei au învăţat să le ascundă bine. 

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Mihai DORIN

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Indiferent de finalul războiului din Ucraina, abţinerea noastră de la acte revărsânde şi iresponsabile, chiar şi atunci când ştim că teritoriile răpite României rămân o rană deschisă, o ţară ca a noastră, dacă e ţară demnă şi nu accident al istoriei, nu poate abdica de la onoare şi solidaritate cu valorile lumii libere. Întrucât din credinţă şi asumarea acestor valori ne-am născut şi noi, ca naţiune şi stat. Nu Rusia ne-a fost naş, ci ideile şi valorile lumii libere.

pulspulspuls

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment deosebit se pune la cale în filiala liberalilor ieşeni, o procedură extraordinară de măsurare a potenţialului politic al unor candidaţi. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.