Ulcerul gastric și gastrita: asemănări și diferențe (P)

luni, 15 iulie 2024, 10:42
4 MIN
 Ulcerul gastric și gastrita: asemănări și diferențe (P)

Ulcerul gastric și gastrita sunt două afecțiuni frecvent întâlnite ale tractului digestiv. Între cele două există anumite asemănări, dar și diferențe importante. Care sunt acestea vei afla mai jos!

Ce este gastrita și de ce apare?

Gastrita este o afecțiune gastrointestinală care se caracterizează prin inflamarea mucoasei stomacului. Aceasta poate fi acută sau cronică și poate avea diverse cauze.

Una dintre cele mai frecvente este infecția cu Helicobacter pylori, o bacterie care se transmite prin intermediul alimentelor și apei contaminate cu fecale infectate, precum și prin contactul intim cu o persoană infectată. Există însă și alte bacterii (ex: Mycobacterium avium intracellular, Sifilis), virusuri (ex: citomegalovirus, Herpes Simplex) și paraziți (Strongyloides, Criptosporidium) care pot duce la gastrită. Utilizarea excesivă a anumitor medicamente, consumul excesiv de alcool sau tutun și unele boli autoimune pot provoca, de asemenea, gastrită. Există și alte posibile cauze (ex: radioterapia), dar acestea sunt mai rar întâlnite.

Ce este ulcerul gastric și cum apare?

Ulcerul gastric este o afecțiune a stomacului care se caracterizează prin formarea de leziuni sau răni deschise în mucoasa acestuia și care apare atunci când există un dezechilibru între factorii care protejează mucoasa gastrică și cei care o agresează. Este important de știut că există mai multe cauze care pot duce la dezvoltarea ulcerului gastric.

Una dintre cele mai frecvente cauze este infecția cu Helicobacter pylori (H. pylori). Creșterea secreției gastrice, în special a pepsinei și a acidului clorhidric, sau a producției de acid este un alt factor care poate contribui la dezvoltarea ulcerului gastric. De asemenea, tratamentele prelungite cu anumite medicamente pot agresa mucoasa stomacului și pot duce la apariția ulcerului. Consumul excesiv de alcool, fumatul și chiar și stresul sunt considerați factori de risc importanți.

Cum se manifestă ulcerul gastric și cum se tratează?

Simptomul cel mai frecvent întâlnit în ulcerul gastric este senzația de arsură sau durere în partea superioară a abdomenului, aceasta fiind mai intensă atunci când stomacul este gol sau în cursul nopții. Alte simptome care pot să apară sunt pierderea în greutate nejustificată, greața, vărsăturile, senzația de balonare sau de sațietate precoce. Anemia poate fi, de asemenea, un semn al ulcerului gastric, deoarece acesta poate provoca sângerări interne.

Tratamentul ulcerului gastric presupune în principal administrarea de medicamente, dar, dacă apar complicații, se poate lua în considerare și o intervenție chirurgicală. Medicamentele utilizate în tratamentul ulcerului gastric includ antibioticele, antiacidele, antisecretorii (reduc sau inhibă secreția gastrică acidă) și mucoprotectoarele. Un medic îți poate oferi mai multe detalii despre simptomele și tratamentul ulcerului!

Cum se manifestă gastrita și cum se tratează?

Gastrita se manifestă prin mai multe simptome, printre care durerea în capul pieptului sau în partea superioară a abdomenului (adesea descrisă sau o senzație de presiune sau arsură), balonarea, eructațiile, senzația de sațietate precoce, indigestia, senzația de greață, vărsăturile și scăderea poftei de mâncare. Aceste simptome pot varia în intensitate și frecvență de la o persoană la alta, dar pot provoca un disconfort semnificativ.

Tratamentul gastritei începe cu o schimbare în stilul de viață și alimentație. Asta presupune respectarea unor reguli generale, cum ar fi consumul a trei mese principale pe zi și a două gustări, cu volum redus, bine mestecate și luate în liniște, fără grabă, stând așezat, și evitarea alimentelor sau obiceiurilor nocive, care cresc aciditatea gastrică, cum ar fi fructele și legumele acide (ex: citrice, ceapa, usturoi etc.), alcoolul, ciocolata, cafeaua sau fumatul, alimentele grase sau condimentate, sosurile cremoase și grele, băuturile carbogazoase și condimentele iuți.

În ceea ce privește tratamentul medicamentos, acesta depinde de cauza gastritei. De exemplu, în cazul gastritei provocate de H. pylori, tratamentul constă în administrarea de antibiotice, împreună cu medicamente care scad aciditatea gastrică.

Care sunt principalele asemănări și diferențe dintre ulcer gastric și gastrită?

Ambele afecțiuni se pot manifesta prin simptome similare (de exemplu, durerile abdominale, greața, vărsăturile, pierderea poftei de mâncare și indigestia sunt simptome pe care le are și gastrita, nu doar ulcerul gastric) și au unele cauze comune. De asemenea, au opțiuni de tratament asemănătoare.

Totuși, în timp ce gastrita implică o inflamație generală a mucoasei stomacului, ulcerul gastric este o rană deschisă care se formează în mucoasa acestuia din cauza inflamației severe. În plus, durerea cauzată de ulcerul gastric poate fi mai intensă, localizată și apare adesea pe stomacul gol sau pe timp de noapte. Dacă nu este tratată, exista posibilitatea ca gastrita să evolueze în ulcer gastric.

Este important ca pacienții cu simptome care sugerează ulcer gastric sau gastrită să solicite un consult medical pentru a primi un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat. Ambele afecțiuni pot duce la complicații severe și este de preferat să se intervină la timp pentru a le putea preveni.

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au caracter general și nu pot înlocui vizita la medic. Dacă te confrunți cu simptome neplăcute, programează-te la o consultație pentru a afla care este cauza lor și în ce constă tratamentul potrivit!

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii