anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ulcerul venos la vârstnici: se poate trata?

GALERIE
varice
  • varice
- +

Chirurgia este uneori insuficientă în cazul unui ulcer apărut după o tromboflebită profundă, a cărui tratament a trenat de ani de zile cu vizite repetate la medicul dermatolog şi chirurg pentru închiderea ulcerului. Atâta timp cât exista canale din profunzime, aşa numitele vene perforante care menţin presiunea crescută la nivelul pielii, refacerea sistemului venos profund este imposibilă. În astfel de situaţii o variantă terapeutică cu rezultate bune o reprezintă sclerozarea ecoghidată - închiderea varicelor şi secundar a ulcerelor venoase cu ajutorul unor injecţii (puncţii) ce se efectuează prin ghidaj ecografic. Faţă  de procedura chirurgicală, sclerozarea ecoghidată poate fi efectuată la orice vârstă. Uneori trebuie repetată de două, trei ori, dar se efectuează  în ambulator, pacientul poate pleca acasă iar rezultatele sunt încurajatoare

Conf. dr. Florin Radu Popa (FOTO), şeful Secţiei Clinice de Chirurgie Vasculară din cadrul Sp. „Sf. Spiridon“ Iaşi:”Cauzele ulcerului venos le putem sintetiza în două mari patologii: fie e vorba despre boala venoasă cronică determinată de varicele bine cunoscute, fie este vorba despre sindromul posttrombotic în faza de ulcer venos. Ambele situaţii pot apare atât la tineri cât şi la oamenii în vârstă.

Pentru boala varicoasă însoţită de ulcer rezolvarea este eminamente chirurgicală

Pentru boala varicoasă însoţită de ulcer rezolvarea este eminamente chirurgicală, fie că este vorba despre un tânăr,  fie că este vorba despre o persoană în vârstă. Dacă pentru tineri problema rămâne legată în primul rând de găsirea unui timp necesar pentru operaţie şi vindecare,  pentru persoanele în vârstă problema se pune oarecum mai nuanţat. Trebuie insistat uneori la persoanele în vârstă să se opereze până la o vârstă de la care numărul complicaţiilor poate creşte. Care este aceasta? E greu de precizat…Uneori venim în contact cu persoane de peste 75 de ani cu o sănătate aproape perfectă. Oricare ar fi vârsta, în cazul ulcerelor determinate de varicele hidrostatice pacienţii trebuie să înţeleagă că odată cu intervenţia, chiar dacă nu imediat, ulcerul se va închide.

Soluţii pentru ulcerul din sindromul posttrombotic

Pentru ulcerul din sindromul posttrombotic situaţia este cumva diferită. De multe ori e vorba despre un ulcer apărut după o tromboflebită profundă, a cărui tratament a trenat de ani de zile cu vizite repetate la medicul dermatolog şi chirurg pentru închiderea ulcerului, uneori cu rezultate bune, alteori nu. Aici,chirurgia este uneori insuficientă (sterilizare şi grefă de piele), atâta timp cât exista canale din profunzime, aşa numitele vene perforante care menţin presiunea crescută la nivelul pielii. Refacerea sistemului venos profund este imposibilă sau dacă se încearcă duce deseori la eşec.

Există însă şi o altă variantă: în zilele noastre s-a pus la punct o tehnică denumită sclerozare echoghidată care permite injectarea, în condiţii de cabinet medical, a unor substanţe sclerozante preparate instantaneu înainte de injectare. Sub control echografic aceste substanţe se introduc în venele perforante despre care vorbeam mai sus. Odată închise aşa numitele vene perforante,ulcerul începe să cicatrizeze. Iar o grefă de piele va avea şansa mult mai mare să fie acceptată. Faţă  de procedura chirurgicală, sclerozarea ecoghidată poate fi efectuată la orice vârstă. Uneori trebuie repetată de două, trei ori, dar se efectuează  în ambulator, pacientul poate pleca acasă iar rezultatele sunt încurajatoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.