anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Uleiul de canabis medicinal, eficient pentru tratarea autismului în studii efectuate pe animale

GALERIE
marijuana
 • marijuana
- +

O echipă de cercetători israelieni de la Universitatea Tel Aviv (TAU) a tratat cu succes autismul în experimente pe animale cu ajutorul uleiului de canabis medicinal, informează agenţia TPS luni.

Cercetătorii au descoperit că tratamentul cu ulei de canabis medicinal îmbunătăţeşte atât parametrii comportamentali ai autismului, cât şi pe cei biochimici.

Rezultatele studiului, condus de doctoranda Shani Poleg, au fost prezentate în jurnalul Translational Psychiatry, publicat de Nature.

''Procesul obişnuit de testare a noilor medicamente implică cercetarea în vase Petri, urmată de modele animale şi, în final, de un studiu clinic pe oameni'', a explicat Daniel Offen, profesor la Facultatea de Medicină Sackler.

''În cazul canabisului medicinal, procesul a fost inversat: tratamentele au început pe oameni. Deoarece canabisul nu este definit ca medicament, au fost deja efectuate studii pe copii şi adolescenţi cu autism - fără cercetări preliminare care să abordeze probleme precum efectul canabisului asupra proceselor biochimice din creier, lichid cefalorahidian sau sânge şi cine poate beneficia de ce tip de ulei de canabis. Există multă dezinformare pe tema canabisului medicinal şi a autismului, iar proiectul de doctorat al lui Shani Peleg reprezintă o cercetare de bază de pionierat în ceea ce priveşte tratarea autismului cu ulei de canabis'', a adăugat Offen.

Autismul este o afecţiune din categoria tulburărilor de neurodezvoltare, iar principalele sale simptome sunt deficienţele sociale şi comportamentele compulsive. Cazurile variază de la uşoare la severe, iar cauzele sunt atât genetice, cât şi de mediu.

La aproximativ 1% dintre cazurile de autism există o asociere cu o mutaţie într-o singură genă, numită Shank3. În acest studiu, cercetătorii de la TAU au folosit modele animale cu o mutaţie la nivelul Shank3 pentru a testa eficacitatea uleiului de canabis în ceea ce priveşte atenuarea simptomelor de autism.

''Am observat că uleiul de canabis are un efect favorabil asupra comportamentelor compulsive şi anxioase la modele animale'', a declarat Shani Poleg. ''Potrivit teoriei predominante, autismul implică supraexcitarea creierului, ceea ce provoacă un comportament compulsiv. În laborator, pe lângă rezultatele la nivel comportamental, am observat o reducere semnificativă a concentraţiei de glutamat, un neurotransmiţător excitator, în lichidul spinal, ceea ce poate explica diminuarea simptomelor comportamentale'', a adăugat cercetătoarea.

Încercând să afle componentele uleiului de canabis care ameliorează simptomele autismului, cercetătorii au descoperit că THC, care este responsabil pentru senzaţia de euforie asociată cu consumul de canabis, este eficient în tratarea autismului, posibil chiar şi în cantităţi mici.

''Studiile clinice care testează tratamentele cu canabis pentru autism implică de obicei tulpini care conţin cantităţi foarte mari de CBD, datorită proprietăţilor antiinflamatoare ale acestei substanţe şi pentru că nu produce o senzaţie de euforie'', a spus Poleg.

''Mai mult decât atât, tulpinile utilizate pentru tratarea autismului conţin de obicei foarte puţin THC, din cauza temerilor legate atât de euforie, cât şi de posibilele efecte pe termen lung. În a doua etapă a studiului nostru am dorit să aflăm care substanţă activă din canabis provoacă îmbunătăţirea comportamentului şi am fost surprinşi să descoperim că tratamentul cu ulei de canabis care conţine THC, dar care nu conţine CBD, produce efecte egale sau chiar mai bune, atât comportamentale, cât şi biochimice. Mai mult, rezultatele noastre sugerează că CBD singur nu are niciun impact asupra comportamentului modelelor animale'', a adăugat cercetătorul.

''Desigur, acesta este un studiu iniţial'', a admis Poleg, ''dar sperăm că prin cercetările noastre de bază vom putea îmbunătăţi tratamentele clinice'', a adăugat el.

''Studiul nostru arată că atunci când tratăm autismul cu ulei de canabis medicinal nu este nevoie de un conţinut ridicat nici de CBD, nici de THC. Am asistat la o îmbunătăţire semnificativă în teste comportamentale în urma tratamentelor cu ulei de canabis care conţin cantităţi mici de THC şi nu am observat efecte pe termen lung în testele cognitive sau emoţionale efectuate la o lună şi jumătate de la debutul tratamentului'', a explicat Daniel Offen. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.