Uleiurile alimentare – otravă sau medicament?

vineri, 17 iunie 2016, 12:24
3 MIN
 Uleiurile alimentare – otravă sau medicament?

Cu toţii ingerăm, fără să fim conştienţi de acest lucru, cantităţi imense de grăsimi, de-a lungul unui an. Însă sub denumirea promiţătoare de "grăsimi" sau "uleiuri vegetale pure" se pot ascunde lucruri fără nicio legătură cu ele, ba, uneori, chiar otrăvuri. În cele ce urmează, vom încerca să descâlcim labirintul complicat al grăsimilor pe care, cu toţii, că vrem sau nu, ajungem să le consumăm.

În plină modă a laptelui şi iaurtului degresat, trebuie să ştim că grăsimile sunt la fel de importante pentru organism ca şi vitaminele, aminoacizii sau mineralele. Grăsimile (lipidele), în general, şi cele vegetale, în special, sunt o condiţie a supravieţuirii noastre. Câteva săptămâni în care nu am consuma niciun fel de grăsimi ne-ar crea, în primă fază, probleme de piele, pe urmă ne-ar afecta siste­mul nervos şi en­docrin, pen­tru ca apoi, întreg orga­nis­mul să intre în declin, apărând ceea ce se numeşte malnutriţia. Aşa­dar, obsesia pentru alimentele de­gre­sate, dacă se poate cu 0% gră­simi, este – nu doar inu­tilă, ci chiar extrem de nocivă.

Per­soanele care se feresc de grăsimi, pen­tru a slăbi, de exemplu, vor eşua în demersul lor, pentru că lipidele vor fi înlocuite cu excesul de zaha­ruri (hi­draţi de carbon), care produc diabet, celulită, obezitate. Mai mult, persoa­nele care consumă totul de­gre­sat vor "reuşi" să se îmbol­nă­vească, să intre într-un puternic efect de recul (yo-yo) şi să-şi alte­reze grav aspectul corpo­ral, în special aspectul pielii. Cercetă­rile arată că grăsimile trebuie consu­mate siste­matic, mai importantă decât cantitatea fiind calitatea lor. Cele mai sănătoase grăsimi sunt cele vegetale, adică uleiu­rile, obţinute prin presare la rece, iar cele mai pericu­loase sunt cele fabricate industrial, sau prin extracţie cu solvenţi chimici. Prin informa­ţiile care urmează, încercăm să vă ajutăm să alegeţi grâul de neghină, spre sănătatea dvs. şi a celor dragi.

Uleiurile presate la rece – cele mai sănătoase

Sunt considerate cele mai sănătoase, dar sunt şi cele mai scumpe, întrucât se obţin prin metode tradiţionale, cu randamente foarte scăzute. Se numesc presate la rece, deoarece extracţia se face prin pre­siune, la temperaturi care nu depăşesc 50 de grade Cel­sius, aşa încât să nu fie alterată categoria cea mai importantă de substanţe pe care o conţin, şi anume: gră­simile nesaturate. Aceste grăsimi, numite şi sănă­toase, au darul de a curăţa arterele, de a menţine echi­librul hormonal, de a scădea procentul de coles­terol rău (LDL) şi de a creşte procentul de colesterol bun (HDL). Practic, un consum constant de uleiuri presate la rece este o garanţie a sănătăţii sistemului cardio­vascular, a celui endocrin şi a pielii. Din păcate, înce­pând din 1930, o nouă metodă a început să înlo­cuiască presarea la rece, folosită până atunci de mii de ani, şi anume: presarea la cald.

Uleiurile presate la cald – tolerate

Dacă prin metoda la rece se poate obţine aproxi­mativ 40% din conţinutul de ulei al seminţelor, ei bine, prin încălzire la temperaturi de 160-210 grade Celsius sau chiar mai mult, procentul de extracţie ajunge până pe la 70%. Adică aproape dublu! Ce-i drept, la aceste temperaturi, multe dintre grăsimile sănătoase se transformă în grăsimi nesă­nătoase. Mai mult decât atât, o mul­ţime de vitamine şi alte sub­stanţe va­loroase din punct de vedere nu­tritiv şi terapeutic sunt dis­truse. Iar nu­trienţii care mai su­pravieţuiesc după presarea la cald vor fi cu sigu­ranţă ucişi în următorul ciclu de procese la care vor fi su­puşi – rafinarea.

Continuarea: FormulaAs

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii