Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ultima gardă, în Vinerea Mare. Mitropolitul Teofan a premiat medicii morți în lupta anti-COVID

GALERIE
slujba
  • slujba
- +

Un sobor format din 15 preoţi, condus de Înaltpreasfinţitul Teofan, a condus o Liturghie de hramul Sfintei Parascheva care nu va fi uitată vreodată. Doar 500 de persoane au putut participa pe locurile amenajate în faţa scenei dintre Mitropolie şi parcul din faţa Teatrului Naţional, însă la eveniment au fost pe puţin 2.500 de persoane.

La ora 08.30 a fost permis accesul în perimetru de către jandarmi doar pentru cei care aveau domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi, iar cele 500 de scaune s-au umplut în mai puţin de 15 minute, fiind rezervate 50 în faţa scenei pentru invitaţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. La gardurile care mărgineau perimetrul stabilit de către jandarmerie au început să se strângă oamenii care iniţial au respectat integral toate măsurile de distanţare socială şi purtarea măştii, dar au ajuns la final atât de mulţi încât stăteau unii lipiţi de ceilalţi. La încheierea slujbei, oamenii s-au aşezat la coada cu pelerini care a fost mai lungă ieri la prânz ca oricând, mai mult de 1 kilometru cu peste 2.000 de persoane care aşteptau să se închine. În primă fază, autorităţile au fost luate prin surprindere, garduri de delimitare a rândului fiind amplasate abia după ce pelerinii au format deja rândul respectiv.

Vezi mai multe imagini aici

Ultima gardă a fost în Vinerea Mare

Slujba a durat aproximativ două ore, incluzând şi componenta liturgic, dar şi un moment special rezervat an de an de mitropolitul IPS Teofan sfârşitului pelerinajului de Sfânta Parascheva. IPS Teofan a oferit cea mai înaltă distincţie ce poate fi oferită de Biserică celor care nu fac parte direct din personalul clerical, Crucea Moldavă pentru mireni, pentru trei persoane care au lucrat în domeniul medical şi care au murit în vremuri de pandemie, ţinând baricadele la locul de muncă unde au fost infectate cu COVID-19.

Vezi mai multe imagini aici

Astfel, distincţia a fost primită post-mortem de Mariana Andrioaie, fost medic în Botoşani, Virginica Nistor, care a fost asistentă medicală în Piatra Neamţ, şi Tatiana Costin care a fost infirmieră în Bacău. „Toate cele trei persoane erau fiice credincioase ale Bisericii Ortodoxe şi au trecut la cele veşnice anul acesta. Pe scenă au fost reprezentanţi ai familiei care au primit distincţia, au precizat reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Dintre toate, sare în ochi povestea medicului Mariana Andrioaie. Aceasta s-a născut pe 22 august 1952 şi trebuia să iasă la pensie în 2017, dar şi-a prelungit activitatea fiindcă Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani avea un deficit considerabil de medici.

Vezi mai multe imagini aici

Reprezentanţii mitropoliei au spus despre aceasta că a fost în prima linie de triaj de la începutul epidemiei, fiind primul medic din cadrul spitalului care a insistat ca tânăra de 27 de ani, care a fost apoi diagnosticată cu COVID-19, ce este considerată astăzi cazul zero în Moldova, să fie testată pentru depistarea infecţiei. „După ce a avut contact cu tânăra menţionată, a stat în izolare două săptămâni, testul ieşind atunci negativ. După ce a ieşit din izolare, medicul Mariana Andrioaie a dorit să-şi ajute colegii şi s-a întors la spital, reluându-şi gărzile. Ultima gardă a avut-o în Vinerea Mare. În data de 19 aprilie 2020 a fost internată în Secţia de Boli Infecţioase din Botoşani, fiind testată pozitiv pentru virusul Covid-19, iar în data de 24 aprilie a fost transferată la Spitalul de Boli Infecţioase din Iasi, starea acesteia agravându-se. În data de 27 aprilie a decedat”, au precizat reprezentanţii Mitropoliei. 

Mai multe date, găsiți aici: LIVE: Slujba de la Sfinta Parascheva, săvârşită de un sobor de 15 preoţi

Citește și: Cum a încercat un grup de olteni din Dolj să dea peste cap slujba de la Mitropolie. Ce spune primarul

Citește și: Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit ferm în favoarea respectării măsurilor de protecţie sanitară

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri