anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Ultima lună din vara anului 2022 aduce majorări accizei la produsele de tutun (P)

GALERIE
man-income-analyzing-pushing-button-1
 • man-income-analyzing-pushing-button-1
- +

Veste nu prea bună pentru utilizatorii produselor de tutun. Ultima lună de vară a anului 2022 aduce cu sine scumpirea acestor produse. Acciza la țigări va crește cu câteva zeci de lei, astfel consumatorii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru achiziția unui pachet de țigări.

De ce se scumpesc produsele de tutun?

În primul rând, nivelul accizelor pentru astfel de produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului Fiscal.

În al doilea rând, fiind parte a Uniunii Europene, România trebuie să țină cont de directivele date de UE, iar una dintre directive se referă tocmai la “structura și ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat”. Pentru a nu fi declanșată acțiunea de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României, țara noastră va trebui să crească nivelul accizei totale pentru produsele de tutun. 

Cu cât s-ar putea scumpi produsele de tutun?

Începând cu prima zi a lunii august din acest an, acciza se va mări de la 563,97 lei/1000 de țigarete la 594,94 lei/1000 țigarete. Totodată va fi adoptat un nou calendar pentru creștere graduală a nivelului accizei totale astfel încât să fie respectate legislație UE referitoare la produsele de tutun. Bineînțeles că se au în vedere și veniturile bugetare, făcându-se noi predicții asupra încasărilor, dar se are în vedere și asigurarea unei predictibilități a sectorului. 

Un pachet de țigări poate ajunge să coste mai mult cu 50 de bani, dacă luăm în calcul majorările pe care le-au practicat în trecut companiile din domeniu. Acestea vor să evite o scumpire mai mare dintr-o dată, fapt care e de înțeles, mai ales acum când există numeroase alte produse concurente, cum ar fi tipurile de tigari electronice de unica folosinta.

Ce impact va avea această scumpire asupra consumatorilor?

Deși e posibil ca unele companii să nu crească prețurile pentru că deja l-au crescut o dată în luna aprilie, impactul asupra consumatorilor este unul de luat în considerare. Chiar dacă diferența de preț este mică, contextul în care se produce majorarea nu este chiar unul bun pentru bugetele românilor. Mai exact, prețurile la alimentele de bază au crescut și se pare că vor mai crește. Astfel, această scumpire coroborată cu altele vor face românii să se gândească de două ori mai mult la achizițiile pe care le vor face. 

Încă un aspect de luat în seamă este faptul că produsele de tutun vor suferi o majorare a prețurilor și în 2023.

Cum se determină acciza pentru produsele de tutun?

Conform articolului 343 din Codul Fiscal, “acciza specifică exprimată în lei/ 1000 de țigarete se determină anual, pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi a accizei totale”. Această acciză trebuie aprobată prin ordinul ministrului finanțelor publice care este publicat în Monitorul României. De asemenea, tot în Codul Fiscal găsim formula de calcul pentru prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul. Conform paragrafului din cod, acest preț se calculează în funcție de valoarea totală a întregii cantități de țigarete eliberate pentru consum, pe baza prețului de vânzare cu amănuntul, cu toate taxele incluse, împărțit la cantitatea totală de țigarete date pentru consum. 

Ca să încheiem cu o glumă, noroc cu subvenția de 50 de bani la combustibil, că altfel mulți fumători se vedeau nevoiți să renunțe la țigări! 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.