De Business

Punem punctul pe știi

Ultima lună din vara anului 2022 aduce majorări accizei la produsele de tutun (P)

joi, 28 iulie 2022, 16:45
3 MIN
 Ultima lună din vara anului 2022 aduce majorări accizei la produsele de tutun (P)

Veste nu prea bună pentru utilizatorii produselor de tutun. Ultima lună de vară a anului 2022 aduce cu sine scumpirea acestor produse. Acciza la țigări va crește cu câteva zeci de lei, astfel consumatorii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru achiziția unui pachet de țigări.

De ce se scumpesc produsele de tutun?

În primul rând, nivelul accizelor pentru astfel de produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului Fiscal.

În al doilea rând, fiind parte a Uniunii Europene, România trebuie să țină cont de directivele date de UE, iar una dintre directive se referă tocmai la “structura și ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat”. Pentru a nu fi declanșată acțiunea de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României, țara noastră va trebui să crească nivelul accizei totale pentru produsele de tutun. 

Cu cât s-ar putea scumpi produsele de tutun?

Începând cu prima zi a lunii august din acest an, acciza se va mări de la 563,97 lei/1000 de țigarete la 594,94 lei/1000 țigarete. Totodată va fi adoptat un nou calendar pentru creștere graduală a nivelului accizei totale astfel încât să fie respectate legislație UE referitoare la produsele de tutun. Bineînțeles că se au în vedere și veniturile bugetare, făcându-se noi predicții asupra încasărilor, dar se are în vedere și asigurarea unei predictibilități a sectorului. 

Un pachet de țigări poate ajunge să coste mai mult cu 50 de bani, dacă luăm în calcul majorările pe care le-au practicat în trecut companiile din domeniu. Acestea vor să evite o scumpire mai mare dintr-o dată, fapt care e de înțeles, mai ales acum când există numeroase alte produse concurente, cum ar fi tipurile de tigari electronice de unica folosinta.

Ce impact va avea această scumpire asupra consumatorilor?

Deși e posibil ca unele companii să nu crească prețurile pentru că deja l-au crescut o dată în luna aprilie, impactul asupra consumatorilor este unul de luat în considerare. Chiar dacă diferența de preț este mică, contextul în care se produce majorarea nu este chiar unul bun pentru bugetele românilor. Mai exact, prețurile la alimentele de bază au crescut și se pare că vor mai crește. Astfel, această scumpire coroborată cu altele vor face românii să se gândească de două ori mai mult la achizițiile pe care le vor face. 

Încă un aspect de luat în seamă este faptul că produsele de tutun vor suferi o majorare a prețurilor și în 2023.

Cum se determină acciza pentru produsele de tutun?

Conform articolului 343 din Codul Fiscal, “acciza specifică exprimată în lei/ 1000 de țigarete se determină anual, pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi a accizei totale”. Această acciză trebuie aprobată prin ordinul ministrului finanțelor publice care este publicat în Monitorul României. De asemenea, tot în Codul Fiscal găsim formula de calcul pentru prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul. Conform paragrafului din cod, acest preț se calculează în funcție de valoarea totală a întregii cantități de țigarete eliberate pentru consum, pe baza prețului de vânzare cu amănuntul, cu toate taxele incluse, împărțit la cantitatea totală de țigarete date pentru consum. 

Ca să încheiem cu o glumă, noroc cu subvenția de 50 de bani la combustibil, că altfel mulți fumători se vedeau nevoiți să renunțe la țigări!

 

Comentarii