anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ultima ședință a Consiliului Local. „Toţi şi-au făcut treaba atât cât i-a dus pregătirea intelectuală”

GALERIE
sedinta cl
  • sedinta cl
- +

Consilierii locali s-au reunit, ieri, în ultima şedinţă ordinară a actualului mandat. În cei peste 4 ani, Consiliul Local (CL) a adoptat peste 2.200 de hotărâri.

Dominat de o majoritate PSD care l-a sprijinit pe primarul Mihai Chirica (ex-PSD, PNL), CL a încheiat un mandat plin de controverse şi scandaluri, în special în ceea ce priveşte dezvoltarea urbanistică a oraşului. De exemplu, la capătul a peste 4 ani, CL nu a reuşit să aprobe un Plan Urbanistic General (PUG), Iaşul ghidându-se în continuare după un document strategic din 1999. Astfel, consilieri locali ai PSD, dar şi aliaţi precum reprezentanţii PMP, şi-au votat unul altuia proiectele imobiliare derulate de firmele în care sunt implicaţi.

Din actualul consiliu, doar 8 dintre cei 27 de consilieri se vor mai regăsi în viitorul deliberativ. Primarul Mihai Chirica a susţinut ieri că a avut „o colaborare foarte bună” cu CL, dar a făcut şi o afirmaţie care lasă loc de interpretări. „Toţi şi-au făcut treaba atât cât i-a dus pregătirea intelectuală”, a spus Mihai Chirica, el adăugând că unii consilieri „şi-au trădat jurământul faţă de municipiul Iaşi pentru că au apărat interesele altor localităţi”. Cei vizaţi de primar sunt Răzvan Timofciuc şi Etienne Ignat (ambii ex-PNL, acum la USR).

Pe durata mandatului, primarul a colaborat în cea mai mare parte cu PSD, în timp ce cu consilierii PNL s-a aflat mai mereu în conflict. Lucrurile s-au schimbat brusc în martie 2020, când edilul a devenit liberal: unii consilieri PSD i-au devenit „duşmani”, iar pe unii dintre actualiii consilieri ai PNL îi sprijină pentru un nou mandat în CL pentru următorii 4 ani.

Unii consilieri au prins „glas” în ultima şedinţă a CL

Ultima şedinţă s-a desfăşurat prin mijloace online, în contextul pandemiei Covid-19. Cele peste 30 de proiecte de hotărâre incluse pe ordinea au fost aprobate la foc automat, şi fără comentarii. În schimb, şedinţa a fost mai degrabă un prilej pentru consilieri să transmită un mesaj de final. Cu această ocazie, au vorbit şi doi consilieri, ambii de la PSD, care aproape că nu au avut intervenţii în plen în cei peste 4 ani: Marius Aur şi Vasile Sandu. Ultimul a mai putut fi auzit în plen la depunerea jurământului, în anul 2016, în timp ce primul s-a mai făcut auzit, rareori, pe fondul discuţiilor în contradictoriu cu consilieri ai PNL.

În 2016, ieşenii au ales 27 de consilieri: 14 de la PSD, 8 de la PNL, câte doi de la PMP şi ALDE şi independentul Andrei Postolache. Dintre cei 14 consilieri PSD, pe final de mandat, trei au migrat la PNL şi unul la PPU, iar dintre cei 8 consilieri PNL, doi au ajuns la USR. Toţi cei trei consilieri ex-PSD (Călin Scripcaru, Florentin Ciobotaru şi Daniela Tăutu) sunt pe poziţii eligibile la PNL, fiind impuşi de primarul Chirica. Pe de altă parte, consilierii PNL traseişti, Răzvan Timofciuc şi Etienne Ignat, figurează pe lista USR pentru CL şi, respectiv Consiliul Judeţean.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.