Ultima ședință ordinară a actualului Consiliu Local Iași a avut loc ieri. Două proiecte de anvergură au picat la vot

marți, 01 octombrie 2024, 03:12
4 MIN
 Ultima ședință ordinară a actualului Consiliu Local Iași a avut loc ieri. Două proiecte de anvergură au picat la vot

Consilierii locali s-au reunit ieri în ultima ședință ordinară a actualului mandat. Plenul a dezbătut o serie de proiecte de impact pentru oraș: unul dintre acestea a vizat extinderea Penitenciarului în Copou. Proiectul a fost (din nou) respins, iar șansele să revină la un nou vot sunt extrem de reduse.

Noul Consiliul Local, a cărui componență a rezultat în urma alegerilor locale care au avut loc în vară, va fi constituit până la finalul lunii octombrie. Între timp, nu este exclus ca actualul plen să mai fie convocat în ședințe cu caracter extraordinar.

 

Punct final în proiectul de extindere a Penitenciarului

Proiectul de extindere a Penitenciarului Iași a fost inițiat în 2018, an în care Ministerul Justiției a prevăzut o sumă de 10 milioane euro pentru construirea unui nou pavilion de detenție, în cadrul unui program național.

Planul consta în amenajarea a încă 600 de locuri pentru deținuți, la standarde europene, pe terenul liber de construcții deținut de Penitenciar în Copou, spre str. Fagului. Programul MJ viza perioada 2018 – 2024: în acest interval, unitatea de detenție a cheltuit în jur de 20.000 euro pentru proiectare la nivel de plan urbanistic zonal (PUZ) și plata diverselor taxe. Începând cu 2019, proiectul de PUZ a ajuns de câteva ori în plenul CL și de fiecare dată a fost respins. Între timp, Primăria s-a judecat cu Penitenciarul și în instanță, iar toate aceste demersuri par a fi avut un punct final la ședința de ieri: plenul a respins, în unanimitate, extinderea Penitenciarului în Copou.

Principalul motiv invocat de consilieri, inclusiv cei din mandatul 2016 – 2020, a constat în lipsa de oportunitate pentru crearea de noi facilități de detenție într-o zonă rezidențială și de agrement a Iașului. Suplimentar, o petiție cu peste 500 de semnături inițiată în spațiul public a fost de asemenea un argument al executivului pentru a respinge proiectul.

 

A picat la vot concesionarea de terenuri la Fortus

Un proiect care a stârnit dezbateri prelungite a presupus intenția Primăriei de a începe concesionări la proprietatea de aproape 30 ha pe care o deține la fosta platformă Fortus. În acest sens, municipalitatea a primit o cerere de la Panifcom: producătorul din sectorul panificației a solicitat 6,2 ha pentru construirea unei fabrici. Proiectul dezbătut ieri viza oportunitatea organizării unei licitații deschise astfel încât să poată fi concesionat activul.

Demersul a fost susținut de executivul Primăriei dar nu în totalitate: viceprimarul Răzvan Timofciuc s-a abținut la vot astfel că proiectul a fost respins. Contactat telefonic, el a precizat că a solicitat primarului Mihai Chirica o serie de lămuriri privind viziunea de dezvoltare a fostei platforme în totalitatea sa, dar s-a abținut întrucât nu a primit niciun fel de răspuns. Chiar dacă ocupă un post de vice cu ajutorul primarului și al PNL, Timofciuc s-a împotrivit, în ultima perioadă, la o serie de proiecte susținute de liberali.

În schimb, proiectul privind începerea concesionărilor la Fortus va reveni cu siguranță pe ordinea de zi a plenului într-o viitoare ședință: PSD și-a arătat disponibilitatea de a da undă verde demersului după „o analiză în profunzime”. În context, aminitim că PNL nu deține majoritatea în plen și are nevoie de votul lui Timofciuc sau al altor consilieri, de la PSD sau USR, pentru a aproba proiecte.

„Intenția noastră este ca acest patrimoniu să înceapă să fie valorificat cu activități industriale, dar cu impact redus asupra mediului”, a comentat primarul Chirica. El a adăugat că orice demers de concesionare înseamnă o licitație deschisă la care poate participa orice investitor interesat.

 

Un proiect imobiliar major a fost retras de pe ordinea de zi

În debutul ședinței, discuțiile din CL au fost axate pe un proiect imobiliar propus pentru zona Bucium – Trei Fântâni. Firma Italimob Construzioni propune 18 blocuri de locuințe (regim cu 10 etaje), 6 clădiri mixte, o biserică și un parc pe un teren cu 13,3 ha. În ședința Comisiei de urbanism, care s-a desfășurat anterior plenului CL, un reprezentant al companiei a susținut că investiția va ajunge în jurul sumei de 100 milioane euro.

Proiectul nu a mai ajuns să fie discutat în plen: primarul a solicitat retragerea, în condițiile în care Serviciul de urbanism a făcut mai multe greșeli în întocmirea documentației înaintată plenului: de exemplu, a fost nevoie de un amendament pentru a corecta „o eroare materială”: în proiectul de hotărâre, blocurile cu 10 etaje figurau cu doar 2 etaje. Cel mai probabil, proiectul va reveni la vot în plen, dar oportunitatea investiției este pusă la îndoială de o parte a consilierilor având în vedere problemele majore legate de traficul din zonă.

În schimb, plenul CL a aprobat o serie de investiții atât publice, cât și private. În primul caz este vorba în special de actualizări ale unor proiecte. În ceea ce privește mediul privat, consilierii locali au dat undă verde mai multor investiții, iar cele mai mari dintre acestea presupun ansambluri de birouri în Tudor Vladimirescu (un complex cu un regim de până la 18 etaje în zona Leroy Merlin) și Zona Industrială (un ansamblu cu un regim de până la 14 etaje, aproape de Podul Metalurgie.

 

Citește și: 

Etichete: consiliu local, sedinta

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii