anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Ultima vrajă a lui Vuza la Iaşitex: vinde tot şi banii îi mută într-o altă firmă

GALERIE
Iasitex3
 • Iasitex3
- +

Terenurile şi halele firmei ieşene vor fi scoase la vânzare, iar cu sumele obţinute se va majora capitalul Chimcomplex Borzeşti SA. Prin intermediul firmei din judeţul Bacău, omul de afaceri vrea să achiziţioneze active de la Oltchim SA.

Terenuri şi clădiri ale fostei Întreprinderi „Ţesătura” de pe Bulevardul Primăverii din Iaşi, în suprafaţă de peste 58.000 de metri pătraţi, vor fi scoase la vânzare în contextul relocării producţiei SC Iaşitex SA în judeţul Vaslui. Conducerea fabricii de textile controlate de omul de afaceri Ştefan Vuza propune ca banii ce vor fi obţinuţi din vinderea activelor să fie folosiţi pentru participarea societăţii Iaşitex SA la majorarea capitalului social al firmei Chimcomplex Borzeşti SA, deţinută indirect tot de Vuza, prin aport în numerar în valoare de 5 milioane de euro şi pentru rambursarea creditelor/datoriilor societăţii. Informaţiile apar într-un raport trimis Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) de către compania ieşeană, prin care se aduc completări ordinii de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) de la SC Iaşitex SA ce va avea loc pe 14 septembrie. Prin intermediul Chimcomplex Borzeşti SA, Vuza vrea să cumpere active ce aparţin Oltchim SA.

Control aproape total

Atunci, deţinătorii de acţiuni ai fabricii de textile de pe Bulevardul Primăverii vor vota în favoarea sau contra propunerii de întreprindere a tuturor demersurilor necesare pentru preluarea controlului SC Vastex SA de către SC Iaşitex SA prin participarea la operaţiunea de majorare de capital a fabricii vasluiene. În principal, conducerea SC Iaşitex SA vrea să obţină controlul la firma din judeţul vecin prin aport în natură cu bunuri mobile şi aport în numerar. Totuşi, oficialii fostei Întreprinderi „Ţesătura” Iaşi iau în calcul şi „orice altă procedură prevăzută de lege care să asigure dobândirea de către SC Iaşitex SA a pachetului majoritar de acţiuni în cadrul SC Vastex SA”. Finalitatea demersului prevede relocarea capacităţii de producţie a SC Iaşitex SA Iaşi la SC Vastex SA Vaslui, potrivit convocatorului AGEA. Vuza deţine firma Iaşitex SA prin intermediul SC A2 Impex SRL Ploieşti, companie care face parte din grupul Serviciile Comerciale Române. SC A2 Impex SRL Ploieşti figurează cu 63% din acţiunile fostei fabrici „Ţesătura” Iaşi, 29% sunt în portofoliul Societăţii de Investiţii Financiare Moldova Bacău, iar 3,1% aparţin statului român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

Se vinde tot

Printre noile puncte de pe ordinea de zi se numără şi cea referitoare la aprobarea vânzării prin licitaţie publică cu strigare, la cel mai mare preţ obţinut, a mai multor active în suprafaţă totală de 58.162,13 metri pătraţi situate pe Bulevardul Primăverii nr. 2. Conform datelor transmise către BVB, o parte din loturile de teren, pe care sunt amplasate şi mai multe construcţii ale fabricii, sunt ipotecate în favoarea Bancpost SA. De asemenea, printre bunurile ce vor fi scoase la vânzare dacă propunerea va fi adoptată de acţionari în AGEA se numără pavilionul administrativ de opt etaje, cu suprafaţa construită de 581 de metri pătraţi, imobil lipsit de sarcini, respectiv galeriile şi parcarea de vizavi.

Lovitura din 2007

În urmă cu zece ani, SC Iaşitex SA vindea, tot prin licitaţie publică, un teren în suprafaţă de 4,6 hectare către fondul de investiţii israelian Green Plaza. Preţul de plecare al licitaţiei a fost fixat la acea vreme la 460 de euro metrul pătrat, adică Green Plaza a plătit în 2007 cel puţin 21 de milioane de euro în contul terenului. Pe acel amplasament, cumpărat între timp de Dedeman şi Lidl cu peste 7 milioane de euro, urma să fie contruit iniţial proiectul comercial Iaşi Plaza, dar şi clădiri de birouri. Ulterior, în urmă cu doi ani, în august 2015, tot prin licitaţie publică, SC Iaşitex SA a vândut către Dedeman un teren de 4.000 de metri pătraţi necesar demersului de relocare a magazinului din Manta Roşie la Ţesătura. Atunci, activul împreună cu construcţiile a fost vândut la cea de-a treia şedinţă de licitaţie companiei deţinute de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl la preţul de 190 euro per metru pătrat (fără TVA). Preţul de pornire al primei licitaţii a fost de 210 euro metrul pătrat fără TVA. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.