anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Ultima zi cu "intelectuali" în PDL?

GALERIE
preda baconschi
 • preda baconschi
- +

Conducerea PDL va discuta, astăzi, despre viitorul în formaţiune al celor care critică deciziile partidului, cei vizaţi fiind "intelectualii" Cristian Preda, Teodor Baconschi şi Theodor Paleologu.

Vicepreşedintele PDL Alin Popoviciu declara, marţi, că va propune în şedinţa din 3 iunie a BPN excluderea lui Cristian Preda, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu şi Daniel Funeriu, pe motiv că nu vede de ce trebuie ţinuţi în partid oameni care atacă în fiecare zi PDL. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, spunea, joi, că există "colegi din partid" care atacă PDL folosind "aceeaşi retorică la fel ca USL", adăugând că aceste cazuri vor fi discutate în structurile formaţiunii, însă nu a dorit să spună numele celor care vor fi în discuţie sau posibilele sancţiuni. Blaga declara, vineri, că în şedinţa de luni a BPN vor fi discutate cazurile unor membri ai partidului care au criticat formaţiunea, spunând că nu există o "listă de excluderi" şi că nu îşi doreşte să plece nimeni din PDL, însă este "deranjat de denigrări". "Nu ştiu cum se vor finaliza discuţiile şi unde se va ajunge, pentru că suntem un partid democratic care trebuie să discutăm în interior. Eu nu doresc să plece nimeni din PDL", a spus Blaga.
Purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu, a apreciat că ar fi "absurd" ca Theodor Paleologu să fie exclus din partid, dar, în ceea ce îi priveşte pe Teodor Baconschi şi pe Cristian Preda, ea a spus că aceştia nu critică, ci denigrează partidul, fiind mult mai "fioroşi" cu PDL decât cu USL.
 

Paleologu îi oferă discount lui Blaga la cursurile sale de diplomaţie

 
Liderul PDL Sibiu, Ion Ariton, spunea, vineri, că "excluderile pentru presupuse delicte de opinie" sunt "o practică nepotrivită, cu efecte mortale pentru PDL" şi că în locul analizelor şi dezbaterilor interne "se doreşte eliminarea "recalcitranţilor". Declaraţia lui Alin Popoviciu privind propunerile de excluderi au stârnit reacţii din partea celor vizaţi, care şi-au exprimat poziţiile pe Facebook sau pe bloguri. Consilierul prezidenţial Daniel Funeriu a demisionat, săptămâna trecută, din PDL, el adresându-i în acest sens o scrisoare scrisă de mână preşedintelui PDL, documentul fiind postat pe pagina de Facebook a fostului ministru al Educaţiei. "Prefer să nu îi pun pe colegii din PDL în situaţia unui conflict de loialitate: să ridice mâna împotriva voinţei conducerii sau să ridice mâna împotriva unui coleg căruia nu au ce-i reproşa", scria Funeriu.
Europarlamentarul Cristian Preda spune că nu va "retracta nimic" şi că nu are nimic de obiectat PDL, fiind solidar cu membrii simpli, dar consideră că "BPN e în afara Statutului" privind constituirea guvernului alternativ. La rândul său, Teodor Baconschi a scris pe Facebook că, ales cu 50% din voturi, Vasile Blaga anunţă că îi va elimina pe criticii stării actuale din PDL, fostul ministru de Externe comentând că ciudat este că "această mentalitate cazonă, stalinist-fesenistă, nu a funcţionat nici la MAI pe vremea lui Blaga". Theodor Paleologu scria, tot pe Facebook, că greşeala lui Vasile Blaga este tocmai faptul că "s-a înconjurat de oameni precum acest Alin Popoviciu, care-l trag în jos din toate punctele de vedere". El a afirmat ieri că, în mod normal, liderii PDL vor respinge, azi, propunerea de excludere formulată de Alin Popoviciu, precizând că, în semn de bunăvoinţă, oferă echipei Blaga 30% discount la cursurile sale de diplomaţie, retorică, bune maniere şi dezvoltare personală. De asemenea, vicepreşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate Adrian Papahagi a scris pe Facebook că va demisiona din partid dacă Cristian Preda, Teodor Baconschi, Teodor Paleologu şi Daniel Funeriu vor fi excluşi din formaţiune.
 

Spre Mişcarea Populară?

 
Toate aceste dispute au loc în contextul în care Fundaţia "Mişcarea Populară", proiectul preşedintelui Băsescu lansat după despărţirea acestuia de democrat-liberalii conduşi din nou de Vasile Blaga, a anunţat, recent, începerea formalităţilor legale pentru înfiinţarea unui partid de centru-dreapta, numit Partidul "Mişcarea Populară". Presa a relatat că o parte dintre reprezentanţii PDL doresc să plece la acest partid şi fac racolări din rândul democrat-liberalilor pentru Mişcarea Populară. Deputatul PDL Elena Udrea consideră că Mişcarea Populară va fi un partid de succes şi că PDL nu trebuie să-i fie adversar , ci să se regăsească în acelaşi proiect, împreună şi cu Alianţa DA, formată de FC şi PNŢCD.
Rămâne de văzut dacă echipa lui Vasile Blaga va recurge azi la o ruptură radicală sau dacă va adopta o poziţie conciliantă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.