Ultimatum: investiţi sau plecaţi!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ultimatum: investiţi sau plecaţi!

GALERIE
qaka-chelaru-kizito-golofca-iasi-steaua
  • qaka-chelaru-kizito-golofca-iasi-steaua
- +

 CSM Politehnica Iaşi e aproape de a lichida datoriile din sezonul trecut * banii, circa 2 milioane de lei, vor fi achitaţi tot de Fundaţia Sportului Ieşean. În momentul în care clubul va ajunge cu plăţile la nivelul sezonului actual, agenţia Fotbal Hebdo are două variante: aduce un milion de euro sau pleacă!. Între basarabeni şi ieşeni au apărut primele asperităţi, mai ales după ce promisiunile de aducere a unor jucători de trei milioane de euro nu s-au concretizat

 
 
Colaborarea dintre CSM Politehnica Iaşi şi agenţia de impresariat moldovenească Fotbal Hebdo a stârnit multe controverse încă din start. În primul rând, protocolul dintre părţi nu a fost prezentat, ba, mai mult, se spune că nici nu a fost semnat, lucrându-se doar pe bază de acorduri verbale. Apoi, modul în care s-a renunţat la antrenor şi la majoritatea jucătorilor care câştigaseră anul trecut play-out-ul, şirul lung de declaraţii şi fapte neconforme cu promisiunile sau realitatea au fost doar câteva dintre elementele care au stârnit nedumerire şi îngrijorare. Amintim câteva dintre acestea:  nivelul datoriilor prezentat în momentul preluării echipei de către noua conducere era de 9 milioane de lei, nu de 13 milioane de lei, cum s-a anunţat; în locul unor jucători de la echipe de top au fost transferaţi fotbalişti de la cluburi obscure; cantonamentul de la Tiraspol, care a costat o sumă consistentă, 40 000 de euro, nu a fost achitat de partea moldoveană, cum sunau promisiunile; s-au acordat prime consistente de instalare, de peste 150 000 de euro, în condiţiile în care s-a spus că se va renunţa la această modă; discursurile primarului Iaşului, Mihai Chirica şi a şefului Fotbal Hebdo, Arcadie Zaporojanu, pe tema colaborării au avut discrepanţe majore. Să mai amintim şi contraperformanţele “realizate”  la Rapid şi Zimbru Chişinău de către unul dintre pilonii Fotbal Hebdo la Iaşi, Octavian Moraru, puzderia de erori care au silit clubul să piardă mulţi bani, completarea staff-ului cu membri aduşi pe filiera moldovenească (un preparator fizic şi un medic care nu au licenţă în România, organizator de competiţii moldovean care lucrează lângă Marius Onofraş, care era să fie concediat, ba chiar şi un magaziner de peste Prut!) şi altele. Startul sezonului a adus câteva rezultate sportive bune, astfel că şirul incredibil de gafe şi dubiile legate de seriozitatea colaborării au trecut pe planul doi. Prioritatea zero, reechilibrarea financiară a clubului, a rămas însă o problemă la fel de actuală, în curând urmând să se ajungă, teoretic, la un punct de răscruce. Iată deespre ce este vorba:
CSM Politehnica, care a cheltuit repede rata din drepturile de televizare încasată în vară, peste un milion de euro, are, în continuare, datorii consistente. În condiţiile în care sponsorii anunţaţi nu au apărut, gruparea din Copou va apela iarăşi la Fundaţia Sportului Ieşean pentru a depăşi un moment de impas major, neachitarea restanţelor din sezonul trecut, cifrate la aproximativ două milioane de lei, fiind un risc major de depunctare.  Mai precis, va apela la Consiliul Local Iaşi, în condiţiile în care Consiliul Judeţean Iaşi, instituţie care-i are în poziţii cheie pe oameni care au avut funcţii importante în sportul local, Maricel Popa, Romeo Olteanu, Gheorghe Nichita ori Mihail Popescu, nu a dat un leu sportului în acest an. Iar CL se pare că va răspunde pozitiv, primarul Mihai Chirica, îndulcindu-şi poziţia faţă de CSM după plecarea preşedintelui Florin Prunea. Edilul a promis că va suplimenta alocaţia dată până acum CSM, 4,5 milioane lei, cu încă 2 milioane lei. Bugetul asigurat de oficialităţile locale s-ar poziţiona astfel între sumele virate de când Chirica a devenit şef la Palatul Roznovanu (în jur de 5,5 milioane de lei anual) şi cele pe care le dădea Nichita fotbalului pe vremea când era primar, circa 8 milioane de lei pe an.
Odată datoriile trecute lichidate, problema rămâne asigurarea bugetului pentru sezonul în curs, în care CSM mai este sigură doar pe circa 1 milion de euro, din drepturile TV. Discuţiile iniţiale cu Fotbal Hebdo stabileau ca moldovenii să investească un milion de euro în club imediat după ce Iaşul va ajunge la zero. Cum alte promisiuni făcute de moldoveni nu s-au concretizat, cea mai importantă fiind aducerea unor jucători în valoare de 3 milioane de euro, partea ieşeană este decisă să dea un ultimatum: fie Fotbal Hebdo investeşte, fie pleacă, ieşenii urmând să gestioneze singuri clubul în care colaboratorii lui Zaporojanu nu au investit, dar la care au luat multe decizii esenţiale, între care stabilirea staffului, a locului de cantonament, a lotului de jucători, a politicii salariale. Şi la acest capitol, Iaşul a început să deschidă ochii, mai ales după ce Tiago nu a justificat de ce are un salariu de 4 500 de euro lunar şi a primit şi 10 000 de euro la semnătură. Comparativ, Ţigănaşu ori Răuţă, puteau fi ţinuţi la Iaşi printr-o simplă notificare, cu salarii de 4 000 de euro pe lună, fără bonusuri la semnătură. De aceea, spre exemplu, ieşenii l-au adus pe Kamer Qaka peste capul Fotbal Hebdo, norvegianul, singurul jucător transferat fără implicarea moldovenilor, fiind acum cel mai util fotbalist al trupei lui Stoican, având şi o retribuţie de 3 500 de euro.
Aşadar, dacă nu vor apărea modificări, în scurt timp vom şti mai multe despre mariajul CSM Poli – Fotbal Hebdo
 
 
 
 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.