anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Ultimele informaţii despre cum puteţi face plăţi, de la 1 martie, cu ajutorul cardului de energie

GALERIE
card_energie1
  • card_energie1
- +

Ieşenii cu venituri sub 2.000 de lei, potenţiali beneficiari ai ajutorului de 1.400 de lei la încălzire, nu pot plăti cu cardul de energie facturi restante emise înainte de 1 ianuarie 2023, iar în cazul ieşenilor care se încălzesc cu lemne, pot primi banii pe loc la oficiul poştal sau chiar de la poştaş dacă dovedesc că au cumpărat materialul lemnos începând cu luna august 2022.

Oamenii pot achita şi de acasă factura la energie, prin intermediul poştaşului, dacă vor suna la Call Center. Ei vor fi anunţaţi când va veni poştaşul la domiciliul lor, şi li se va spune şi ce documente trebuie să prezinte în vederea efectuării plăţii.

Precizările apar în cel mai recent ghid publicat pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), care cuprinde şi alte informaţii utile, având în vedere faptul că oamenilor încă nu le este clar cum vor putea folosi cardurile de energie.

Ajutorul de 1.400 de lei se acordă pentru loc de consum, iar în gospodăriile cu mai mulţi locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei. Poşta Română a început distribuirea cardurilor de energie de luna aceasta şi pot fi folosite pentru plata facturilor la încălzire, electricitate, gaz, dar şi pentru lemne de foc, păcură, butelii şi alte materiale de încălzire. Practic, este un card emis pe suport de hârtie, ajutorul fiind acordat în două tranşe, a câte 700 de lei fiecare (prima tranşă va fi încărcată pe card luna aceasta, iar a doua în luna septembrie 2023). Plăţi se pot face începând cu data de 1 martie anul curent.

Ca să poată plăti facturile, oamenii trebuie să prezinte, la oficiul poştal sau chiar la poştaşul care vine acasă, cardul de energie, actul de identitate şi factura ori alt document justificativ (înştiinţare de plată din partea furnizorului sau certificat de validare a datoriei din partea asociaţiei de proprietari/ locatari, în cazul plăţii încălzirii în sistem centralizat de termoficare). Cu ajutorul cardurilor se pot face mai multe plăţi, către mai mulţi furnizori, însă e important de ştiut că poate fi utilizat doar până pe 31 decembrie 2023, dată la care va expira indiferent de suma rămasă pe card.

Totodată, pentru a se corecta unele erori, trebuie păstrată dovada serviciilor de mandat poştal, documentul justificativ prin care Poşta Română confirmă că va efectua transferul sumei către furnizorul de energie/ asociaţia de proprietari/ locatari în termen de 3 zile de la data la care a fost emisă. Vezi aici Ghidul cu situaţii speciale aici. 

SURSA FOTO: Adrian Vasilache, Hotnews

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.