Ultimele măsuri, inclusiv economice, anunţat de Primăria Iaşi pe fondul pandemiei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

COMUNICAT DE PRESA

Ultimele măsuri, inclusiv economice, anunţat de Primăria Iaşi pe fondul pandemiei

GALERIE
primarie
  • primarie
- +

Consiliul Local al Municipiului Iași a votat marți, 31 martie, o importantă hotărâre privind o serie de măsuri de primă urgență în contextul pandemiei provocate de coronavirusul SARS-CoV-2.

Astfel, față de prevederile bugetare inițiale, va fi alocată suplimentar suma de 5.480.000 de lei pentru susținerea programului de dezinfecție pe raza Municipiului Iași, precum și a măsurilor de protecție în vederea prevenirii și limitării efectelor pandemiei. Din acest fond 500.000 de lei vor fi dirijați către serviciile de salubritate, 500.000 de lei pentru subvenționarea transportului în comun, iar 100.000 de lei vor reveni Poliției Locale. De asemenea, 500.000 de lei vor fi rezervați pentru bunuri și servicii ce țin de ordinea publică și siguranța națională, 2.000.000 de lei vor acoperi cheltuielile cu asistența socială (cheltuieli pentru carantină și alte măsuri în domeniul sănătății).

O altă măsură este ca, din bugetul inițial alocat pentru întreținerea grădinilor publice, parcurilor, zonelor verzi, bazelor sportive și de agrement, suma de 500.000 de lei să fie folosită în vederea susținerii acțiunilor de combatere a răspândirii coronavirusului pe raza Municipiului Iași.

Tot în cadrul măsurilor de prevenție și protecție se prevede ca voluntarii cuprinși în sistemul public de voluntariat, care sunt implicați în gestionarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, să beneficieze de transport gratuit pe mijloacele de transport public, în baza unei legitimații vizate de Primăria Municipiului Iași, precum și de materiale de protecție (mănuși de protecție, măști de protecție).

De asemenea, hotărârea Consiliului Local a parafat și încheierea unui protocol de colaborare între Municipiul Iași și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași în vederea sprijinirii cadrelor medicale din municipiu care intră în contact direct cu persoane sau pacienți susceptibili de a fi infectați cu virusul SARS CoV-2.

Reduceri de taxe pentru agenții economici aflați în dificultate

Pentru susținerea activității economice locale, pe perioada stării de urgență se va lua măsura reducerii cu 50% a taxelor prevăzute la anexa 7.3 literele A si B din H.C.L. nr. 179 / 2019 (taxe de transport persoane / bunuri / mărfuri în regim de taxi sau regim de închiriere, precum și taxele ce vizează acordarea autorizațiilor de transport public local).

De asemenea, comercianții de produse tradiționale vor beneficia de restituirea taxei achitate sau după caz scutire de la plata acesteia.

Mai mult, comercianții care își desfășoară activitatea în module, chioșcuri, porticuri, rulote, terase sezoniere, comercianți de flori naturale, automate, alte structuri de vânzare, frigete/frigidere/lăzi frigorifice sezoniere vor beneficia de scutirea sau reducerea taxelor prevăzute în Anexa nr. 4.2, punctul 2 din H.C.L. nr. 179 / 2019 (taxe pentru eliberarea autorizațiilor de funcționare și viza anuală), datorate la bugetul local. Reducerea va fi de 50% din taxele datorate în cazul în care aceștia și-au întrerupt parțial activitatea datorită stării de urgență și de 100% din taxele datorate în cazul în care aceștia și-au întrerupt total activitatea pe perioada stării de urgență.

Persoanele juridice care desfășoară activitatea de servire şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spaţiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locaţiei, cei care desfășoară activităţi culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear şi de îngrijire personală, realizate în spaţii închise, beneficiază pe perioada stării de urgență, de scutirea la plata taxelor prevăzute în Anexa nr.4.1.2, punctele 2,3 (taxe vizând eliberarea autorizațiilor sanitare și taxele pentru emiterea sau vizarea anuală a autorizației privind desfășurarea activităților de alimentație publică) și Anexa nr.4.2, punctul 2 din H.C.L. nr. 179 / 2019 (taxe pentru eliberarea autorizațiilor de funcționare și viza anuală), datorate la bugetul local. Taxa se va recalcula proporțional cu perioada de inactivitate datorată instituirii stării de urgență.

În același set de măsuri economice este inclusă și amânarea la plată a taxei de licențiere datorată de societățile de publicitate care au încheiate contracte de asociere, ca urmare a lipsei adresabilității reclamelor afișate pe panourile publicitare amplasate pe domeniul public sau privat al UAT Iași, pe perioada stării de urgență. Recuperarea sumelor amânate la plată se va face în șase tranșe egale care decurg după trei luni de la finalizarea stării de urgență.

Persoanele juridice vor beneficia de amânarea la plata chiriei pentru imobilul cu destinaţie de sediu social şi de sedii secundare pe perioada stării de urgenţă decretate. Recuperarea sumelor amânate la plată se va face în șase tranșe egale ce decurg după trei luni de la finalizarea stării de urgență.

Măsuri de protecție a persoanelor vulnerabile afectate de pandemie

De asemenea, hotărârea Consiliului Local prevede acordarea de sprijin persoanelor afectate în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea SARS – CoV - 2 sub toate aspectele (financiar, al stării de sănătate, ori alte situații neprevăzute), constatate ca urmare a luării în evidență de către Primăria Municipiului Iași, prin Direcția de Asistență Socială Iași – Serviciul de Beneficii de Asistență Socială.

O categorie de persoanele vulnerabile avută în vedere este formată persoanele care se află în autoizolare pentru o perioadă de 15 zile calendaristice, fără venituri și susținători legali. În acest caz se va acorda câte un ajutor de urgență în natură pentru familie (minim două persoane) constând într-un pachet de urgență. Pachetul va cuprinde produse alimentare de strictă necesitate care să le asigure nevoile de hrană pentru o perioadă de 15 zile. Pentru persoana singură cantitatea va fi înjumătăţită.

Persoanele vârstnice cu vârsta peste 65 de ani, fără susținători legali și fără venituri, care se află în autoizolare pe o perioadă de 30 zile calendaristice, cu posibilitatea prelungirii, vor primi câte un ajutor de urgență în natură pentru familie (minim două persoane), constând în două pachete de urgență care vor cuprinde produse alimentare de strictă necesitate, care să le asigure nevoile de hrană pentru o perioadă de 30 zile. Persoana singură va primi un singur pachet pentru 30 de zile.

De asemenea, pentru persoanele fără adăpost identificate pe raza Municipiului Iași prin Direcția de Asistență Socială Iași, se va asigura cazare și masă caldă prin Cantina de Ajutor Social.

În fine, o măsură votată în plenul ședinței de Consiliu Local vizează un ajutor extern, mai exact alocarea sumei de 200.000 lei pentru sprijinirea Primăriei Municipiului Chișinău în prevenirea și limitarea efectelor pandemiei COVID-19, sumă necesară pentru materiale de protecție și dezinfectanți.

Amendamente adoptate

În afara măsurilor conținute în proiectul de hotărâre inițial, plenul Consiliului Local a aprobat și o serie de amendamente aduse textului inițial.

Astfel, la propunerea organizațiilor FONTISS, Asociația Civica și Fundația Comunitară, înregistrarea voluntarilor participanți la acțiunile de sprijinire a combaterii efectelor pandemiei de coronavirus se va face în baza unui protocol de colaborare.

Consilierii au mai hotărât ca pachetele de urgență oferite de către Direcția de Asistență Socială persoanelor vulnerabile vor cuprinde și câte un produs de igienă personală, care să conțină minim un săpun și soluție dezinfectantă.

De asemenea, va fi asigurată finanțarea Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” cu 400.000 de lei pentru achiziționarea a două ventilatoare pulmonare, în plus față de cele deja donate municipalității de către firma SC A&D Plast SRL. În plus, Consiliul Local a aprobat mobilizarea de către Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” a sumei de 600.000 de lei din venituri proprii pentru cumpărarea unui aparat mobil de radiografie.

De asemenea, Consiliul Local a fost de acord ca toate instituțiile subordonate municipalității să încheie parteneriate cu orice entitate juridică sau persoană fizică în vederea sprijinirii acțiunilor de combatere a răspândirii și efectelor pandemiei de coronavirus.

Nu în ultimul rând, Primăria Municipiului Iași va sprijini înființarea în proximitatea municipiului a unui spital de campanie cu o capacitate de circa 250 – 300 de paturi.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa future.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.