Ultimele noutăți despre bursele școlare care se vor da de luna aceasta. Va fi prag obligatoriu. Precizările ISJ Iași
Unul din trei elevi din județul Iași a primit bursă socială în anul școlar anterior. Șefa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași spune că „numărul uriaș al burselor sociale pentru care se califică în fiecare an copiii noștri este o oglindă a contextului socio-economic din care provin”. O noutate a anului școlar 2024-2025 ar fi că doar elevii cu medii peste 7,00, care fac parte din primii 30% dintr-o clasă, în ordinea descrescătoare a mediilor, vor primi burse de merit și de reziliență.
În anul școlar 2024-2025 vor fi acordate următoarele tipuri de burse:
- excelență olimpică I – între 925 și 3.700 lei/lună;
- excelență olimpică II – 700 lei/lună;
- bursă de merit – 450 lei/lună;
- bursă de reziliență – 300 lei/lună;
- bursă socială – 300 lei/lună;
- bursă tehnologică – 300 lei/lună;
- bursă pentru mamele minore – 700 lei/lună.
Doar elevii cu medii peste 7,00 primesc bursă
Bursele de merit, reziliență și tehnologică sunt acordate pe perioada cursurilor școlare. Elementul de noutate a acestui an școlar este impunerea unui prag de acordare a burselor de merit și reziliență, după ce, anul trecut, au existat critici pentru faptul că elevii cu medii sub 5,00 au primit bursă. Astfel, elevii cu medii sub 7,00 nu vor putea primi bursă în acest an școlar.
Bursele de merit vor fi acordate elevilor din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar cu medii generale pe anul școlar anterior egale sau mai mari de 9,50. Bursele de reziliență vor fi acordate elevilor de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, care au obținut cel puțin media generală 7,00 în anul școlar anterior, în ordine descrescătoare a mediilor generale. Acestea vor fi acordate în continuare primilor 30% de elevi dintr-o clasă.
„Dacă acest prag de 7,00 înseamnă că nu este atins procentul de 30%, pot fi acordate mai puține burse la nivel de clasă. Sunt exceptați elevii claselor a V-a și a IX-a, care vor intra în plata burselor din luna februarie, întrucât calculul se face în primele 15 zile din luna ianuarie, pe baza mediilor din primele două intervale de învățare – modulul 1 și modulul 2. În ianuarie se face o centralizare a acestor elevi, iar prima plată va fi făcută în februarie pe luna anterioară, până la finalul cursurilor școlare”, a declarat Sergiu Constantin Enea, Inspector Școlar Adjunct al ISJ Iași.
Pentru județul Iași, un alt element de noutate pentru acest an școlar este acordarea burselor „elevilor înmatriculați în unitățile de învățământ preuniversitar din structura și/sau subordinea instituțiilor de învățământ superior de stat”. Astfel, vor primi burse și elevii Liceului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care pe metodologia de anul trecut nu au beneficiat de plata burselor decât la finalul anului școlar.
Burse pentru olimpici naționali și internaționali
Bursa de excelență cu cea mai mică valoare este bursa olimpică de tip II, acum denumită și bursă națională, acordată pentru premiile obținute la olimpiadele naționale. Aceasta va rămâne la suma de 700 de lei pentru anul școlar 2024-2025, la fel ca în anul precedent.
Bursa de excelență de tip I, cunoscută și ca bursă internațională, va fi de 3.700 de lei brut pentru premiul I sau medalia de aur la o olimpiadă internațională. Pentru premiul al II-lea, bursa va reprezenta 75% din această sumă, adică 2.775 de lei. Pentru premiul al III-lea sau medalia de bronz, bursa va fi de 1.850 de lei, iar pentru mențiune, 925 de lei.
Ca toate bursele care vor fi acordate în anul școlar 2024-2025, bursele de excelență olimpică se bazează pe rezultatele obținute în anul școlar anterior (2023-2024). Pentru a beneficia de aceste burse, elevii sau părinții trebuie să depună la școală copii ale diplomelor de la olimpiadele sau concursurile naționale/internaționale în primele 25 de zile de la începutul cursurilor, adică începând cu 9 septembrie, conform metodologiei.
1 din 3 elevi primește bursă socială
Potrivit conducerii ISJ Iași, județul Iași are cel mai mare număr de elevi școlarizați în mediul rural. Anul trecut, la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale din județ, au fost acordate 40.592 de burse sociale, raportat la un număr de 135.000 de elevi.
De exemplu, în ultima lună din anul școlar anterior, municipiul Iași a avut 10.108 burse sociale, municipiul Pașcani – 2.075, orașul Hârlău – 1.682, orașul Podu Iloaiei – 751, iar orașul Târgu Frumos – 1.267.
„Numărul uriaș al burselor sociale pentru care se califică în fiecare an copiii noștri este o oglindă a contextului socio-economic din care provin”, a precizat Luciana Antoci, Inspector Școlar General al ISJ Iași.
Mamele minore primesc bursă doar dacă revin la școală
Potrivit inspectorului Sergiu Constantin Enea, în anul școlar 2023-2024, numărul burselor pentru mame minore a variat. În momentul în care o mamă minoră a împlinit 18 ani, a ieșit din plata acestei burse. Plata acestei burse, în valoare de 700 de lei, se face în momentul în care mama respectivă revine la școală, după ce a născut, neavând încă vârstă de 18 ani.
„În anul anterior, am început cu 43 de burse pentru mame minore, a doua lună au fost 41, iar maximul pe care l-am avut a fost 53, în județul Iași. Pot apărea mame minore care urmează să intre în plată, pentru că nasc și revin la școală sau pot să nu mai primească, pentru că împlinesc 18 ani”, a transmis Inspectorul Școlar Adjunct.
Publicitate și alte recomandări video