Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Deranj mare din cauza panicii create de zvonurile privind scumpirea carburanţilor la 11 lei/l

Ultimele noutăți: tot ce trebuie să știți despre prețurile la carburanți

GALERIE
coada la carburanti
  • coada la carburanti
- +

”De aseară suntem în teren, verificăm staţiile, vom verifica modalitatea în care a fost vândut acest combustibil”, ameninţă autorităţile.

Liniştea s-a reinstalat în benzinăriile din Iaşi, după ce autorităţile au transmis mesaje clare că nu sunt motive de îngrijorare. Benzinării din întreaga ţară au fost asaltate miercuri de şoferi, speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public. Ieri, la Iaşi, preţul benzinei standard s-a situat între 7.93 – 8.01 lei, cea mai ieftină fiind la Lukoil şi cea mai scumpă alimentare la OMV. Petrom a vândut litrul de benzină cu 7,99 lei.

Ce a anunţat premierul

Pentru ca populaţia să se liniştească, după ce panica a cuprins întreaga ţară, premierul Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Virgil Popescu şi Consiliul Concurenţei au transmis ieri mesaje clare şi ferme că nu există motiv de îngrijorare că preţul combustibililor va creşte brusc. Potrivit jurnaliştilor de la G4Media, din cauza unor probleme la o rafinărie din Ungaria, MOL înregistrează un deficit de carburanţi pe piaţa din România. Compania a scumpit carburanţii pentru flotele de transportatori la peste 10 lei pe litrul de motorină. Cererea de carburanţi la benzinăriile ungare a crescut la cote record, astfel că grupul petrolier maghiar MOL a introdus restricţii privind cantităţile care pot fi achiziţionate. Ungaria a plafonat preţul la combustibili. Iar miercuri, când o benzinărie din Beiuş a afişat preţul de 11 lei/l benzină, vestea s-a răspândit fulgerător pe reţelele de socializare şi în toate oraşele s-au format imediat cozi kilometrice la benzinării.

"Vom verifica toţi distribuitorii”

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat ieri că se fac verificări de urgenţă în legătură cu creşterea masivă a preţului la combustibil şi că se vor lua măsuri pentru a se stopa fenomenul: "Vom verifica toţi distribuitorii, marii distribuitorii în primă instanţă. Vom merge către toate reţelele de distribuţie. De aseară suntem în teren, verificăm staţiile, vom verifica modalitatea în care a fost vândut acest combustibil. Nu ar trebui să vindem combustibil în astfel de recipente de plastic, va trebuit să luăm măsuri”.

În containere de mari dimensiuni, în recipiente de plastic, în canistre sau în rezervoare, românii au încercat să-şi facă rezerve de combustibili la preţuri pe care le considerau acceptabile, deşi combustibilul s-a scumpit zilnic de la începutul anului.

Ministrul a spus că nu se discută despre o plafonare şi că nu e o limită pentru acest preţ, dar a subliniat: "Nu vreau să ajungem ca în situaţia energiei când, datorită unor erori sau interpretări sau comportamente neeconomice toată populaţia să fie afectată".

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că ANAF, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor şi Consiliul Concurenţei au demarat controale la toate companiile petroliere din România şi că a cerut "sancţiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate".

O situație dificilă

Consiliul Concurenţei a transmis, prin preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu, că “monitorizează piaţa carburanţilor şi investighează situaţiile în care preturile au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică” şi că ”este o situaţie internaţională dificilă şi volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situaţie, deoarece o eventuală creştere nejustificată apreţurilor poate conduce la sancţiuni”.

Preţul petrolului este în scădere

Autorităţile recomandă consumatorilor să utilizeze aplicaţia Monitorul Preţurilor pentru Carburanţi pentru a afla care sunt preţurile practicate de benzinării. Aplicaţia este valabilă atât sub formă de aplicaţie web, cât şi ca aplicaţie mobilă (IOS şi Android) ce poate fi descărcată din App Store şi Google Play şi afişează preţurile pentru carburanţii standard şi premium (benzină şi motorină) practicate în staţiile de distribuţie, oferind multiple facilităţi de căutare, sortare şi filtrare a datelor.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că "este exclus să asistăm la o explozie a preţurilor la benzină şi la motorină, în condiţiile în care preţul barilului a început să scadă".

De altfel, chiar în timp ce românii aşteptau la cozi în faţa benzinăriilor, a apărut şi ştirea că preţul petrolului a scăzut cu până la 17% după ce Emiratele Arabe Unite şi Irakul, producători OPEC, au declarat că vor susţine creşterea producţiei, ceea ce ar putea compensa o parte din întreruperile de aprovizionare cauzate de sancţiunile impuse petrolului rusesc după invazia în Ucraina. Potrivit Reuters, petrolul Brent a scăzut cu peste 17%, sau 22 de dolari, pentru a atinge un minim al şedinţei la 105,60 dolari. Preţul de referinţă a recuperat o parte din pierderi, tranzacţionându-se în scădere cu 13,29 dolari, sau 10,4%, la 114,69 dolari pe baril. Ţiţeiul american a scăzut cu 12,01 dolari, sau 9,7%, la 111,69 dolari.

Ce a păţit Ştefan Mandachi

Cuprins de „panică” a fost şi Ştefan Mandachi, proprietarul metrului de autostradă, care a povestit cu umor pe Facebook: „La ieşire din Vatra Dornei indicatorul m-a avertizat că rămân fără benzină în 40 km. Până la Suceava mai aveam 100 km. (..) Prin urmare, pe relaxare, n-am oprit la Petrom, unde mi s-a părut că e suspect de aglomerat, fără să-mi pun problema “de ce”. (...) Trec năuc pe lângă Lukoil din Câmpulung unde acum 20 min (ora 19:55) erau 200 maşini. Coadă triplă faţă de Petromul din Dorna. Indicatorul meu de la benzină nu se dezminte şi ţipă. (Eram demult obişnuit cu el). (...) Demarez panicat spre Socar. Aici, coada e până la Humor. Nu-i văd capătul. Abia ating acceleraţia uitându-mă cu un nod în gât, spre orizont. Cu o ultimă speranţă, mă uit disperat în depărtare, spre Mol. Porschele plânge că rămâne fără gaz, eu o ţin la consum, abia mângâi frâna şi acceleraţia, să nu pierd demarajul. Cele trei liniuţe îmi arată că fundul rezervorului e uscat. Când am văzut codoaia cozilor de la Peco Mol, m-am resemnat. Am parcat căruţa cumincior pe dreapta şi am plecat după o un bidon la Suşiava. Acum stau pe facebook, în dreapta. Dau scroll mofturos. Fierb la glume cu preţul la benzină. Îi întreb pe ai mei: “fraţilor, oare dacă pun postarea asta, n-o să zică lumea că am rămas în pana prostului?”. Nu prea se pune…Mă trezesc vorbind: “oare dacă mă bag în faţă să iau doi litri?”. Colegul meu Pantea m-a liniştit urgent: “dacă vrei să mori repede, bagă-te în faţă la 200 şoferi care aşteaptă la coadă de trei ore”.

O tânără din Iaşi a fost bătută

În acelaşi timp, la Iaşi, o tânără cerea ajutor la numărul de urgenţă 112, după o încăierare la coadă la benzină, când încercase exact ceea ce s-a gândit şi Mandachi să facă – să se bage în faţă.

Preţul benzinei a crescut şi în restul Europei în ultima perioadă. În Olanda, una dintre ţările cu cele mai mari preţuri la combustibil, benzina standard Euro95 costa miercuri 2,494 euro şi joi 2,502 euro, iar motorina a crescut de la 2,326 euro miercuri, la 2,375 euro ieri. Iar în Republica Moldova, la Ungheni, preţul la pompă a litrului de benzină standard era de 6,5528 lei şi motorina costa 6.1450 lei (25.01 lei moldoveneşti).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri