anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Amenajări în blocul operator de la UPU

Ultimele pregătiri pentru acreditarea transplantului de ficat la Iași

GALERIE
transplant
 • transplant
- +

Spitalul „Sfântul Spiridon” primeşte săptămâna viitoare vizita comisiei de acreditare din partea Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) pentru transplantul hepatic. Comisia ANT verifică dacă unitatea medicală îndeplineşte condiţiile obligatorii pentru a putea desfăşura activitate de transplant hepatic. 

În acest sens, Spitalul „Sfântul Spiridon” a realizat o serie de schimbări în unitatea medicală pentru amenajarea unui spaţiu adecvat preoperator şi postoperator pentru pacienţii care ar urma să beneficieze de transplant hepatic. În acest sens, blocul operator din UPU va asigura spaţiul în care se va realiza prelevarea ficatului, respectiv transplantarea acestuia.

Post-transplant, pacientul va fi îngrijit într-o rezervă specială din ATI. Spitalul „Sfântul Spiridon” încearcă să obţină acreditarea pentru transplantul hepatic de aproape trei ani. Principalul impediment care a dus la neacreditarea unităţii medicale la ultima vizită a comisiei de acreditare a fost neîndeplinirea criteriului conform căruia chirurugul coordonator nu a efectuat 20 de participări la transplanturi de ficat. În prezent, chirurgul Cristian Lupaşcu îndeplineşte această cerinţă, participând la mai multe transplanturi de ficat la Institutul Fundeni din capitală, efectuând chiar prelevare şi transplant de ficat în aceeaşi zi.

„Momentul acesta este suma unor demersuri de lungă durată pe care spitalul le-a început din urmă cu câţiva ani. În al doilea rând, este şi un demers uşor grăbit pentru că celelalte două centre din capitală în care se face transplant hepatic sunt uneori debordate de numărul mare de donatori şi atunci să nu se piardă aceste organe ni s-a recomandat să facem posibil transplantul şi în centrul ieşean”, a arătat profesorul Cristian Lupaşcu, chirurgul principal care va efectua transplantul de ficat la Iaşi. În prezent, în Iaşi se realizează doar transplant de rinichi, la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”, şi transplant de cornee, la Spitalul „Sfântul Spiridon”. În total, peste 400 de români aşteptă un ficat sănătos printre care se află cel puţin 20 de ieşeni. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.