De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ultimul truc al bolnavilor disperaţi din alte judeţe: vin cu maşina până la intrarea în Iaşi, iar acolo sună la 112

joi, 19 mai 2022, 01:56
2 MIN
 Ultimul truc al bolnavilor disperaţi din alte judeţe: vin cu maşina până la intrarea în Iaşi, iar acolo sună la 112

Sunt şi cazuri când unii sună la 112 pentru dureri de măsele. Urgentiştii ieşeni atrag atenţia că adesea astfel de apeluri abuzive nu îi lasă să se ocupe de cazuri care sunt cu adevărat urgenţe de 112.

Din nou medicii atrag atenţia celor care apelează la 112: “UPU este pentru urgenţe!”. Mesajul vine după ce garzile sunt asaltate uneori de solicitări care mai de care mai bizare venite atât din partea ieşenilor cât şi din partea celor din judeţele vecine.

O astfel de situaţie inedită dar care a dat peste cap dispeceratul 112 a fost înregistrată duminică după-amiză. Ca în orice weekend, la dispeceratul 112 erau extrem de multe solicitări, de ordinul zecilor, şi, evident, un număr limitat de ambulanţe.

“Medicul primar de urgenţă care coordona încerca să facă faţă, gestionând cât mai bine resursele, dând şi sfaturi medicale la telefon, cuplând solicitările, când un bărbat de 36 ani din Dolheşti a sunat de cel puţin două ori pentru că avea o măsea umflată de 5 zile. Spunea că îl doare capul iar medicul din dispecerat va fi responsabil de viaţa lui dacă nu-i trimite ambulanţa. La sugestiile făcute pentru alt tip de “taxi” a răspuns ca nu are nici maxi-taxi către Iaşi, nici vreo rudă care sa-l ducă cu maşina. Totuşi, ieşenii ar trebui să înţeleagă că ambulanţele nu sunt taxiuri sau alte mijloace de transport care să-i ducă la medic pentru o afecţiune care nu este urgenţă”, a spus prof.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD/UPU Iaşi.

Dacă ieşenii confundă mereu serviciul de Urgenţă cu cel al medicului de familie, există şi persoane din judeţele învecinate care, pentru a ajunge neapărat la Iaşi, oraş centru regional în medicină, apelează la 112.

“Al doilea caz face parte dintr- o lungă serie care se repetă. O familie din Vaslui se decide să vină cu copilul cu febra la Spitalul Sfânta Maria Iaşi cu maşina proprie. Când au ajuns la intrarea în Iaşi au sunat la 112 şi au cerut ambulanţa, de teamă că nu vor fi primiţi în UPU la Spitalul de Copii, fiind din alt judeţ. Este doar un exemplu care se întâmplă frecvent. Şi la adulţi se întâmplă la fel. Vin cu familia, cu maşina, din alte judeţe şi la intrarea în Iaşi sună la 112 să-i aducă în UPU. Calea corectă este fie programarea la medicii din Iaşi şi respectarea circuitului pacienţilor programaţi, fie dacă este urgenţă adevarată mergi în UPU la spitalul judeţean din judeţul lor. Dacă se consideră necesar de către medicul de urgentă sau de altă specialitate, pot fi transferaţi cu ambulanţa la Iaşi”, a mai adăugat Diana Cimpoeşu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii