Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ultimul val

GALERIE
catalin onofrei
  • catalin onofrei
- +

Câţi oameni au înţelepciunea de a se îndoi de lucrurile în care cred cu atâta tărie?

Volumul “Iluzia Cunoaşterii”, de S. Sloman şi P. Fernbach, a apărut în anul 2017, înaintea pandemiei de Covid-19, dar atinge tangenţial, în câteva capitole, la nivel general, chestiunea opoziţiei unor oameni faţă de vaccinare.

Potrivit autorilor, în Statele Unite, circa 10% dintre părinţi refuză să-şi vaccineze odraslele împotriva aşa-ziselor boli ale copilăriei - în realitate maladii contagioase de mare risc. Drept urmare, pojarul, care fusese deja eradicat, a reapărut, înregistrându-se peste 600 de cazuri în anul 2014. Împotrivirea părinţilor faţă de vaccinare împrumută deseori un limbaj pseudoştiinţific. Deşi aduce în discuţii statistici de toate felurile, şi elogiază, în mod corect, stilul de viaţă sănătos, ce poate ţine la distanţă bolile, argumentul suprem invocă lipsa de credibilitate a specialiştilor, în general, şi a medicilor, în particular, văzuţi ca nişte simpli oameni, supuşi aşadar greşelilor.

Pentru că această situaţie de respingere a ştiinţei se manifesta, în urmă cu 40 - 50 de ani, şi în Marea Britanie, Societatea Regală din Londra a desemnat în 1985 un profesor de la Oxford, Walter Bodner, să propună soluţii de ieşire din impas. Intuiţia lui Bodner, intitulată teoria deficitului, a fost că opoziţia faţă de ştiinţă este indusă de absenţa înţelegerii. Conform acestui model, sentimentul antiştiinţific este determinat de un deficit de cunoaştere şi va dispărea după ce acest deficit va fi înlăturat.

Au urmat decenii de investiţii masive atât în tehnologizarea şcolilor britanice, care au fost dotate cu laboratoare ultramoderne, cât şi în promovarea educaţiei ştiinţifice în rândul elevilor, dar şi al publicului. Rezultatul? Procentul britanicilor refractari la vaccinare a rămas constant, părinţii răstălmăcind cu nonşalanţă cunoştinţele acumulate. Astfel, creşterea numărului de copii bolnavi de pojar era explicat tocmai prin folosirea la scară tot mai largă a vaccinului împotriva rujeolei! Concluzia Societăţii Regale din Londra? Teoria deficitului s-ar putea să fie greşită!

Dar dacă nu lipsa cunoştinţelor îi face pe anumiţi oameni să respingă ştiinţa (nu însă şi tehnologia, după părerea mea, căci mobil are toată lumea, inclusiv conspiraţioniştii!) ce anume îi motivează? Cel mai nou răspuns face referire la falsele credinţe ce ne jalonează viaţa, credinţe ce se bazează pe false modele cauzale. Un exemplu? Mulţi resping organismele modificate genetic mai ales de teama că ar produce o alterare a propriului ADN. 

Autorii arată că respectivele credinţe sunt foarte greu de schimbat întrucât antrenează valori şi identităţi ce sunt împărtăşite de comunitatea din care facem parte. Întotdeauna aceste valori sunt considerate superioare celor acceptate şi propagate de alte grupuri. Pentru că istoria a arătat că nimeni nu vrea să pară mai prost decât altul, primul pas în corectarea falselor credinţe este de a deschide mintea (mai degrabă inima, plusez eu!) în faţa ideii că atât individul cât şi comunitatea din care face parte este posibil să se fi înşelat. Dar câţi oameni au înţelepciunea de a se îndoi de lucrurile în care cred cu atâta tărie?

Probabil vom putea creiona un răspuns la întrebarea de mai sus după următoarele valuri de Covid-19!

Cătălin ONOFREI


 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri