Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Uluitoarea seară a atletismului

GALERIE
jacobs-marcell-lamont,jpg
  • jacobs-marcell-lamont,jpg
- +

 

Jamaicanele au făcut podium la 100 m. Un italian născut în Texas spulberă hegemonia SUA-Jamaica în proba regină masculină. Record mondial fantastic la triplusalt feminin, realizat de Yulimar Rojas

Nu degeaba se spune despre atletism că este „regele Jocurilor Olimpice”. Făcându-şi apariţia, ca de obicei, la finalul săptămânii, atletismul a început furtunos. Mai întâi, cu cursa aceea, „cu sprint pe căţărare” cum ar spune cicliştii, apoi sâmbătă, jamaicanele au dominat umilitor cursa feminină de 100 m, deşi una – Shelly-Anne Fraser-Pryce – este mămică de multă vreme, iar campioana olimpică de la Rio, Elaine Thompson-Herah, mai recent. Şi totuşi, Thompson, căzută într-un uşor cont de umbră după Rio, s-a dovedit anul acesta într-o formă senzaţională, doborând recordul olimpic al lui Flo-Griffith-Joyner după ce a înregistrat 10,61 s, la 13 sutimi în faţa lui Shelly-Anne. Este a doua oară când Jamaica arestează podiumul la 100 m feminin (după 2008) a treia fiind Shericka Jackson, care s-a săturat de medalii de bronz pe 400 m. Sâmbătă s-a mai disputat aruncarea discului pentru băieţi, în care suedezii au obţinut primele două locuri, prin campionul mondial Daniel Stahl (68,90 m) şi Simon Pettersson. De asemenea, s-a disputat în premieră olimpică ştafeta mixtă de 4X400 m, care a revenit – deloc surprinzător – echipei Poloniei, în faţa Republicii Dominicane şi SUA, care nu a folosit atleţi chiar de primă mână.

Ieri,ziua care urma să fie senzaţională, a început cu un rezultat perfect normal, dubla campioană mondială, Gong Lijiao. a câştigat proba de aruncarea greutăţii cu 20,58 m, chiar dacă a revenit în sectorul de aruncări, neo-zeelandeza Valerie Adams (invincibilă între 2007 şi 2013), care nu s-a clasat decât a treia. Însă proba masculină de înălţime a fost perfect... anormală. Doi săritori, qatariotul Mutaz Barshim (campion mondial în 2017 şi 2019) şi italianul Gianmarco Tamberi au mers fără greşeală până la 2,37 m şi au ratat la 2,39 m neputând să fie departajaţi. Tot la 2,37 a ajuns şi Maskim Nedasekau (Belarus) dar el a luat doar bronzul. Mutaz şi Gianmarco au fost întrebaţi de organizatori dacă doresc un baraj (cum se mai practică în unele concursuri), dar ei au refuzat şi ambii au primit medalii de aur. Iar dacă vreun italian nebun,îmbătat de victoria lui Tamberi ar fi spus că ţara sa va cuceri şi titlul mondial la 100 m, ar nimerit-o, oricât de nebun ar fi părut.

Lamont Marcell Jacobs, născut acum 26 de ani în El Paso (Texas) din tată soldat american şi mamă italiancă, a devenit italian la vârsta de 18 luni, când familia s-a mutat în Peninsulă deoarece tatăl nu a vrut să fie transferat cu serviciul în Coreea. Cariera atletică de performanţă a început acum cinci ani şi „explozia” s-a produs chiar în acest an. La Tokyo, Lamont a profitat de criza atleţilor jamaicani şi americani. Într-adevăr, „Insula Reggae” nu a mai produs mai nimic după Usain Bolt, iar la americani Christian Coleman era suspendat pentru „fentarea” controalelor antidoping, Gatlin era depăşit, iar Trayvon Bommel,marele favorit al yankeilor, a clacat în semifinale. Şi totuşi, cursa a fost aproape de a fi câştigată de un american, Fred Kelly (venit şi el de la 400 m, ca şi sus-pomenita Shericka), dar italianul a revenit puternic, devenind primul european campion olimpic după 1992 (Linford Christie).

În fine, proba feminină de triplusalt s-a încheiat cu un uluitor record mondial, înregistrat la ultima încercare din concurs de către Yulimar Rojas (Venezuela). Eliberată de emoţiile titlului, cea care a preluat în 2017 hegemonia de la „vecina” sa columbiană, Caterine Ibargüen, Yulimar a sărit fenomenal 15.68 m, cu 18 centimetri mai mult decât performanţa realizată în 1995 de ucraineanca Inesa Kraveţ,

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri