anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.08.2020

UMF a inaugurat laboratorul în care se pot face 400 de teste COVID-19 pe zi

GALERIE
cemex1
  • cemex1
- +

Începând cu data de 3 aprilie 2020, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi este pregătită să înceapă testarea probelor în vederea detectării coronavirusului în laboratorul de biologie moleculară special amenajat la Centrul de Cercetare şi Medicină Experimentală CEMEX.

Laboratorul a fost inaugurat în urma unei conferinţe de presă la care au participat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi, conf.dr. Bogdan Tamba, directorul CEMEX, şi dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Rectorul universităţii a explicat că au durat trei săptămâni obţinerea tuturor avizelor necesare, dar că în aceste momente laboratorul e pregătit să intre în linia întâi de luptă cu două aparate Real Time PCR, două echipe a câte trei cercetători, a treia pregătindu-se în caz că situaţia o va cere, şi un extractor automat care a fost achiziţionat în timp record.

„UMF Iaşi a ales să se implice în această situaţie dificilă prin care trecem acum, astfel că ne-am mobilizat foarte repede şi datorită unei echipe de cercetători entuziaşti ai Universităţii - şi aş vrea să-i menţionez atât pe directorul CEMEX, conf. univ. dr. Bogdan Tamba, cât şi pe domnul prorector Radu Iliescu. Avem infrastructura pe care ne-o oferă CEMEX-ul - unde am realizat un circuit complex separat cu restul centrului de cercetare, avem şi cele două aparate Real-Time PCR, iar ieri, prin bunăvoinţa partenerilor şi furnizorilor locali din Iaşi, am achiziţionat în regim de urgenţă, din Coreea de Sud, un extractor automat care a sosit, încât la acest moment avem tot ce ne trebuie ca să demarăm şi noi activitatea de testare. Aşadar, avem resursa umană, alcătuită din cadre didactice ale Universităţii, avem infrastructura, avem echipamentele, de-acum înainte aşteptăm kiturile şi probele şi o să începem să procesăm aceste determinări“, a explicat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

De la 150 la 400 de teste

Conf.dr. Bogdan Tamba, director CEMEX, a spus că cei care se vor implica în cercetare au specializări în biologie sau chimie şi au experienţă de peste 10-15 ani în munca de laborator, cu doctorate în domeniu. El a mai precizat că sunt şi voluntari de la UMF care s-au alăturat echipelor de cercetare, chiar şi studenţi din anul al VI-lea sau masteranzi, care vor lucra la partea de introducere a datelor, la digitalizare, într-o zonă separată unde nu există niciun risc de contaminare de la probele biologice.

Practic, la laboratorul de la UMF se pot face minimum 150 de teste până la un maximum de 400 în 24 de ore, dar pentru a se atinge această ultimă cifră trebuie să lucreze trei echipe în două schimburi.

„Este un moment extrem de preţios pentru valul epidemic în care ne găsim şi mulţumesc conducerii Universităţii şi domnului rector, nu numai instituţional, dar şi uman, pentru că am avut demult discuţii în acest sens: cum şi ce putem face împreună. Şi iată, s-a realizat, suntem mână în mână. Noi suntem cei care vom pune la dispoziţie kiturile, iar UMF Iaşi vine cu tehnica de înaltă performanţă şi cu specialiştii absolut excepţionali pe care-i are“, a subliniat şi dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

În laboratorul de la UMF există circuite separate astfel încât cei doi cercetători care lucrează efectiv cu eşantioanele nu se întâlnesc deloc. Într-un articol viitor, „Ziarul de Iaşi“ va explica în detaliu întreg proces de analiză desfăşurat la UMF în laboratorul creat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un preşedinte discret

Lucian DÎRDALA

Un preşedinte discret

Nu se pune problema să stabilim, aici, pattern-uri ambiţioase. Se poate, totuşi, observa că preşedinţii Senatului din guvernările dominate de Ion Iliescu au fost politicieni lipsiţi de ambiţia de a controla partidul sau guvernul, acceptând fără obiecţii supremaţia lui Ion Iliescu.

Filmuletul zilei

opinii

Ultima mineriadă (I)

Florin CÎNTIC

Ultima mineriadă (I)

Faptul că la presiunea societăţii civile conducerea DIICOT a hotărât să infirme în mare măsură scandaloasa încercare de muşamalizare făcută de procurorul Doru Stoica arată cât de exploziv este dosarul represiunii din 10 august 2018.

Imagine all the people...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Imagine all the people...

Memoriei lui Philippe Muray (1945-2006)

Efemeride electronice

Ioan MILICĂ

Efemeride electronice

pulspulspuls

Mult iubite Înalpreasfinţite Teo Fan-Fan,

Mult iubite Înalpreasfinţite Teo Fan-Fan,

Cu nespusă sfială ridicăm privirea spre mitra Sfinţiei voastre, convinşi fiind că îndrăzneala ne va fi iertată, iar rostirea noastră păcătoasă va fi aşişderea trecută cu vederea, dacă se va dovedi nevrednică de înalta judecată a Sfinţiei Voastre.

Caricatura zilei

3 AM

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.