Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

UMF a inaugurat laboratorul în care se pot face 400 de teste COVID-19 pe zi

GALERIE
cemex1
  • cemex1
- +

Începând cu data de 3 aprilie 2020, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi este pregătită să înceapă testarea probelor în vederea detectării coronavirusului în laboratorul de biologie moleculară special amenajat la Centrul de Cercetare şi Medicină Experimentală CEMEX.

Laboratorul a fost inaugurat în urma unei conferinţe de presă la care au participat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi, conf.dr. Bogdan Tamba, directorul CEMEX, şi dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Rectorul universităţii a explicat că au durat trei săptămâni obţinerea tuturor avizelor necesare, dar că în aceste momente laboratorul e pregătit să intre în linia întâi de luptă cu două aparate Real Time PCR, două echipe a câte trei cercetători, a treia pregătindu-se în caz că situaţia o va cere, şi un extractor automat care a fost achiziţionat în timp record.

„UMF Iaşi a ales să se implice în această situaţie dificilă prin care trecem acum, astfel că ne-am mobilizat foarte repede şi datorită unei echipe de cercetători entuziaşti ai Universităţii - şi aş vrea să-i menţionez atât pe directorul CEMEX, conf. univ. dr. Bogdan Tamba, cât şi pe domnul prorector Radu Iliescu. Avem infrastructura pe care ne-o oferă CEMEX-ul - unde am realizat un circuit complex separat cu restul centrului de cercetare, avem şi cele două aparate Real-Time PCR, iar ieri, prin bunăvoinţa partenerilor şi furnizorilor locali din Iaşi, am achiziţionat în regim de urgenţă, din Coreea de Sud, un extractor automat care a sosit, încât la acest moment avem tot ce ne trebuie ca să demarăm şi noi activitatea de testare. Aşadar, avem resursa umană, alcătuită din cadre didactice ale Universităţii, avem infrastructura, avem echipamentele, de-acum înainte aşteptăm kiturile şi probele şi o să începem să procesăm aceste determinări“, a explicat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

De la 150 la 400 de teste

Conf.dr. Bogdan Tamba, director CEMEX, a spus că cei care se vor implica în cercetare au specializări în biologie sau chimie şi au experienţă de peste 10-15 ani în munca de laborator, cu doctorate în domeniu. El a mai precizat că sunt şi voluntari de la UMF care s-au alăturat echipelor de cercetare, chiar şi studenţi din anul al VI-lea sau masteranzi, care vor lucra la partea de introducere a datelor, la digitalizare, într-o zonă separată unde nu există niciun risc de contaminare de la probele biologice.

Practic, la laboratorul de la UMF se pot face minimum 150 de teste până la un maximum de 400 în 24 de ore, dar pentru a se atinge această ultimă cifră trebuie să lucreze trei echipe în două schimburi.

„Este un moment extrem de preţios pentru valul epidemic în care ne găsim şi mulţumesc conducerii Universităţii şi domnului rector, nu numai instituţional, dar şi uman, pentru că am avut demult discuţii în acest sens: cum şi ce putem face împreună. Şi iată, s-a realizat, suntem mână în mână. Noi suntem cei care vom pune la dispoziţie kiturile, iar UMF Iaşi vine cu tehnica de înaltă performanţă şi cu specialiştii absolut excepţionali pe care-i are“, a subliniat şi dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

În laboratorul de la UMF există circuite separate astfel încât cei doi cercetători care lucrează efectiv cu eşantioanele nu se întâlnesc deloc. Într-un articol viitor, „Ziarul de Iaşi“ va explica în detaliu întreg proces de analiză desfăşurat la UMF în laboratorul creat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri