UMF a inaugurat laboratorul în care se pot face 400 de teste COVID-19 pe zi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

UMF a inaugurat laboratorul în care se pot face 400 de teste COVID-19 pe zi

GALERIE
cemex1
  • cemex1
- +

Începând cu data de 3 aprilie 2020, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi este pregătită să înceapă testarea probelor în vederea detectării coronavirusului în laboratorul de biologie moleculară special amenajat la Centrul de Cercetare şi Medicină Experimentală CEMEX.

Laboratorul a fost inaugurat în urma unei conferinţe de presă la care au participat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi, conf.dr. Bogdan Tamba, directorul CEMEX, şi dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Rectorul universităţii a explicat că au durat trei săptămâni obţinerea tuturor avizelor necesare, dar că în aceste momente laboratorul e pregătit să intre în linia întâi de luptă cu două aparate Real Time PCR, două echipe a câte trei cercetători, a treia pregătindu-se în caz că situaţia o va cere, şi un extractor automat care a fost achiziţionat în timp record.

„UMF Iaşi a ales să se implice în această situaţie dificilă prin care trecem acum, astfel că ne-am mobilizat foarte repede şi datorită unei echipe de cercetători entuziaşti ai Universităţii - şi aş vrea să-i menţionez atât pe directorul CEMEX, conf. univ. dr. Bogdan Tamba, cât şi pe domnul prorector Radu Iliescu. Avem infrastructura pe care ne-o oferă CEMEX-ul - unde am realizat un circuit complex separat cu restul centrului de cercetare, avem şi cele două aparate Real-Time PCR, iar ieri, prin bunăvoinţa partenerilor şi furnizorilor locali din Iaşi, am achiziţionat în regim de urgenţă, din Coreea de Sud, un extractor automat care a sosit, încât la acest moment avem tot ce ne trebuie ca să demarăm şi noi activitatea de testare. Aşadar, avem resursa umană, alcătuită din cadre didactice ale Universităţii, avem infrastructura, avem echipamentele, de-acum înainte aşteptăm kiturile şi probele şi o să începem să procesăm aceste determinări“, a explicat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

De la 150 la 400 de teste

Conf.dr. Bogdan Tamba, director CEMEX, a spus că cei care se vor implica în cercetare au specializări în biologie sau chimie şi au experienţă de peste 10-15 ani în munca de laborator, cu doctorate în domeniu. El a mai precizat că sunt şi voluntari de la UMF care s-au alăturat echipelor de cercetare, chiar şi studenţi din anul al VI-lea sau masteranzi, care vor lucra la partea de introducere a datelor, la digitalizare, într-o zonă separată unde nu există niciun risc de contaminare de la probele biologice.

Practic, la laboratorul de la UMF se pot face minimum 150 de teste până la un maximum de 400 în 24 de ore, dar pentru a se atinge această ultimă cifră trebuie să lucreze trei echipe în două schimburi.

„Este un moment extrem de preţios pentru valul epidemic în care ne găsim şi mulţumesc conducerii Universităţii şi domnului rector, nu numai instituţional, dar şi uman, pentru că am avut demult discuţii în acest sens: cum şi ce putem face împreună. Şi iată, s-a realizat, suntem mână în mână. Noi suntem cei care vom pune la dispoziţie kiturile, iar UMF Iaşi vine cu tehnica de înaltă performanţă şi cu specialiştii absolut excepţionali pe care-i are“, a subliniat şi dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

În laboratorul de la UMF există circuite separate astfel încât cei doi cercetători care lucrează efectiv cu eşantioanele nu se întâlnesc deloc. Într-un articol viitor, „Ziarul de Iaşi“ va explica în detaliu întreg proces de analiză desfăşurat la UMF în laboratorul creat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.