anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

UMF, depunctată din cauza scandalului admiterii studenților străini. A primit bulină neagră la ultima evaluare

GALERIE
umf
  • umf
- +
Universitatea a fost decăzută la calificativul „încredere“ faţă de „încredere ridicată“, cât avea anterior. Depunctarea e cauzată, în special, de scandalul admiterii studenţilor străini.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi încă mai resimte consecinţele scandalului admiterii studen­ţilor străini din toamna anului 2015. În afara cercetărilor aflate în desfăşurare de către organele de urmărire penală şi a proceselor din civil pe care universitatea le-a purtat cu câţiva dintre cei ce au reuşit să se înmatriculeze, Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Supe­rior i-a micşorat acesteia calificativul acordat în urma evaluării periodice, în cel de „încredere“, de la „încredere ridicată“.

Astfel, UMF Iaşi de­vine singura instituţie de învăţământ superior de stat din capitala Moldovei care nu a obţinut calificativul de „încredere ridicată“, care certifică faptul că instituţia respectivă îndeplineşte toate criteriile de curriculă, de transparenţă şi de integritate şi că nu există niciun risc pentru studenţii care se înmatriculează la cursuri. În raportul final, comisia vorbeşte de o serie de „carenţe“ în gestio­narea administrativă a universităţii şi de faptul că, „la data vizitei nu se poate vorbi de o administraţie eficace şi riguroasă“.

A fost nevoie de două vizite de evaluare

Din raportul comisiei se înţelege faptul că au fost nevoie două vizite pentru a putea eva­lua situaţia de la UMF Iaşi, 21-23 octombrie 2015 şi 14-15 aprilie 2016. „După plecarea comisiei de la sediul instituţiei, în seara zilei de 21 octombrie 2015, a avut loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie. În dimineaţa zilei de 22 octombrie 2015, am aflat din presă că la această şedinţă a fost prezent ministrul educaţiei naţionale şi că, în cadrul acesteia, rectorul interimar în funcţie şi-a prezentat demisia. Ca urmare a deciziei rectorului de a demisiona precum şi a situaţiei indefinite privind conducerea managerială a universităţii, a fost considerată oportună întreruperea vizitei de evaluare şi reluarea ei la o dată ulterioară“, se specifică în raportul final.
 
În ceea ce priveşte diferitele nereguli constatate care au dus la scăderea calificativului acordat universităţii, raportul notează, printre altele, şi faptul că la programul Medicină în limba franceză s-a depăşit numărul maxim de studenţi ce trebuie şcola­rizaţi în anul I pentru anii universitari 2013-2014 şi 2014-2015, 193 în primul an şi 171 în al doilea, faţă de 150, cât ar fi trebuit. „Universitatea declară că numărul de studenţi este justificat de solicitarea ministerului“, se precizează în raport. Tot acolo se notează şi o serie de recomandări pentru a atentua o parte din problemele identificate, printre acestea numărându-se şi încercarea de a realiza o „atmosferă colegială la nivelul tuturor facultăţilor din instituţie“ în condiţiile în care poziţia de rector a fost ocupată într-o perioadă scurtă de timp de patru persoane.
 
Comisia recomandă universităţii să crească numărul cursurilor şi orelor de pregătire de limba română în primii trei ani de studii pentru studenţii străini, acestea fiind insuficiente. Ei au determinat şi faptul că doar o treime dintre asistenţii din universitate au urmat cursuri de formare psihopedagogică şi recomandă universităţii să continue cursurile cu toţi cei 400 care există, dar şi de a găsi un cadru legal pentru a încuraja promovarea în funcţiile de conferenţiari şi profesori până la procentul de 25% la fiecare program de studiu acreditat. Tot­odată, ei încurajează universitatea să realizeze un audit extern cu privire la procedurile manageriale şi sistemul financiar-contabil.
 
Un psiholog la 6.000 de studenţi
 
Printre cele mai dure critici din raport au venit din partea evaluatorului străin şi a studenţilor ce au făcut parte din comisia de evaluare. Aceştia din urmă au remarcat că universitatea nu are o reţea de tip Alumni pentru a păstra legătura cu absolvenţii, că există un singur psiholog la cei peste 6.000 de studenţi ai universităţii şi că aceasta ar încălca legea prin faptul că nu permite cumularea burselor sociale cu alte tipuri de burse. „Bursele sociale nu respectă un cuantum minimal pentru a acoperi cheltuielile necesare pentru masă şi cazare, studenţii nu beneficiază în mod prezent de o reducere de minimum 50% pentru transportul în comun, biblioteca nu dispune de mecanisme reale pentru sanc­ţionarea celor care întârzie nejustificat returnarea cărţilor în detrimentul celorlalţi studenţi“, au precizat studenţii în raport. Ei au mai surprins şi faptul că UMF Iaşi nu are un soft de identificare a plagiatului pentru tezele de licenţă şi disertaţii ale studenţilor.
 
Profesorul Alain Buzelay, evaluatorul străin, a apreciat că UMF oferă studenţilor un contact cu pacienţii mult mai frecvent decât alte universităţi şi că universitatea are spaţii renovate sau noi în centrul oraşului. Acesta însă face mai multe observaţii principale - cum că administraţia UMF Iaşi constituie o contra-putere ce a ocolit puterea academică, că aceeaşi administraţie opune o mare rezistenţă la solicitările studenţilor şi că există pro­bleme cu asigurarea condiţiilor pentru învăţarea limbii române de studenţii străini. „Atât timp cât conflictul dintre puterea administrativă şi cea academică nu va fi soluţionat, nu putem acorda UMF Iaşi încrederea pe care, din punctul nostru de vedere, ea ar merita-o“, a conchis Alain Buzelay. UMF Iaşi a răspuns ARACIS într-o scrisoare în care a explicat că majoritatea recomandărilor propuse de către agenţie sunt în implementare şi că a luat în considerare inclusiv solicitarea unui audit extern. Con­ducerea UMF Iaşi nu a putut fi contactată pe parcursul zilei de ieri pentru a oferi un punct de vedere.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

      Intrebarea zilei

      Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

      vezi raspunsuri

      Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.