anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 26.09.2020

UMF face precizări în scandalul naţional legat de concursul de rezidenţiat

GALERIE
umf
  • umf
- +

„Universitatea nu putea decide, dar ar fi putut contribui la găsirea celei mai bune formule pentru studenţii săi dacă ar fi fost angrenată în procesul de consultări”, arată rectorul Viorel Scripcariu

În urma unei comunicări deficitare la nivel naţional a federaţiilor care îi reprezintă pe studenţi în negocierile cu Ministerul Sănătăţii cu privire la organizarea concursului naţional de rezidenţiat, discuţii care au generat un val de nemulţumiri în rândul tinerilor, reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi au emis o serie de precizări cu privire la felul în care va fi organizat acest examen şi cu felul în care au decurs negocierile privind desfăşurarea sa. Reprezentanţii UMF Iaşi susţin că, deşi există studenţi care s-au plâns de neimplicarea universităţilor în negocierile cu privire la forma examenului de rezidenţiat, ele au fost sărite în procesul de definitivare de către Federaţia Asociaţiilor Studenţilor la Medicină din România (FASMR).

„Universitatea nu putea decide, dar ar fi putut contribui la găsirea celei mai bune formule pentru studenţii săi, dacă ar fi fost angrenată în procesul de consultări, demarat încă din februarie, de organizaţiile care îi reprezintă pe studenţi cu Ministerul Sănătăţii. Din păcate, organizaţiile studenţeşti au ales să parcurgă singure acest drum, conducerea UMF aflând despre demersurile FASMR abia la începutul lunii septembrie. Aşadar, în condiţiile în care reprezentanţii studenţilor au discutat direct şi exclusiv cu Ministerul Sănătăţii încă din luna februarie, nu putem vorbi decât cel mult despre o implicare formală, conform legii, a universităţii în procesul decizional“, a precizat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Între federaţie şi minister au existat mai multe comunicări din februarie şi până în septembrie, iar pe 9 septembrie ministerul s-a întâlnit cu reprezentanţi ai celor cinci universităţi de medicină şi farmacie din ţară şi au convenit asupra formei pe care o va lua examenul. Astfel, anul acesta, în ciuda protestelor şi negocierilor eşuate ale studenţilor, concursul naţional de rezidenţiat va avea loc pe 20 noiembrie. Metodologia de concurs presupune subiecte unice la nivel naţional, dar şi o clasificare unică pe loc şi pe post la nivel naţional, ce porneşte de la principiul unui concurs cu clasificare naţională, şi nu pe centre de examinare.

Spre exemplu, un student de la Iaşi care va dori să meargă la Cluj pe o poziţie de rezident în neurochirurgie, va putea merge dacă va avea media mai mare decât alţi candidaţi de acelaşi profil din întreaga ţară. Mai mult, anul acesta, s-a stabilit şi introducerea unor specialităţi noi - cardiologie pediatrică, gastro-enterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, onco-hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică şi microbiologie clinică. Lista locurilor şi posturilor disponibile s-a convenit că va fi publicată până la cel târziu 14 octombrie pe www.rezidentiat.ms.ro şi în săptămânalul Viaţa Medicală, iar candidaţii se vor putea înscrie între 14 şi 28 octombrie la DSP-urile judeţene. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga I

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Afiș

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.