UMF Iaşi anunţă că nu mai organizează admitere de toamnă în acest an
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

UMF Iaşi anunţă că nu mai organizează admitere de toamnă în acest an

GALERIE
umf iasi,
  • umf iasi,
- +

După examenul de admitere care a avut loc pe 25 iulie şi după selecţia în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr T. Popa“ din Iaşi a luat decizia de a nu mai organiza examen în cea de-a doua sesiune de admitere, care are loc în toamnă. 

Hotărârea a fost luată şi validată de Senatul Universităţii, care s-a întrunit ieri. „Consiliul de Administraţie al Universităţii de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa a luat decizia de a nu mai organiza o nouă sesiune de admitere în septembrie, şi, implicit, de a avea anul acesta un număr mai mic de studenţi, cu convingerea că nu cantitatea este cea care contează în actul educaţional. Este o abordare greşită să considerăm că singura sursă de venit a unei universităţi este reprezentată de studenţii de la locurile cu taxă. Structura veniturilor este diversificată, o parte importantă în buget este provenită din cercetare, din proiectele naţionale şi internaţionale. Prosperitatea unei universităţi este dată de excelenţa actului educaţional şi de performanţa în cercetare“, a declarat Daniela Druguş, director general UMF Iaşi.

Concursul de admitere din sesiunea septembrie va reprezinta doar un concurs prin selecţie de dosare, pentru locurile rezervate candidaţilor absolvenţi ai învăţământului superior de stat care doresc să urmeze a doua facultate în regim cu taxă, la specializările Medicină (10 locuri) şi Medicină Dentară (3 locuri). „Nu putem vorbi de excelenţă în educaţie fără profesori bine pregătiţi, oricât de buni ar fi studenţii şi oricât de bune condiţiile de studiu; de asemenea, nu poate fi vorba de excelenţă în educaţie în absenţa condiţiilor de studiu şi a dotărilor pe măsură, oricât de buni ar fi studenţii şi profesorii. La fel de adevărat este însă că nu putem aspira la excelenţa în educaţie fără o bună calitate a studenţilor pe care îi recrutăm. Iar dacă ne dorim studenţi buni, trebuie să-i căutăm cu maximă atenţie şi să punem permanent mai presus argumentul calitativ în defavoarea celui cantitativ. Acesta este motivul pentru care admiterea din acest an a fost semnificativ mai complexă decât cele din anii trecuţi. Iar efectele s-au văzut cel mai bine în numărul celor înscrişi. Pe termen scurt, putem considera numărul candidaţilor drept o veste mai puţin îmbucurătoare, dar pe termen mediu şi lung admiterea din acest an a reprezentat un prim pas într-o direcţie corectă şi necesară. Este un început bun, dar şi un efort care trebuie continuat pentru a da rezultatele pe care ni le dorim“, a declarat Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

La admiterea de anul acesta, la Medicină Generală ultima medie la buget este 7,87, faţă de 9,45 cât a fost anul trecut, iar la taxă ultima medie este 6, 89, faţă de 9,18 cât a fost în 2015. Şi la celelalte specializări din cadrul celor patru facultăţi, mediile de admitere au fost mult mai mici decât în anii trecuţi. Cauza pare a fi, în principal, introducerea disciplinelor chimie, fizică şi matematică la examenul de admitere, în funcţie de facultate şi opţiunea candidatului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.