anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

UMF Iași închide filialele din Botoşani şi Bacău

GALERIE
UMF Iasi
 • UMF Iasi
- +

Universitatea cere însă suplimentarea numărului de locuri la anumite specializări la Iaşi.

Anul acesta au absolvit ultimele promoţii de la filialele din Botoşani şi din Bacău ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, care se vor închide, fiind intrate în lichidare. Astfel, reprezentanţii UMF Iaşi cer de la Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) mutarea locurilor din filialele respective la specializările din Iaşi.

Motivul invocat de reprezentanţii universităţii pentru lichidarea filialelor ţine de faptul că, pentru a susţine orele din cele două localităţi din Moldova, profesorii trebuiau să se deplaseze din Iaşi, iar locurile nu se ocupau integral fiindcă nu exista un interes atât de mare. „Se de­plasau cadrele didactice de la Iaşi acolo pentru a susţine cursuri. Era dificil. A fost o decizie managerială pentru momentul de faţă şi, mai mult, nici locurile nu se ocupau fiindcă nu erau solicitanţi. Nu­mărul nostru de studenţi nu se măreşte faţă de anul anterior, ci prin lichidarea acestor sedii ne-am mărit numărul la diferite specia­lizări din Iaşi“, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină Generală a UMF.

De aceea, Consiliul de Administraţie al instituţiei de învăţământ superior medical a aprobat contactarea ARACIS în vederea evaluării mai multor programe de studiu pentru suplimentarea numărului de locuri.

Astfel, UMF cere creşterea cu 50 a numărului de locuri la liniile de studiu în limba engleză şi franceză de la Medicină Generală, de la 150 la 200 de locuri în ambele cazuri, şi la Asistenţă Generală Medicală, de la 200 la 250. Se mai solicită suplimentarea numărului de locuri şi la Nutriţie şi Dietetică, de la 35 la 50, la Medicină Dentară în limba română de la 180 la 200, în limba engleză de la 70 la 100 şi în limba franceză de la 90 la 115. Pe lângă acestea, UMF cere suplimentarea locurilor şi la Tehnică Dentară de la 80 la 100 şi la Balneokinetoterapie de la 100 la 120.

Schimbările ar urma să intre în vigoare, după evaluarea ARACIS din toamnă, din anul universitar 2016-2017. „La Medicină Generală nu puteam să mărim numărul de locuri fiindcă este la maximum, însă am mărit la celelalte forma­ţiuni, păstrând numărul de studenţi total dar suplimentând numărul studenţilor de la alte specializări“, a adăugat decanul UMF Iaşi. 

Există însă şi o componentă fi­nanciară semnificativă în schim­bările pe care urmează să le realizeze universitatea. Dincolo de reducerea costurilor prin desfiinţarea filialelor, aceştia vor câştiga o sumă semnificativă de bani prin suplimentarea locurilor la liniile de predare în limbă străină. Vor exista 155 de noi poziţii pentru studenţi care, în primul an, vor avea de achitat taxa de 5.000 de euro de şcolarizare, aducând universităţii venituri suplimentare de peste 775.000 de euro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.