anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

UMF Iaşi, locul 2 la nivel naţional ca număr de candidaţi şi concurenţă. Cum stăm la nivelul taxelor de studiu?

GALERIE
concurenta, umf, taxe
 • concurenta, umf, taxe
- +

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a avut a doua cea mai bună concurenţă din ţară pe loc bugetat la cea mai căutată specializare: Medicină generală.

 Cu 3,59 candidaţi / loc bugetat, aceasta a fost întrecută doar de UMF din Târgu Mureş, unde au fost 709 candidaţi pe 150 de locuri – 4,72 pe loc. Şi ca număr de candidaţi la Medicină UMF se poziţionează pe al doilea loc la nivel naţional, cu 1.166 de candidaţi înscrişi. Pe prima poziţie este UMF Bucureşti, unde au fost 2.405 tineri pe 718 locuri la buget, o concurenţă de 3,35 pe un loc bugetat, iar pe poziţia a treia este UMF Timişoara, cu 1.020 candidaţi pe 350 locuri bugetate. O surpriză a admiterii la universităţile de profil medical din ţară o reprezintă şi faptul că au fost unele care au renunţat la probele scrise sau au mai redus din criterii, având examene dintr-o singură materie, nu din două, chiar şi la alegere. De exemplu, UMF Târgu-Mureş a avut cinci specializări din 10 unde s-a intrat doar cu media de la bacalaureat, în timp ce la Medicină nu s-a dat examen din două materii, ci din una singură.

Iaşul are printre cele mai mici taxe din ţară

Un alt aspect ţine de taxe, loc unde Iaşul ocupă loc fruntaş, dar la capitolul cele mai mici taxe de şcolarizare. Spre exemplu, la Medicină Iaşul percepe celor care ocupă un loc la taxă un total de 8.500 de lei pe an, dar la Bucureşti taxa este aproape dublă: 15.000 de lei. Clujul şi Craiova au o taxă de 10.000 de lei, Târgu-Mureş de 9.000 de lei, doar Timişoara având un tarif uşor mai redus decât la Iaşi – 8.200 de lei. Cifrele sunt identice şi atunci când vine vorba despre Medicină Dentară, diferenţele fiind mai mici la Asistenţă Medicală Generală: 5.500 la Iaşi, 8.000 la Bucureşti, 4.800 la Cluj, 6.000 la Craiova, 4.000 la Târgu Mureş şi 5.500 la Timişoara. În medie, Craiova are cele mai mari taxe, fiind măcar 6.000 de lei la orice specializare, în timp ce doar la Iaşi şi Târgu-Mureş mai sunt specializări cu o taxă de 4.000 de lei / an. Iaşul are cea mai mică taxă din ţară şi la Farmacie, de doar 7.500 de lei, în contextul în care la Bucureşti, Cluj şi Craiova este 10.000, la Târgu-Mureş este 8.000, iar la Timişoara – 8.200 de lei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Monstrii...

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.