Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

UMF Iași sărbătoreşte 135 de ani de învăţământ medical

GALERIE
UMF Iasi
  • UMF Iasi
- +

Aniversarea a debutat cu o conferinţă pe tema: „Care este reţeta succesului în medicină?“. La această întrebare
au răspuns medici şi profesori cunoscuţi din toate colţurile lumii.

Sărbătoarea celor 135 de ani de învăţământ me­di­cal superior a debutat la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ din Iaşi cu o conferinţă pe tema: „Care este reţeta succesului în medicină?“. La această întrebare au încercat să răspundă medici renumiţi de peste tot din lume.

Evenimentul a avut loc în cursul zilei de ieri în Aula „George Emil Palade“, unde au fost invitaţi printre alţii şi prof.dr. John E. Hall, de la Universitatea Mississippi din SUA, Sir Miles Irving, de la Uni­ver­sitatea din Manchester, prof.dr. Gabriel Gurman, de la Universitatea Ben Gurion, din Beer Sheva, şi prof.dr. Adrian Streinu-Cercel. Aceştia au răspuns prin înregistrări ori în direct, neputând să fie prezenţi la eveniment. „Ceea ce s-a realizat în această universitate a fost o minune. Peste 90% din studenţii şi cadrele didactice simt că aparţin acestei şcoli, restul este balast ce va fi eliminat în timp de anticorpii ce s-au creat aici. Reţeta succesului în medicină înseamnă aprecierea celorlalţi, siguranţa de sine, bucuria de a te implica“, a precizat în deschiderea evenimentului Vasile Astărăstoae, rectorul UMF.

Pe parcursul a patru zile vor avea loc o serie de manifestări dedicate cercetării, printre acestea se numără şi o serie de workshopuri pe diferite teme, dar şi Congresul studenţilor la medicină dentară şi a tinerilor stomatologi STOMIS. „Vă vorbesc astăzi ca profesor, văd această universitate ca o cetate, nu ca o fortăreaţă. O cetate a culturii, a educaţiei. Chiar dacă spiritul tradiţional de familie s-a cam pierdut, noi suntem aici o familie“, a mărturisit Doina Azoicăi, decanul de la Medicină, suspendată momentan din funcţie.

Surprinsă cu aplauze şi flori din partea studenţilor din sală, decanul a mai mărturisit şi faptul că studenţii sunt reţeta succesului ei în această meserie. Streinu-Cercel, medic, cercetător şi preşedinte al Senatului Universităţii de Medicină „Carol Davila“ din Bucureşti, a menţionat că reţeta sa constă în proiecte pe care le-a avut până în prezent şi în cercetările sale, acesta fiind în opinia sa secolul vindecării, deoarece s-au făcut multe des­co­periri în domeniul antiviralelor şi a virusului hepatic.

„Fiecare dintre noi avem undeva în spate un mic cimitir personal“

„Cel mai mare doctor din cariera mea am fost când m-am văzut intrat pe liste la facultate. Nu ştiam ce mă aşteaptă! De la dascăli am învăţat să am discernământ, m-au învăţat cum să judec. Dacă pacientul se face bine, cred că suntem nişte doctori de succes, însă după ce acesta pleacă din spital vin alţii şi medicul nu mai apucă se se bucure de reuşită. Fiecare din noi avem undeva în spate un mic cimitir perso­nal. Cei care fac doar cercetare nu au asemenea înfrân­geri, frustrări, însă noi, da“, a povestit Ştefan Luchian, chirurg la Spitalul Militar din Bucureşti şi profesor asociat la UMF.

Fost şef de pro­moţie al Universităţii ieşeane, în încheiere acesta a mai spus că succesul UMF nu este numai din cauza faptului că se află într-un oraş cultural frumos, ci şi că, la noi, studenţii au şansa să înveţe lângă pacient, în condiţiile în care, în alte ţări, învăţăcelul nu are voie nici să-l atingă.

Zilele Universităţii continuă mâine în Aula „George Emil Palade“, unde are loc un târg al oportunităţilor de cercetare, iar pe parcursul zilei vor avea loc şi o serie de expoziţii de fotografii, cât şi conferinţe. Momentul central al evenimentului va fi organizat însă vineri seara, de la 17.00, şi va purta numele de „Balul Iernii“, organizat la Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri