UMF Iaşi sărbătoreşte 139 de ani de la înfiinţare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

UMF Iaşi sărbătoreşte 139 de ani de la înfiinţare

GALERIE
UMF Iasi
  • UMF Iasi
- +

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a celebrat astăzi 139 de ani de la momentul în care profesorul Leon Scully a ţinut primul curs de anatomie la proaspăt înfiinţata Facultatea de Medicină din Iaşi. Deschiderea festivă a avut loc în Aula „George Emil Palade” a UMF, unde, după discursurile reprezentanţilor universităţii şi ale autorităţilor locale, fiind prezent primarul Mihai Chirica, preşedintele CJ, Maricel Popa, şi prefectul Marian Şerbescu, academicianul Alexandru Zub a susţinut conferinţa „Istoricii români în războiul de întregire naţională”, iar apoi a fost proiectat documentarul „Medici ieşeni în linia întâi”, realizat de Alina Ţiţei şi prezentat de reputatul chirurg Eugen Târcoveanu. 

„Acum 100 de ani, românii au găsit puterea, dar şi norocul de a se reuni în interiorul unei graniţe comune. UMF este singura instituţie de învăţământ medical din România cotată în topul realizat de Times Higher Education 2018, atât în anul 2017, cât şi în anul 2018. De asemenea, universitatea noastră a parcurs sistemul de evaluare a instituţiilor de învăţământ superior, utilizând platforma U-Multirank, obţinând calificative foarte bune la indicatorii predare şi învăţare, cercetare şi orientare regională. UMF este în prezent cea mai cosmopolită universitate din România, în 2018 având nu mai puţin de 2.581 de studenţi străini, care au ales să înveţe medicina la Iaşi”, a declarat, în discursul său, prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Ieri au fost lansate două expoziţii legate de sărbătoarea centenarului la UMF, numite „Contribuţia medicilor ieşeni la Marea Unire”, ce poate fi observată în Muzeul de Istorie al Medicinei, şi „Marea Unire în presa vremii”, expusă în holul din faţa Aulei „George Emil Palade”. Astăzi, UMF găzduieşte o prelegere despre Marele Război găzduită de prof.dr. Dumitru Preda, fost director al Direcţiei Arhivelor Diplomatice şi fost ambasador al României în Cuba, care îşi va lansa la finalul conferinţei cartea „Campaniile Armatei Române pentru întregirea ţării 1916-1920”. UMF inaugurează oficial Muzeul de Istorie a Farmaciei, în aceeaşi zi, de la ora 13.00, iar de la ora 14.00 va fi organizată o nouă ediţie a Balului Iernii, un eveniment caritabil organizat de către Societatea Studenţilor Medicinişti din Iaşi pentru a strânge fonduri menite copiilor de la Complexul de Servicii Comunitare „Bogdana” din Bogdăneşti. Tot astăzi sunt incluse şi o serie de evenimente importante ce marchează 18 ani de la primul transplant renal la Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Cosmin PAȘCA

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Într-o ţară în care trenurile care transportă butuci la export stârnesc mai multe lacrimi pe Facebook decât imaginile cu pacienţii de la terapie intensivă, un astfel de subiect ar fi trebuit să scandalizeze opinia publică şi să producă un cutremur în structurile de putere din Palatul Victoria şi „conacul” din Modrogan.

Filmuletul zilei

opinii

Canonizare

Codrin Liviu CUȚITARU

Canonizare

„Dispariţia mea fizică devenise o urgenţă istorică... Iată că pigmeii mă venerează în sfârşit! Îmi pun numele pe plăcuţe, îmi sculptează chipul, îmi ridică osanale. S-a făcut dreptate. Acesta a fost dintotdeauna raportul real dintre mine şi ei! Ei, muritorii prosternaţi în admiraţie pentru adevăratul maestru, eu, olimpianul - nu bietul Hermes, ci Zeus, cum ar trebui de fapt să mă cheme, dacă ai mei ar fi fost un pic mai inspiraţi!”

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

Bogdan ILIESCU

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

„Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one./ Realitatea este doar o iluzie, deşi una foarte persistentă” - Albert Einstein

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

pulspulspuls

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Filmuleţul cu ameninţarea auditului la adresa şefilor de la Romsilva din judeţe puşi de PSD ca să-şi dea demisia şi să lase locul celor de la PNL, difuzat alaltăieri de băieţii de la Recorder, cică a picat cum mai prost nu numai pentru Gelu Puiu, băiatul de mingi al lui Flutur bucovineanul încă de pe vremea când era şef de ocol la Cârlibaba, cel care dădea telefoanele, sau pentru Alexe de la Iaşi, şeful lui, ci mai ales cică pentru PNL şi Cîţu. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.