Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

UMF încasează de la studenţii străini 12 milioane de euro

GALERIE
umf iasi
  • umf iasi
- +

Procesul de admitere a candidaţilor din străinătate este în prezent în plină desfăşurare la Iaşi.

Universitatea de Medicină şi Farmacie va câştiga în anul universitar următor aproape 12 milioane de euro din taxele plătite de studenţii străini. Întrecerea pentru un loc în anul întâi de studii la licenţă este în plină desfăşurare pentru tinerii din străinătate, aceştia având la dispoziţie încă două zile pentru depunerea dosarelor.

Taxe cuprinse între 3.200 şi 5.000 de euro

Momentan, peste 960 de candidaţi şi-au manifestat interesul pentru unul dintre cele 525 de locuri scoase la concurs - 300 la Medicină Generală, 150 la Medicină Dentară şi 75 la Farmacie. Admiterea nu presupune examen, ci o echivalare a diplomelor de studiu, în timp ce media finală este stabilită după un algoritm care ia în calcul notele de la bacalaureat, susţinerea la examenul de bacalaureat a probelor de biologie, fizică, chimie sau matematică, distincţii şi premii la olimpiade sau concursuri şcolare, certificatul recunoscut internaţional care atestă cunoaşterea limbii în care urmează să studieze, dovada unei activităţi extracurriculare şi prezentarea unei scrisori de recomandare de la liceul absolvit. Taxele de studiu, în schimb, sunt mult mai ridicate decât cele ale colegilor români. Studenţii străini din anii I - IV plătesc 5.000 de euro anual, iar cei din anii de studiu V- VI scot din buzunare 3.200 de euro. „Noi trebuie să procesăm dosarele, să le verificăm şi să vedem dacă îndeplinsc condiţiile. Pentru cei din Uniunea Europeană trebuie să trimitem aplicaţiile şi la Ministerul Educaţiei. S-ar putea ca unii să fie respinşi de la început, pe dosar. Credem că până pe 15 septembrie vom publica o clasificare în funcţie de punctajele obţinute de fiecare candidat. Oricum, concurenţa este mai mare decât anul trecut“, a detaliat Vasile Astărăstoae, rectorul UMF.

Numărul străinilor a urcat de patru ori

Conform informaţiilor oferite de conducerea instituţiei ieşene, la UMF mai sunt înmatriculaţi 2.150 de tineri din alte ţări în anii de studiu II-VI. Dacă locurile pentru anul I se vor ocupa în totalitate, 2.675 de străini vor urma facultatea la Iaşi. Aproximativ 30% dintre ei sunt în anul V sau VI, deci plătesc 3.200 de euro taxa anuală, aducând universităţii venituri de 2.568.000 de euro. Ceilalţi studenţi - din anii I - IV - vor scoate din buzunare câte 5.000 de euro, însemnând 9.365.000 de euro. Practic, UMF va încasa la sfârşitul anului universitar aproximativ 11,9 milioane de euro de pe urma studenţilor străini. Banii sunt investiţi în burse, dar şi în procesul didactic. „Aproximativ 40% din aceşti bani merg direct către studenţi, pe bursele suplimentare acordate atât studenţilor români, cât şi străini, mai ales pentru bursele de excelenţă. Alţi 30% merg pe planul strategic (n.r. - planul de investiţii 2013 - 2020, în valoare de 67 de milioane de euro). Restul banilor pentru acest plan îi avem din celelalte fonduri extrabugetare şi din ceea ce câştigăm pe proiecte“, a subliniat profesorul Astărăstoae. Rectorul consideră că ultimele procese de clasificare a universităţilor au făcut un bine instituţiei, la fel ca participarea la târgurile de promovare. Totuşi, creşterea numărului de studenţi străini este determinată şi de migraţia medicilor români, care fac o impresie bună în spitalele în care sunt angajaţi. „Cei mai buni promotori ai noştri au fost absolvenţii. Sunt întrebaţi unde au făcut facultatea, iar dacă e un medic bun, părinţii cu care intră în contact hotărăsc să trimită copilul la studii la Iaşi, nu în Germania sau Marea Britanie, unde taxele sunt duble. Taxele noastre sunt medii, nici cele mai mari, nici cele mai mici. Important e că diploma este recunoscută în ţările din Uniunea Europeană“, a mai menţionat Vasile Astărăstoae. Numărul străinilor care studiază medicina la Iaşi a crescut de patru ori în ultimii ani. În 2005 - 2006 urmau cursurile la UMF 549 de străini, iar în 2009 - 2010 erau înmatriculaţi 1.059 de astfel de studenţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri