anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

UMF poate pierde 2,5 milioane de euro în urma scandalului unor diplome false

GALERIE
umf
  • umf
- +

Universităţile de medicină din România riscă să nu mai aibă studenţi din Israel, din 2019. Decizia Ministerului Sănătăţii din această ţară, de nerecunoaştere a diplomelor româneşti, are la bază depistarea unor diplome false emise în Armenia. Autorităţile din Israel s-au speriat când au depistat medici care au studiat în străinătate şi nu aveau nicio experienţă clinică. 60% dintre medicii israelieni au studiat în afara graniţelor. În acest moment, UMF Iaşi are peste 500 de studenţi din Israel.

În urma unei decizii luate pe 21 ianuarie de Ministerul Sănătăţii din Israel, israelienii care se înscriu din 2019 la studii universitare medicale în România, implicit şi la Univer­sitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, riscă să nu poată să susţină examenul necesar în ţara lor pentru a putea profesa acolo. Decizia a fost luată în urma unui scandal care zguduie so­cietatea israeliană după ce s-a des­coperit că o serie de 40 de me­dici ar fi obţinut, în Armenia, diplome fal­se de studii superioare pe baza cărora practicau medicina.

Comu­ni­catul oferit presei de către Mi­nisterul Sănătăţii nu oferă foarte multe detalii în ceea ce priveşte felul în care vor fi luate în considerare diferite universităţi, dar Shaul Yatziv, Head of the Medical Pro­fessions Licensing Department, susţine în textul citat că scopul este ca „să se menţină un nivel adecvat în domeniul medical în Israel şi să încurajeze studenţii ce vor să studieze peste hotare să rămână în Israel“. Iar rigorile impuse în­cepând cu 2019 sunt foarte stricte.

Ministerul Sănătăţii din Israel precizează că urmează o acreditare în doi paşi pe care trebuie să o facă oraşele centre universitare care vor să mai primească studenţi străini.

Pe de o parte, din 2018, World Federation for Medical Education (WFME), din care face parte şi UMF Iaşi, a început o acţiune globală de acreditare a universităţilor. Universităţile care nu deţin această acreditare nu vor mai fi luate în considerare în momentul în care studentul se va prezenta să susţină examenul necesar profesării în Israel.

Pe de altă parte, israelienii spun că una dintre condiţii este şi ca ţara să fie membră a Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), din care fac parte 36 de ţări, dar nu şi România. Din comunicatul făcut public de aceştia, nu este clar dacă această condiţie este eliminatorie sau nu, fiindcă un paragraf mai jos se specifică faptul că, din anul 2019 încolo, cererea de susţinere a examenului pentru dreptul de a profesa în Israel va fi respinsă automat dacă universitatea de la care provine studentul nu îndeplineşte una dintre cele două condiţii (acreditarea WFME şi ţara să fie membră OECD).

Pe de altă parte, mai există un criteriu dur impus de Israel - ca spitalele în care studenţii urmează ore clinice să fie acreditate de către una din cinci organizaţii de acreditare internaţionale - Joint Commission International din SUA, Accreditation Canada din ţara cu acelaşi nume, Health & Care Standards din Marea Britanie, The Australian Council of Health Care Standards din Australia şi DNV GL din Germania.

Situaţia pare incertă şi pentru cei care sunt deja înmatriculaţi la studii în astfel de ţări, implicit şi la Iaşi. În comunicatul făcut public de Israel nu se înţelege exact statutul lor, se explică doar că dosarele lor vor fi analizate după „standardele curente publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii“, şi că se va lua în calcul dacă universitatea şi / sau spitalul universitar vor intra în perioada următoare într-un proces de acreditare acceptat de Israel.

Nu au ajuns informaţii oficiale la UMF

În ceea ce priveşte situaţia de la UMF Iaşi, în prezent există circa 500 de studenţi din Israel înmatriculaţi la studii, circa 25% din întregul număr de studenţi străini care studiază în prezent la instituţia de învăţământ superior medical. Conducerea universităţii a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că a avut întotdeauna relaţii bune cu ambasada şi cu reprezentanţii din Israel care au vizitat universitatea şi că nu au fost informaţi în momentul de faţă cu privire la o astfel de decizie.

„Nu ştim nimic oficial, avem studenţi destul de mulţi din Israel, dar încă nu am aflat absolut nimic pe linie directă. Acum un an de zile a venit un oficial din Israel şi a fost foarte încântat de ce a văzut la noi, a fost o discuţie amiabilă, şi asta a fost tot“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Dacă studenţii israelieni nu ar mai putea urma studii la universitatea din Iaşi, ar fi şi o lovitură financiară pentru aceştia, în condiţiile în care toţi cei 500 de acum sunt pe locuri de taxă cu valută şi achită minimum 5.000 de euro pe an doar din taxa de şcolarizare, asta ar însemna o reducere cu 2,5 milioane de euro a veniturilor universităţii.

Armenia şi Republica Moldova, primele pe lista neagră

Într-un interviu acordat ziarului The Marker şi reluat de Haaretz (din acelaşi grup de presă), pe 27 decembrie anul trecut, prof. Shaul Yatziv se arăta extrem de îngrijorat de calitatea absolvenţilor de medicină din Armenia şi Republica Moldova. Şase medici din 10 din Israel îşi fac studiile în afara ţării. Îngrijorarea sa cea mai mare este în cazul absolvenţilor din Armenia, care nu aveau cunoştinţe de bază şi nici experienţă clinică.

„Pare că a fost o cooperare între şcolile de medicină (în Armenia sunt patru - n.r.) şi studenţi“ în privinţa acordării diplomelor, arată prof. Shaul Yatziv. Şi Universitatea de Medicină din Chişinău, unde sunt în jur de 1.500 de studenţi israelieni, este pe lista neagră.

Marele semn de întrebare în acest caz îl reprezintă experienţa clinică, fiind imposibil ca toţi aceştia să facă practică într-un singur spital. De altfel, prof. Shaul Yatziv aduce în discuţie estul Europei, unde „în timpul vizitelor a văzut că studenţii nu au experienţă clinică“.

Întrebat cât este de îngrijorat de acest fenomen, el afirmă în final că „Nu pot dormi noaptea“, în condiţiile în care recunoaşte că astfel de absolvenţi au intrat deja în sistemul israelian de sănătate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Final de campanie

Cătălin ONOFREI

Final de campanie

Începe alcătuirea bazei de selecţie a viitoarelor vedete de la vârful politicii româneşti.

Filmuletul zilei

opinii

„De ce” şi „cu cine”

Briscan ZARA

„De ce” şi „cu cine”

Când sunt multe semne de întrebare legate de adevăratele interese comunitare ale candidaţilor, e normal să îţi pui întrebarea dacă merită ca votant să te mai deplasezi la secţia de vot. Petru că întrebarea „Merită să votezi?” e direct izvorâtă din „Merită cineva să fie votat?”…

Dreptul de vot: secvenţe din istoria alegerilor

Ciprian IFTIMOAEI

Dreptul de vot: secvenţe din istoria alegerilor

În cei 30 de ani de democraţie postcomunistă, am contabilizat 35 de procese electorale organizate la nivel naţional la care mai putem adăuga şi referendumurile locale pentru deliberarea în probleme privind delimitarea administrativ-teritorială sau în alte chestiuni de interes comunitar. În ce măsură aceste alegeri au consolidat democraţia românească şi au adus bunăstare poate constitui o temă de reflecţie în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare din anul pandemic 2020.

PSD şi delirul populist

Mihai DORIN

PSD şi delirul populist

De când se face politică, populismul şi demagogia au însoţit-o ca nişte umbre. Există însă o limită în toate, o linie roşie pe care dacă o treci cazi în ridicol şi te descalifici. Cu alte cuvinte, şi populismul se cuvine să aibă măsură, pentru a  nu se întoarce împotriva autorilor lui. 

pulspulspuls

Băbăeţ, duceţi-l repede înapoi!

Băbăeţ, duceţi-l repede înapoi!

Nene Urtoiule, când îţi sugeram prin primăvară să nu te înhaiţi politic la candidatură cu el că are să te facă de râs ipochimenul, pentru că are apucături de ţopârlan, nu ne-ai crezut. 

Caricatura zilei

Salut

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.