Umflături
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Umflături

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

E greu să-ţi alegi un subiect de articol. În continuare. Zilnic apar măcar două-trei ştiri care fiecare în parte ar putea să fie subiect demn de-a fi comentat. Când scriu pe teme româneşti, apoi, se-ntâmplă să găsesc pe net comentatori care-mi spun să las naibii realitatea românească şi mai bine să mai scriu despre Germania ori despre saşi. O să mai scriu, evident, şi pe teme germane (actuale) ori săseşti (recuperări, în principiu).

De data asta, o să rămân în realitatea românească. Am vrut, de exemplu, să scriu şi o continuare la „Cifre româneşti”, dar apoi mi-am zis că alegerile locale în contextul jocului de-a legislaţia a politrucilor de la butoane sunt mai importante. (În paranteză fie spus, un comentator, citind probabil doar începutul şi sfârşitul articolului „Stop joc, politrucilor!”, m-a făcut cu ou şi oţet pe motiv de părtinire anti-PSD, ignorând, deci, complet faptul că am scris negru pe alb cum că autorii scoaterii turului 2 de la alegerile locale au fost cei de la... PDL!)

Bun. Înapoi la presă. Iată ce articol recent din Adevărul (ediţia tipărită din 10.05.16) a reuşit să-mi atragă atenţia graţie titlului: „Scăderea preţurilor a umflat cu 15% puterea de cumpărare". Acum, un titlu bun e acela care-ţi atrage atenţia. Doar că titlul acesta, citit la repezeală, se-ncadrează în genul de titluri care-ţi dezvăluie chiar ştirea principală, oprindu-te să mai citeşti neapărat şi textul în sine. Totuşi, acesta mi-a reţinut atenţia nu datorită ştirii în principiu pozitive conţinută, ci graţie unei alegeri stilistice, anume a predicatului „a umflat”. Am citit textul, dar n-am aflat răspuns, mai exact: explicaţia pentru predicatul „a umflat”.

Dar haideţi să vedem, până una-alta, conţinutul principal al ştirii (repet, în principiu pozitivă, nu?): „Salariul mediu net a ajuns, în martie, la 2.051 de lei, în creştere cu 101 lei (+5,2%) faţă de luna anterioară”, iar salariul real ar fi înregistrat „creşteri-record: potrivit INS, comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,1%, iar indicele câştigului salarial real (venituri/preţuri) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 115,5%. Asta pentru că (…) media preţurilor a scăzut, în martie 2016 faţă de martie 2015, cu 3%. Deci: salariul mediu net pe ţară a ajuns la 2051 de lei (doar 1888, în Iaşi…), iar creşterea coroborată venituri/ preţuri faţă de anul trecut e de 15,5%, aceste procente reprezentând acoperirea cifrică a puterii de cumpărare „umflate”. Iar alegerea verbului „a umfla” reprezintă singurul comentariu din tot articolul - un comentariu conotat negativ, căci, nu-i aşa, se asociază-n mintea noastră automat cu expresii precum „preţ(uri) umflat(e)”.

O fi greşit Dan Străuţ, autorul materialului (dacă el a dat titlul), exprimându-se neglijent/ colocvial, ca să nu zic: greşit? Nu neapărat. „Umflarea” puterii de cumpărare poate reprezenta dacă nu ceva rău, atunci măcar ceva periculos pentru sănătatea economică a ţării. Pentru că cifrele pozitive din economia românească, începând cu creşterea economică (4,2% pe primul trimestru, cea mai mare din UE!), nu se bazează, spun casandrele din domeniu, pe o economie sănătoasă, ci în principal pe creşterea consumului. Ceea ce nu-i rău în sine, dar dacă această creştere antrenează mai degrabă importurile, decât producţia internă, atunci e de rău pur şi simplu. Iată că două săptămâni mai târziu, acelaşi ziar titra „Importuri-record de alimente în primul trimestru! Poftim rezumatul ştirii:În timp ce producţia internă şi exporturile de produse agroalimentare au scăzut, cererea internă a crescut exploziv, umflând importurile din primele trei luni până la recordul istoric de 1,38 miliarde de euro!

Un record nesănătos, evident. Şi, aha, iar a fost „umflat” ceva, deci chiar că n-are cum să fie de bine. Cum ar veni, precum în vremurile de „glorie” a guvernului Tăriceanu sprijinit de PSD, cică economia iarăşi „duduie”! „Duduială” care s-a lăsat cu o gaură mare de tot (cam cât egoul mai nou urmăritului penal Călin Popescu Tăriceanu) în bugetul lăsat moştenire de acelaşi Tăriceanu. Ce-a urmat? Păi, ditamai criza economică!

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.