anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Umflături

GALERIE
michael astner
 • michael astner
- +

E greu să-ţi alegi un subiect de articol. În continuare. Zilnic apar măcar două-trei ştiri care fiecare în parte ar putea să fie subiect demn de-a fi comentat. Când scriu pe teme româneşti, apoi, se-ntâmplă să găsesc pe net comentatori care-mi spun să las naibii realitatea românească şi mai bine să mai scriu despre Germania ori despre saşi. O să mai scriu, evident, şi pe teme germane (actuale) ori săseşti (recuperări, în principiu).

De data asta, o să rămân în realitatea românească. Am vrut, de exemplu, să scriu şi o continuare la „Cifre româneşti”, dar apoi mi-am zis că alegerile locale în contextul jocului de-a legislaţia a politrucilor de la butoane sunt mai importante. (În paranteză fie spus, un comentator, citind probabil doar începutul şi sfârşitul articolului „Stop joc, politrucilor!”, m-a făcut cu ou şi oţet pe motiv de părtinire anti-PSD, ignorând, deci, complet faptul că am scris negru pe alb cum că autorii scoaterii turului 2 de la alegerile locale au fost cei de la... PDL!)

Bun. Înapoi la presă. Iată ce articol recent din Adevărul (ediţia tipărită din 10.05.16) a reuşit să-mi atragă atenţia graţie titlului: „Scăderea preţurilor a umflat cu 15% puterea de cumpărare". Acum, un titlu bun e acela care-ţi atrage atenţia. Doar că titlul acesta, citit la repezeală, se-ncadrează în genul de titluri care-ţi dezvăluie chiar ştirea principală, oprindu-te să mai citeşti neapărat şi textul în sine. Totuşi, acesta mi-a reţinut atenţia nu datorită ştirii în principiu pozitive conţinută, ci graţie unei alegeri stilistice, anume a predicatului „a umflat”. Am citit textul, dar n-am aflat răspuns, mai exact: explicaţia pentru predicatul „a umflat”.

Dar haideţi să vedem, până una-alta, conţinutul principal al ştirii (repet, în principiu pozitivă, nu?): „Salariul mediu net a ajuns, în martie, la 2.051 de lei, în creştere cu 101 lei (+5,2%) faţă de luna anterioară”, iar salariul real ar fi înregistrat „creşteri-record: potrivit INS, comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,1%, iar indicele câştigului salarial real (venituri/preţuri) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 115,5%. Asta pentru că (…) media preţurilor a scăzut, în martie 2016 faţă de martie 2015, cu 3%. Deci: salariul mediu net pe ţară a ajuns la 2051 de lei (doar 1888, în Iaşi…), iar creşterea coroborată venituri/ preţuri faţă de anul trecut e de 15,5%, aceste procente reprezentând acoperirea cifrică a puterii de cumpărare „umflate”. Iar alegerea verbului „a umfla” reprezintă singurul comentariu din tot articolul - un comentariu conotat negativ, căci, nu-i aşa, se asociază-n mintea noastră automat cu expresii precum „preţ(uri) umflat(e)”.

O fi greşit Dan Străuţ, autorul materialului (dacă el a dat titlul), exprimându-se neglijent/ colocvial, ca să nu zic: greşit? Nu neapărat. „Umflarea” puterii de cumpărare poate reprezenta dacă nu ceva rău, atunci măcar ceva periculos pentru sănătatea economică a ţării. Pentru că cifrele pozitive din economia românească, începând cu creşterea economică (4,2% pe primul trimestru, cea mai mare din UE!), nu se bazează, spun casandrele din domeniu, pe o economie sănătoasă, ci în principal pe creşterea consumului. Ceea ce nu-i rău în sine, dar dacă această creştere antrenează mai degrabă importurile, decât producţia internă, atunci e de rău pur şi simplu. Iată că două săptămâni mai târziu, acelaşi ziar titra „Importuri-record de alimente în primul trimestru! Poftim rezumatul ştirii:În timp ce producţia internă şi exporturile de produse agroalimentare au scăzut, cererea internă a crescut exploziv, umflând importurile din primele trei luni până la recordul istoric de 1,38 miliarde de euro!

Un record nesănătos, evident. Şi, aha, iar a fost „umflat” ceva, deci chiar că n-are cum să fie de bine. Cum ar veni, precum în vremurile de „glorie” a guvernului Tăriceanu sprijinit de PSD, cică economia iarăşi „duduie”! „Duduială” care s-a lăsat cu o gaură mare de tot (cam cât egoul mai nou urmăritului penal Călin Popescu Tăriceanu) în bugetul lăsat moştenire de acelaşi Tăriceanu. Ce-a urmat? Păi, ditamai criza economică!

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.