Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Actorii nemulţumiţi trag din nou cortina după care se ascunde directorul Teatrului

Umilirea actorilor din Iaşi: „Mi-a spus să-i mulţumesc pentru mărirea de salariu“

GALERIE
actori care protesteaza (1)actori care protesteaza (2)actori care protesteaza (3)actori care protesteaza (4)actori care protesteaza (5)actori care protesteaza (6)actori care protesteaza (7)
  • actori care protesteaza (1)
  • actori care protesteaza (2)
  • actori care protesteaza (3)
  • actori care protesteaza (4)
  • actori care protesteaza (5)
  • actori care protesteaza (6)
  • actori care protesteaza (7)
- +

Actorii contestatari au organizat ieri o nouă ieşire în public pentru a-l critica pe Cristian Hadji Culea că se laudă pe nedrept cu meritele lor şi pe contabila şefă, acuzată că vine beată la serviciu şi le dă peste cap repetiţiile. Managerul mai este acuzat că nu vrea să vorbească deloc cu contestatarii.

Problemele de la Teatrul Naţional par a se acutiza în loc să se rezolve. Actorii care au trimis şi Ministerului Culturii o sesizare au stabilit o a doua întâlnire cu presa pentru a-şi spune nemulţumirile iscate după ce conducerea s-ar fi lăudat pe nedrept cu rezultatele lor. Miercurea trecută a avut loc o conferinţă de presă organizată de conducerea Teatrului în care s-au anunţat cele două premii pentru întreaga activitate obţinute de regizorii Mihaela Arsenescu Werner şi Alexander Hausvater, premii ce vor fi oferite de UNITER în luna mai, la decernarea ce va avea loc la Bucureşti, şi premiul regal oferit de regele Mihai. Actorii care se plâng de conducerea Teatrului Naţional spun că aceste două premii nu sunt meritul conducerii, ci al regizorilor, pe care îi apreciază nespus, şi că managerul Cristian Hadji Culea a dorit prin acest eveniment să ascundă adevăratele probleme din instituţie.

„Managerul nostru s-a exprimat spunând că acesta este un moment bun al Teatrului, iar faptul că nu a spus nimic despre ce se întâmplă în spate ne-a deranjat. Noi suntem trecuţi la rubrica «diverse», iar manifestarea era pentru a ascunde gunoiul sub preş. Nu vine nici în ceasul al 12-lea să vorbească cu noi, a refuzat. Era bine dacă ne întâlneam să discutăm înainte de sesizare, înainte să ieşim în presă cu aceste probleme intime. Este un moment bun pentru o actriţă foarte bună care a muncit toată cariera ei, ne bucurăm pentru ea şi o aplaudăm. A te substitui şi a lua meritele unui om este înjositor“, spune Teodor Corban, actor cunoscut la nivel mondial. Acesta a mai spus şi că decorarea Casei Regale nu este meritul conducerii, Teatrul de la Iaşi fiind cel mai vechi teatru din ţară.

„Suntem ca şi cartofii“

„Suntem ca şi cartofii, ne lăudăm cu ce e în pământ. Ar trebui să ne lăudăm cu cei care sunt în viaţă. Managerul nostru e ca într-un glob de sticlă, el nu aude nimic, nu vede nimic. El are o uimeală cum o avea Ceauşescu în balcon: Băi, ce au ăştia, ce i-a apucat? Că nouă ani totul a fost perfect!“, mai spune Teodor Corban, care joacă în filmul românesc Aferim, proaspăt întors de la Berlin, unde a fost nominalizat pentru cel mai bun actor. Actorii au spus în nenumărate rânduri că sunt nemulţumiţi de faptul că nu sunt promovaţi, nu au acces la proiecte europene, la turnee şi festivaluri de renume din ţară şi străinătate, însă susţin că nu au fost niciodată ascultaţi.

„De când am vorbit în public de această problemă, Hadji Culea nu mai e manager, e doar regizor. A spus că o să vorbească după premiera care urmează, a uitat că a dat un concurs şi că este mai întâi manager şi trebuie să se ocupe de problemele noastre. Noi acum nu avem manager“, spune ridicând din umeri Antonella Cornici. Aceştia sunt supăraţi şi din cauză că spectacolele bune nu mai sunt jucate, iar pe scenă vin regizori prieteni de-ai managerului şi pun în scenă spectacole slabe calitativ.

„Problema cu spectacolele este mult mai gravă, iar Golem nu e singurul spectacol omorât, asasinat! Noi nu am dus spectacolele bune la epuizare. Epuizare înseamnă că după un număr de reprezentaţii nu mai ai public. Lumea mai întreabă de Negustorul de timp, chiar ieri m-a întreabt cineva! Mi s-a spus să fac cerere scrisă că vreau să joc. Eu nu fac niciodată cerere scrisă ca să joc într-un spectacol. E vorba de munca mea, a colegilor mei, nu poţi lucra decât dacă te ataşezi de rol şi începi să ai senzaţia că e al tău, că îl dăruieşti publicului. Apoi vine cineva şi-ţi ia jucăria, uite aşa!“, încheie Doru Aftanasiu, cu revoltă în glas. Acesta mai spune că în „Onorabili în direct“ au jucat actori mari, cu potenţial, şi că spectacolul şi-a bătut joc de aceştia, aici făcând referire la actorii Teodor Corban şi Cosmin Maxim. „Mi s-a rupt sufletul pentru ei. Spectacolele bune sunt înlocuite cu spectacolele proaste, şi toţi cred că actorii sunt de vină!“, adaugă acesta.

„Trebuie să îi mulţumim dumneaei“

Actorii sunt nemulţumiţi în special de faptul că cei de la conducere nu pun accent pe proiectele europene, deşi li se spune că sunt bani pe care îi pierd. „Şi acestea sunt trecute în opinia lor la categoria diverse. Acum aşteptăm un răspuns de la minister, vom merge pe toate căile legale posibile, apoi probabil că vom intra în grevă, ca atât conducerea, cât şi ministerul să se activeze. Greva probabil că va fi cu banderole, nu vom bloca stagiunea: publicul nu are nicio vină“, spune Cosmin Maxim. Actorii de la Naţionalul ieşean spun că primesc semnale pozitive din ţară, de la colegii lor, şi că se simt sprijiniţi în acest demers. „Am fost încurajat de colegii mei, unii îmi spun: bravo Aferim!, alţii: băi, da' ce se întâmplă acolo la voi? Suntem alături, că şi la noi sunt unele probleme. Mă simt mai în pustiu aici, în Teatru“, mărturiseşte Teodor Corban.

Ultima problemă pe care aceştia au vrut să o atingă a fost cea a contabilei şefe, care îşi depăşeşte atribuţiile şi vine în stare de ebrietate la serviciu şi le dă peste cap repetiţiile. Aceştia sunt revoltaţi de reacţia lui Hadji Culea, care a afirmat într-o emisiune la unul din posturile locale, în timpul acestei săptămâni, că actorii ar trebui să-i mulţumească acesteia pentru tot ce li se întâmplă în acest teatru. „Mie mi-a spus că ar trebui să-i mulţumesc pentru mărirea de salariu de acum câţiva ani, în condiţiile în care mărirea este pe munca şi talentul meu. Ni se transmite des că ar trebui să-i mulţumim dumneaei pentru lucruri care ar trebui să se întâmple firesc într-un teatru. Suntem mult în urmă faţă de teatrul din Cluj, Timişoara şi altele. Suntem copilul sărac care se descurcă greu“, spune Dumitru Năstruşnicu, actor din generaţia tânără.

Aceştia susţin că n-ar trebui să existe o relaţie între actori şi contabilul şef, ba mai mult, nici n-ar trebui să se cunoască aşa de bine, deoarece fiecare este pe paliere diferite. „Noi avem un contabil jucător, se bagă pe un teren care nu este al lui. Văd un sindrom comunist prin faptul că ni se spune să mulţumim conducerii pentru salariu, să-i mulţumim pentru că vine un regizor bun la Iaşi, pentru o premieră, pentru că deschid frigiderul sau o conservă“, spune plin de umor Teodor Corban. Actorii nemulţumiţi reprezintă jumătate din trupa de teatru din Iaşi, o parte fiind cu contract de muncă pe perioadă determinată, iar alţii pe perioadă nedeterminată. Aceştia spun că vor merge până în pânzele albe pentru a schimba ceva, deoarece vor să iasă „la lumină“, să se dezvolte artistic dincolo de oraş. Vor ca publicul ieşean să-i recunoască pe stradă, să le ştie numele, deoarece, cum o spun, pentru public muncesc.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri