Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Umor: Programul "Ultima Casă"

GALERIE
Patratel LUNI, 3 octombrie - 11Patratel LUNI, 3 octombrie - 1Patratel LUNI, 3 octombrie - 2Patratel LUNI, 3 octombrie - 3Patratel LUNI, 3 octombrie - 4Patratel LUNI, 3 octombrie - 5Patratel LUNI, 3 octombrie - 6Patratel LUNI, 3 octombrie - 8Patratel LUNI, 3 octombrie - 9Patratel LUNI, 3 octombrie - 10Patratel LUNI, 3 octombrie - 12
  • Patratel LUNI, 3 octombrie - 11
  • Patratel LUNI, 3 octombrie - 1
  • Patratel LUNI, 3 octombrie - 2
  • Patratel LUNI, 3 octombrie - 3
  • Patratel LUNI, 3 octombrie - 4
  • Patratel LUNI, 3 octombrie - 5
  • Patratel LUNI, 3 octombrie - 6
  • Patratel LUNI, 3 octombrie - 8
  • Patratel LUNI, 3 octombrie - 9
  • Patratel LUNI, 3 octombrie - 10
  • Patratel LUNI, 3 octombrie - 12
- +

* A trecut cam o săptămână de la ultimul cutremur, dar replicile se mai simt şi azi: nu cele în sens seismic, ci alea date de autorităţi celor care s-au întrebat din nou ce vor face în caz de cutremur mai mare, de vreme ce bulinele roşii lipite pe case ajută doar să nu intre frigul prin crăpăturile de la zguduielile anterioare. Printre cei care cunosc situaţia sunt agenţii imobiliari: ei cam ştiu ce se poate ascunde sub o carapace frumoasă, de imobil proaspăt renovat. Stăm de vorbă cu unul dintre ei, care doreşte să rămână anonim:

- Da, bună ziua. Sunt agent imobiliar, după cum aţi spus, dar şi agent de vânzări, agent de turism, agent de pază, am fost şi agent secret şi, dacă e cerere pe piaţă, sunt şi agent termic. Trebuie să trăiesc şi eu.

- Ca agent policalificat aveţi vedere mai de ansamblu; ce ne puteţi spune despre partea imobiliară? Care sunt riscurile în caz de seism mai mare?

- Riscuri există mereu, oriunde! Cum spunea şi domnul ăla, cu ochelari de cârtiţă, că politicienii sunt mai expuşi riscurilor decât militarii din Afganistan. De exemplu, ca politician, eşti mereu expus riscului să cazi în ispită şi să furi. Sau riscului să te îndopi fără măsură şi să te pomeneşti după aia cu afecţiuni. Sau să te îneci cu icre negre la masă fiindcă sughiţi când te înjură poporul!

- Mă refer la prăbuşirea clădirilor în caz de cutremur. Cum apreciaţi starea lor?

- Mai puţin contează cum o apreciez eu: mă interesează să le aprecieze clienţii şi să dea banul, să am comision, iar clientul nostru, stăpânul nostru, să devină client permanent.

- Cum permanent? Câte case poate cumpăra un client în viaţă?

- Permanent, adică după ce cumpără casa să apeleze tot la noi pentru probleme mici, ulterioare, pe părţile de service...

- Care probleme? Fiţi mai explicit, vă rog!

- Vă dau un caz. Omul a venit, a văzut, i-a plăcut, iar bucuria asta de moment i-a întunecat raţiunea şi n-a mai ţinut cont de detalii. A cumpărat şi s-a mutat cu mobilă, covoare, ce mai avea...

- Şi ce legătură are?

- Când e casa plină cu oameni la cărat, la finisat şi instalat, când e vânzoleală, gândacii, şoarecii şi ceilalţi dăunători stau ascunşi. Ies de-abia când e linişte, iar omul îşi trage sufletul pe canapea cu familia!

- Şi devine client permanent în loc să vă dea în judecată?

- Credeţi că, dacă ne dă în judecată, şoarecii şi gândacii se sperie şi fug? Vine tot la noi, că avem şi servicii de dezinsecţie-deratizare.

- Aha! Deci veniţi, stârpiţi, apoi combateţi cauza, nu?

- Cauza o combat colegii de la serviciul tehnic, care se ocupă când se dizolvă lipiciul şi începe să curgă. Că la apă se adună şoarecii şi gândacii: apă de băut şi gunoi de mâncat!

- Care lipici? Ce să curgă?

- Lipiciul care lipeşte ţevile crăpate. Când se crapă, curge apă! Iată, am făcut şi o poezie cu ocazia asta!

- Dar clienţii nu observă? Dumneavoastră nu le explicaţi, să-i puneţi în gardă, să-i avertizaţi?

- Dacă explic clienţilor, se cheamă că vreau să-i influenţez, ceea ce nu e bine, se poate interpreta. Eu tac, clientul priveşte. Recunosc că, uneori, nu e cel mai bun moment pentru clienţi...

- Cum aşa? Ce vreţi să spuneţi?

- Nu-i cu intenţie, doar coincidenţă: pot să vin cu clientul să vadă doar la anumite ore, că am şi eu familie; din întâmplare, se nimereşte să fie orele în care copiii din bloc sunt la şcoală, deci nu răcnesc, nu se bat pe hol, nici nu bat mingea. Tot la orele alea, vecinii din bloc dorm şi e linişte. Dorm, după ce au chefuit ca în fiecare noapte cu manelele la maximum...

- Dar asta nu e înşelătorie? N-ar trebui să vă avertizaţi clienţii înainte?

- De unde să ştiu ce vor clienţii şi ce aduce ziua de mâine? Poate că unii asta şi vor, chefuri, manele şi gălăgie de copii. Dacă eu le spun că e bloc cu manele şi gălăgie de copii, iar din zilele următoare vecinii nu mai fac chefuri şi copiii învaţă în linişte, nu pic de mincinos?

- Să revenim la problemă: care imobile vor rezista cel mai bine în caz de seism, dintre câte aţi văzut şi analizat cu ochi de expert?

- Pot să vă spun doar că vor rezista clădirile cele mai rezistente. E o chestiune de selecţie naturală, că prea s-a construit mult în ultima vreme! Dacă sunt mai multe, concurenţa e mai mare, deci preţurile devin mai mici, la fel şi comisionul meu. Eu chiar m-aş bucura să mai scadă oferta şi să crească cererea. Nu-i greu: am văzut multe imobile frumoase, proaspăt refăcute, care mai stau în picioare doar datorită polistirenului lipit la exterior. Mai sunt şi dintre cele care se ţin doar în faianţă şi în ţevile de pexal de la baie, care acţionează ca stâlpi de rezistenţă!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri