Un absolvent  de facultate, ajuns din urmă de păcatele tinereții. Face închisoare din cauza unei „aventuri” minore cu droguri din trecut

luni, 19 mai 2025, 03:15
4 MIN
 Un absolvent  de facultate, ajuns din urmă de păcatele tinereții. Face închisoare din cauza unei „aventuri” minore cu droguri din trecut

O prostie făcută ca student l-a făcut pe un ieșean să-și distrugă tinerețea. Își va vedea din spatele gratiilor copilul crescând, deși a făcut tot posibilul să demonstreze că s-a îndreptat. Timpul scurs de la prostia făcută a demonstrat judecătorilor că are dreptate, dar legea nu cunoaște nuanțe.

Tudor Ernilă a fost condamnat în noiembrie anul trecut la 6 ani și 4 luni de închisoare pentru fapte comise în primăvara lui 2017. La acea dată, Ernilă avea 22 de ani, fiind student în cadrul Facultății de Horticultură, specializarea Peisagistică, din cadrul Universității de Științele Vieții. Consumator de cannabis, a făcut greșeala să înceapă și el să vândă droguri, pentru a-și finanța propria dependență.

S-a apucat trafic ca să-și finanțeze propria dependență

A fost prima decizie greșită. Pe parcursul unui an, a făcut cinci comenzi online, de pe așa-numitul „dark web”. Două dintre tranzacții, una vizând cumpărarea a 100 de comprimate de metamfetamină, iar alta în cadrul căreia cumpărase 9,9 grame din același drog, aveau să fie documentate de procurorii DIICOT. A fost o dublă greșeală. În timp ce cannabisul este considerat un drog „de risc”, metamfetamina este inclusă în categoria drogurilor „de mare risc”, pentru traficarea ei pedepsele fiind mult mai severe. În plus, tânărul nu cumpărase drogurile de la vreun dealer local, ci le comandase din străinătate. Acest fapt îl făcea vinovat și de introducerea în țară a drogurilor, nu doar de trafic de droguri. Deci, o pedeapsă în plus.

Cele 100 de comprimate de MDMA au fost vândute de Ernilă aproape imediat. Le primise en-gros, le-a vândut la fel. Transportul de 9,9 grame a fost interceptat de anchetatori. A urmat arestarea și condamnarea.

A renunțat la consumul de droguri și s-a angajat part-time

Tânărul a făcut tot posibilul pentru a-și ușura situația. La scurt timp după arestare, a formulat un denunț, dând detalii despre alte fapte de trafic de droguri de care avea cunoștință. Conform legii, denunțătorii beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei, dacă informațiile facilitează tragerea la răspundere penală a persoanelor denunțate. Ernilă a avut ghinion. Traficantul denunțat a fost prins în flagrant, datele furnizate de student nefolosind la nimic. Ca urmare, instanța nu a ținut cont de denunț. În septembrie 2017, s-a înscris într-un program de reabilitare psihică și comportamentală, evaluarea psihologului fiind favorabilă. Tânărul a renunțat la consumul de droguri și s-a angajat part-time, pe durata studiilor. A absolvit facultatea, iar apoi s-a angajat, primind referințe profesionale și personale pozitive.

 „Pe parcursul a 7 ani, inculpatul a dovedit că este capabil să respecte normele penale şi că dispune de resurse pentru a interioriza în mod real necesitatea reconsiderării atitudinii față de ordinea de drept, pentru a evita orice contact viitor cu faptele penale”, au reținut magistrații Tribunalului.

Denunțul favorizase o anchetă penală

Ca urmare, și pedepsele aplicate de judecători au fost îndreptate spre minim. Pentru trafic de droguri, ei l-au condamnat pe Ernilă la 4 ani de închisoare, cu opt luni peste minimul legal. Pentru introducerea de droguri în țară, a fost condamnat la 5 ani de detenție, cu patru luni peste minim. Doar în cazul condamnărilor sub trei ani de închisoare, executarea poate fi suspendată, așa că judecătorii au dispus executarea pedepsei rezultante de 6 ani și 4 luni în regim de detenție.

Apelul declarat de Ernilă a fost judecat de Curtea de Apel. Aici, tânărul și-a reluat argumentele care arătau că se îndreptase. Considera că era o persoană care comisese o greșeală și care nu merita o pedeapsă atât de mare. Atunci când denunțase alt traficant fusese sincer și o făcuse fără a cunoaște faptul că putea beneficia de o reducere semnificativă a pedepsei. Denunțul favorizase o anchetă penală, deci trebuia reținut ca circumstanță atenuantă, indiferent care fuseseră urmările sale.

Punct final în procesul de trafic de droguri

Singura șansă ca Ernilă să beneficieze de o condamnare suficient de ușoară pentru ca executarea ei să poată fi suspendată era reținerea ca circumstanță atentuantă a colaborării cu procurorii DIICOT. Magistrații Curții de Apel au solicitat detalii cu privire la denunțul formulat de Ernilă. Persoana menționată de student în denunț era deja în vizorul anchetatorilor, deci tânărul nu aducea noutăți esențiale.

Declarația sa nu oferise „detalii sau informații esențiale care să contribuie în mod direct sau care să aibă un aport covârșitor la condamnarea respectivului”, după cum au transmis reprezentanții DIICOT. Celelalte argumente fuseseră deja luate în considerare în favoarea lui Ernilă încă din prima instanță, când primise o condamnare apropiată de minim. Curtea de Apel a respins ca nefondat apelul tânărului, acesta urmând să-și execute pedeapsa în penitenciar. Decizia instanței este definitivă.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii