Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Proiect de milioane de euro gestionat de o fundaţie

Un accelerator de întreprinderi sociale în Regiunea Nord-Est

GALERIE
proiect
  • proiect
- +

Fundaţia „Alături de Voi“ (ADV) România, în parteneriat cu fonduri-structurale.ro, a lansat două proiecte în do­me­niul economiei sociale, cofinan­ţate din Fondul Social European.

Unul dintre proiecte vizează dezvoltarea de întreprinderi sociale la nivel naţional, excepţie făcând regiunea Bucureşti-Ilfov (2,9 milioane euro), iar celălalt proiect se adresează strict persoanelor din Regiunea Nord-Est (2,9 milioane euro). Valoarea celor două proiecte implementate pe parcursul a trei ani este de aproximativ 5,8 milioane de euro, din care 4,2 milioane de euro vor fi utilizaţi pentru subvenţii necesare în demararea afacerilor sociale.

Prin cele două proiecte, ADV, împreună cu fonduri-structurale.ro, îşi propune înfiin­ţa­rea unui număr minim de 42 de între­prin­deri sociale, ca soluţie pentru redu­cerea disparităţilor sociale, combaterea sărăciei şi crearea de locuri de muncă incluzive pentru persoane care aparţin grupurilor defavorizate.

„Aceste pro­iec­te europene atrase în comunitate reprezintă o excelentă oportunitate de a transpune experienţa individuală de peste 11 ani a ADV România în domeniul economiei sociale, într-o experienţă de sistem care să contribuie la înfiinţarea unui întreg sector de întreprinderi sociale în România. Din punctul meu de vedere, economia so­cială şi principiile după care se ghidează ar trebui să fie noul trend în lume de a face afaceri sustenabile, durabile şi prietenoase cu omul”, a declarat Angela Achiţei, Preşedinte Fundaţia “Alături de Voi” România.

De asemenea, se preconizează că, în cele 42 de întreprinderi sociale, vor fi create cel puţin 210 locuri de muncă, inclusiv pentru persoane din categorii defavorizate.

„Progresul poate fi generat de acţiunile pe care le facem fiecare, individual şi instituţional, în comunităţile noastre. În toate proiectele noastre i-am sprijinit pe cei care au avut curaj să înceapă o afacere. Mulţi au reuşit, şi ne mândrim cu ei. Credem în puterea exemplului şi în lecţiile pe care le-am învăţat ca administratori de grant. Am învăţat şi din succese, dar şi din eşecurile antreprenorilor finanţaţi. Ne-am alăturat iniţiativei Fundaţiei «Alături de Voi» pentru că suntem convinşi că parteneriatul nostru şi experienţa noastră complementară vor crea rezultate durabile”, a completat Raluca Prelucă, partener & consultant senior fonduri-structurale.ro.

Conform legii, întreprinderile sociale pot fi: societăţi cooperative de gradul I, cooperative de credit, asociaţii şi fundaţii, case de ajutor reciproc ale salariaţilor, case de ajutor reciproc ale pensionarilor, federaţii, uniuni ale persoanelor juridice, alte categorii de persoane juridice de drept privat.

Aceste întreprinderi trebuie să respecte mai multe criterii: acţionează în scop social şi/sau în interesul comunităţii; alocă minimum 90% din profitul realizat scopului social şi rezervei statutare;  aplică principiul echităţii sociale faţă de angajaţi, asigurând niveluri de salarizare echitabile, între care nu pot exista diferenţe care să depăşească raportul de 1 la 8.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri