anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Un acţionar acuză! Iată cum stoarce Ştefan Vuza compania Iaşitex de cash

GALERIE
Iasitex-Stefan Vuza
 • Iasitex-Stefan Vuza
- +

O serie de documente oficiale depuse la Bursa de Valori Bucureşti sugerează că firma ieşeană este implicată de către acţionarul majoritar în tranzacţii cel puţin ciudate. În primul rând, firma are un contract cu o firmă de avocatură ce aparţine lui Ştefan Vuza, omul de afaceri care controlează. În al doilea rând, în cadrul unei Adunări Extraordinare a Acţionarilor s-a renunţat subit la o achiziţia de acţiuni în valoare de 5,1 milioane lei la Chimcomplex SA de către Iaşitex de la acţionarul majoritar şi vânzarea unui suprafeţe de teren de 5,8 HA plus construcţiile aferente. Opoziţie activă la aceste tranzacţii a făcut acţionaril minoritar al firmei, respectiv SIF Moldova SA. Acţionarul majoritar, A2 Impex SRL Ploieşti, controlată de Ştefan Vuza, a decis în ultima AGEA acţionarea în judecată a Societăţii de Investiţii Financiare.

Un război la scenă deschisă s-a declanşat între acţionarii firmei ieşene Iaşitex. De o parte a baricadei este acţionarul majoritar al societăţii, Ştefan Vuza, care controlează compania indirect, iar de partea cealaltă este Societatea de Investiţii Financiare (SIF) Moldova SA, unul dintre acţionarii minoritari.Conflictul scoate la iveală modul cel puţin ciudat în care Vuza acţionează la firma ieşeană şi o implică în tranzacţii care ridică multe semne de întrebare şi multe suspiciuni. Ambele părţi îşi aduc acuzaţii grave, care privesc soarta Iaşitex SA. Vuza care deţine pachetul majoritar de acţiuni prin intermediul SC A2 Impex SRL Ploieşti s-a hotărât să dea în judecată SIF Moldova SA din cauză că se opune mereu planurilor de investiţii şi pentru că discreditează societatea. La rândul ei, SIF Moldova printr-o adresă oficială care apare pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti sugerează că în buzunarele lui Vuza se scurg bani de la firma ieşeană prin intermediul unei firme de avocatură pe care acesta din urmă o deţine şi prin intermediul altor tranzacţii în detrimentul celorlalte părţi implicate în Iaşitex.

Doi paşi înapoi

Acţionarii (n.r.-Vuza-indirect), care au avut un procent de 63% din capitalul social, au votat pentru iniţierea demersurilor juridice pentru tragerea la răspundere a SIF Moldova şi obligarea acesteia la acoperirea prejudiciului adus societăţii şi celorlalţi acţionari prin „iniţierea abuzivă a unor demersuri administrative care au condus la blocarea activităţii normale a societăţii, cum ar fi notarea abuzivă a unor litigii în cărţile funciare ale imobilelor aflate în patrimoniul societăţii”, se arată în raportul curent transmis către BVB, pe 12 martie. Societatea de Investiţii Financiare mai este acuzată şi de lipsa şi refuzul de implicare în activitatea societăţii, pentru şicanare a planurilor de investiţii propuse dar şi de demararea unei campanii mediatice de discreditare a societăţii. „Aprobarea iniţierii demersurilor judiciare pentru atragerea la răspundere a Societăţii de Investiţii Financiare Moldova SA, inclusiv a reprezentantului legal al acesteia, Claudiu Doroş, şi obligarea acestora la acoperirea prejudiciului adus societăţii şi celorlalţi acţionari”, se arată în Raportul Curent întocmit în urma Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din data de 12.03.2018.  În acelaşi document se mai arată că în cadrul AGEA, din aceeaşi dată, s-a hotărât anularea achiziţiei unui pachet de acţiuni în valoare de 5,1 milioane lei la Chimcomplex SA de către Iaşitex de la acţionarul majoritar său majoritar, respectiv A2 Impex SRL. De asemenea s-a mai decis să fie anulată hotărârea din 2017 privind vânzarea unei suprafeţe de teren de 5,8 hectare şi construcţiile aferente. Mişcarea este cu atât mai suprinzătoare cu cât acţionarul majoritar a insistat asupra lor. Interesant este că opoziţie faţă de vânzarea acestor active a fost realiazată de către SIF Moldova.

Răspunsuri în doi peri

La rândul ei, SIF Moldova a înaintat o adresă pentru AGEA din 12.03.2018 în care ridică o serie de probleme cu referire la activitatea lui Ştefan Vuza în legătură cu Iaşitex SA. O primă întrebare se referă la cum se împacă activitatea lui Vuza la firma ieşeană în calitate de avocat prin firma sa avocatură şi rolul de acţionar majoritar indirect prin intermediul SC A2 Impex SRL Ploieşti, companie care deţine 63% din acţiunile fostei fabrici „Ţesătura”.  SIF Moldova cere documente justificative cu onorariul pretins şi achitat de către societate către Vuza. Răspunsul la solicitare este unul evaziv, cu pretextul că Societatea de Investiţii nu are dreptul legal să ceară aceste informaţii. Deşi omul de afaceri este acuzat de faptul că a prejudiciat societatea cu aproape 800.000 de lei, AGA „respinge introducerea acţiunii în răspundere împotriva dlui Vuza Ştefan, în dubla sa calitate de titular al contractului de asistenţă juridică încheiat cu Iaşitex şi în acelaşi timp de acţionar majoritar indirect al Iaşitex SA, precum şi a acţionarului majoritar A2 Impex SA, pentru prejudiciul cauzat societăţii în cuantum de 788.302 lei”, se precizează în acelaşi raport. Cele mai multe voturi în AGA şi AGEA le deţine A2 Impex SRL Ploieşti-companie controlată de Ştefan Vuza. De asemenea, creditorul majoritar cere în sesizare să ştie cine sunt persoanele responsabile de „situaţia economică precară a Iaşitex” şi dacă societatea a întreprins vreun demers juridic împotriva acestora. La aceste solicitări, reprezentanţii Iaşitex, prin persoana directorului Mihail Lăzăroaie, a dat următorul răspuns: „Factorii care au deteriorat situaţia financiară a Iaşitex şi a industriei textile în general sunt multimple, precum concurenţa puternică din ţări nemembre UE precum Turcia sau China, lipsa forţei de lucru calificate, costuri şi riscuri de mediu asociate prelucrării ţesăturilor. De asemenea, mare parte din datoriile Iaşitex se datorează şi sarcinilor fiscale aferente bunurilor imobile aflate în patrimoniu. Până în acest moment, nu au fost identificate persoane direct responsabile pentru situaţia financiară a Iaşitex”.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.