anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Un adolescent din Iaşi a ales puşcăria din Italia în locul „şcolii de corecţie” de la noi

GALERIE
extradat_Italia_Iasi_Toderascu_Cristinel_Ionut
 • extradat_Italia_Iasi_Toderascu_Cristinel_Ionut
- +

Fiind minor, putea refuza extrădarea, dar, din motive de neînţeles, el nu a făcut-o. Pentru vârsta tânărului ieşean acuzat de tâlhărie, Italia nu are prevăzută în legislaţie decât închisoarea.

 

Un tânăr îşi va începe viaţa de adult într-o închisoare italiană. Curtea de Apel ieşeană a aprobat solicitarea Parchetului de pe lângă Tribunalul pentru minori Catania care solicitase extrădarea lui Cristinel Ionuţ Todiraşcu pentru executarea unei sentinţe pronunţate anul trecut în Italia. Ieşeanul a fost condamnat pentru tâlhărie în circumstanţe agravante, în complicitate şi reunit cu alţi indivizi.

Aflat în Catania în octombrie 2017, Todiraşcu, însoţit de doi complici, l-au atacat pe un alt român, Stelică R. Todiraşcu i-a pus piedică şi l-a îmbrâncit, iar complicii săi i-au sustras trei telefoane mobile şi suma de 1.100 euro. Condamnarea lui Todiraşcu la patru ani de închisoare a rămas definitivă în iunie anul trecut, dar el nu a putut fi încarcerat, plecând între timp din Italia. Împotriva lui a fost emis în iunie acest an un mandat european de arestare, tânărul fiind reţinut la Iaşi. Conform legii, pentru ca o sentinţă emisă în străinătate împotriva unui cetăţean român să fie recunoscută în ţară, este necesar ca fapta pentru care a fost condamnat să existe şi în Codul nostru Penal, iar pedeapsa să se încadreze în limitele prevăzute de legea noastră.

În speţă, fapta tânărului corespundea cu tâlhăria, aşa cum este definită în Codul Penal, iar pedeapsa dată de judecătorii italieni se încadra în limitele de 2-7 ani prevăzute de legea română. Pe de altă parte, la data comiterii faptei, Todiraşcu era încă minor, având 17 ani şi 9 luni. Or, minorii beneficiază de un tratament mai blând în faţa legii penale. În România, împotriva lui Todiraşcu nu ar fi putut fi luate decât măsuri educative. În plus, tânărul nu era cercetat pe teritoriul României pentru alte fapte penale, aflându-se la prima abatere.

De asemenea, condamnatul poate să refuze extrădarea, pentru a-şi ispăşi pedeapsa în sistemul reeducativ românesc. Extrădarea poate fi refuzată şi dacă românul a fost judecat în străinătate în lipsă. Acesta era de altfel şi cazul lui Todiraşcu, care nu se prezentase la procesul desfăşurat în Catania, deşi fusese citat. Niciunul dintre motivele legale de refuz a extrădării nu a putut fi luat însă în calcul de magistraţi.

În faţa instanţei, tânărul s-a declarat de acord cu predarea sa către autorităţile italiene. În aceste condiţii, singura decizie care putea fi luată de magistraţi a fost de recunoaştere a sentinţei date în Italia şi de menţinere a lui Todiraşcu în arest până pe 4 septembrie inclusiv, în vederea extrădării. Sentinţa este definitivă, tânărul urmând să fie trimis în Italia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Alexandru LĂZESCU

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Mobilizarea generală decisă la Kremlin și mai ales așa-zisele „referendumuri”, un preambul la anexarea unei mari părți din Ucraina, la pachet cu amenințarea cu lovituri nucleare, cu efecte potențial incontrolabile, sunt privite cu îngrijorare nu doar în Occident, ci și la Beijing.

opinii

Experimentul Închisorii de la Stanford

Briscan ZARA

Experimentul Închisorii de la Stanford

Transformarea noastră odată cu evenimentele este inevitabilă. Vorbim despre destin? Nici vorbă, aşa îşi explică doar unii naivi neputinţa în faţa Marelui Val, atâta tot. E doar natura din care facem parte, nimic mai mult, trebuie să ne intre bine în cap asta.

Fascinanta şi invincibila prostie

Cristina DANILOV

Fascinanta şi invincibila prostie

Mulţi cred că naivitatea este un sinonim pentru prostie. Există o părere că prostia înseamnă a nu şti şi a nu înţelege ceva. De asemenea, atunci când vorbim despre prostie, vorbim despre un grad scăzut de inteligenţă, lipsă de inteligenţă, ilogicitatea acţiunilor unei persoane sau a cuvintelor sale. Dar credem că prostia este, în primul rând, lipsa de dorinţă a unei persoane de a gândi. Deci, un fel de lenea minţii.

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

Mihai DORIN

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

pulspulspuls

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Să tot fie vreo câteva luni, stimaţi telespectatori, de când unii observatori mai atenţi ai politichiei locale au început a semnala comportamentul ciudat al unui veteran al partidoiului, lăsat la vatră între timp, fost purtător de cuvânt al primarilor din comune, gură mare şi spartă la vremea sa, cu relaţii la Bucale şi alte celea. 

Caricatura zilei

Trafic

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.