Un adolescent din Iaşi a ales puşcăria din Italia în locul „şcolii de corecţie” de la noi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 20.10.2021

Un adolescent din Iaşi a ales puşcăria din Italia în locul „şcolii de corecţie” de la noi

GALERIE
extradat_Italia_Iasi_Toderascu_Cristinel_Ionut
  • extradat_Italia_Iasi_Toderascu_Cristinel_Ionut
- +

Fiind minor, putea refuza extrădarea, dar, din motive de neînţeles, el nu a făcut-o. Pentru vârsta tânărului ieşean acuzat de tâlhărie, Italia nu are prevăzută în legislaţie decât închisoarea.

 

Un tânăr îşi va începe viaţa de adult într-o închisoare italiană. Curtea de Apel ieşeană a aprobat solicitarea Parchetului de pe lângă Tribunalul pentru minori Catania care solicitase extrădarea lui Cristinel Ionuţ Todiraşcu pentru executarea unei sentinţe pronunţate anul trecut în Italia. Ieşeanul a fost condamnat pentru tâlhărie în circumstanţe agravante, în complicitate şi reunit cu alţi indivizi.

Aflat în Catania în octombrie 2017, Todiraşcu, însoţit de doi complici, l-au atacat pe un alt român, Stelică R. Todiraşcu i-a pus piedică şi l-a îmbrâncit, iar complicii săi i-au sustras trei telefoane mobile şi suma de 1.100 euro. Condamnarea lui Todiraşcu la patru ani de închisoare a rămas definitivă în iunie anul trecut, dar el nu a putut fi încarcerat, plecând între timp din Italia. Împotriva lui a fost emis în iunie acest an un mandat european de arestare, tânărul fiind reţinut la Iaşi. Conform legii, pentru ca o sentinţă emisă în străinătate împotriva unui cetăţean român să fie recunoscută în ţară, este necesar ca fapta pentru care a fost condamnat să existe şi în Codul nostru Penal, iar pedeapsa să se încadreze în limitele prevăzute de legea noastră.

În speţă, fapta tânărului corespundea cu tâlhăria, aşa cum este definită în Codul Penal, iar pedeapsa dată de judecătorii italieni se încadra în limitele de 2-7 ani prevăzute de legea română. Pe de altă parte, la data comiterii faptei, Todiraşcu era încă minor, având 17 ani şi 9 luni. Or, minorii beneficiază de un tratament mai blând în faţa legii penale. În România, împotriva lui Todiraşcu nu ar fi putut fi luate decât măsuri educative. În plus, tânărul nu era cercetat pe teritoriul României pentru alte fapte penale, aflându-se la prima abatere.

De asemenea, condamnatul poate să refuze extrădarea, pentru a-şi ispăşi pedeapsa în sistemul reeducativ românesc. Extrădarea poate fi refuzată şi dacă românul a fost judecat în străinătate în lipsă. Acesta era de altfel şi cazul lui Todiraşcu, care nu se prezentase la procesul desfăşurat în Catania, deşi fusese citat. Niciunul dintre motivele legale de refuz a extrădării nu a putut fi luat însă în calcul de magistraţi.

În faţa instanţei, tânărul s-a declarat de acord cu predarea sa către autorităţile italiene. În aceste condiţii, singura decizie care putea fi luată de magistraţi a fost de recunoaştere a sentinţei date în Italia şi de menţinere a lui Todiraşcu în arest până pe 4 septembrie inclusiv, în vederea extrădării. Sentinţa este definitivă, tânărul urmând să fie trimis în Italia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iluzii guvernamentale

Lucian DÎRDALA

Iluzii guvernamentale

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

Filmuletul zilei

opinii

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Alex VASILIU

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

pulspulspuls

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Vorbeam ieri aicea despre cum de s-a făcut şi s-au aranjat cărţile politicii încât dipotata Monika de la Iaşi a luat faţa în partid, la nominalizarea ca menistru al digitalizării, unora mai bine înfipţi ca ea pe lângă şefi. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.