Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un an de la tragedia Brăilean, care a arătat hibele din sistemul sanitar ieșean. S-a schimbat ceva?

GALERIE
Tiberiu Brăilean
  • Tiberiu Brăilean
- +

La un an de la dispariţia profesorului universitar Tiberiu Brăilean, decedat în urma unor complicaţii cardiace pe care Spitalul „Dr. C.I. Parhon” - cel care asigura garda medicală când cadrul didactic s-a adresat specialiştilor prin numărul unic 112 - a întârziat să le diagnosticheze şi să le trateze, sistemul de urgenţă din Iaşi este supraaglomerat şi funcţionează cu dificultate.

Moartea profesorului Brăilean a schimbat sistemul de urgenţă ieşean prin desfiinţarea gărzii care era asigurată o dată la patru zile de Spitalul „Dr. C.I. Parhon”. Din august, toţi pacienţii care activează sistemul de urgenţă prin apelarea numărului 112 sunt aduşi în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Totuşi, din lipsa unui spital regional care să aibă clinici pentru toate specialităţile, pacienţii sunt în continuare plimbaţi de la un spital la altul, după ce investigaţii din UPU "Sf. Spiridon" indică traumatisme sau afecţiuni care pot fi tratate în alte spitale.  

Profesorul universitar Tiberiu Brăilean a murit pe 8 martie 2015 la Spitalul „Sfântul Spiridon”, acolo unde cu patru zile mai devreme ajunsese în stare gravă, prin transfer de la Spitalul "Parhon". Potrivit apropiaţilor cadrului didactic, pe 4 martie, dis-de-dimineaţă, pacientul aflat în stare critică a aşteptat un consult cardiologic aproape şase ore în compartimentul de primire urgenţe de la Spitalul "Parhon".

După moartea profesorului, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a luat în calcul desfiinţarea liniei de gardă de la Spitalul "Parhon". „Când am preluat DSP, deja se începuse discuţia pentru închiderea liniei de gardă. Se constatase în urma unor discuţii cu conducerea spitalului şi prin verificarea la faţa locului că acel compartiment de primire urgenţe nu avea dotările necesare şi nici personal suficient. Atunci am discutat cu reprezentanţii Spitalului «Sfântul Spiridon» şi împreună am decis ca UPU să asigure garda în permanenţă, şi astfel linia de la «Parhon» să se închidă”, a explicat Liviu Stafie (foto), directorul DSP.

Astfel, de la 1 august, toate urgenţele ajung în UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, la finalul lui 2015 unitatea medicală raportând peste 83.000 de pacienţi înregistraţi. În medie, doctorii preiau câte 200 de pacienţi zilnic, uneori chiar şi peste 250, în condiţiile în care, în fiecare gardă medicală, sunt câte patru sau cinci urgentişti. „Cu siguranţă faptul că numai noi suntem de gardă contribuie la numărul final de pacienţi înregistraţi. Dacă în 2014 am raportat peste 76 de mii de pacienţi, în 2015 am avut înregistraţi peste 83.000. Cifrele raportate reflectă, în primul rând, o adresabilitate foarte mare şi, în al doilea rând, o raportare oarecum eronată pentru că ea dublează unii pacienţi care, de exemplu, ajung şi la noi, dar şi la Spitalul de Neurochirurgie. Totuşi, pacienţii din judeţul Iaşi nu merg către celelalte porţi de intrare în sistemul medical şi preferă adresarea în urgenţe. Avem zone din care în mod constant vin pacienţi fără să meargă la medicul de familie sau care declară că au programare în ambulatoriu de specialitate, dar nu vor să aştepte”, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD.

Joi spre vineri, de exemplu, UPU a preluat 240 de bolnavi. După investigaţiile care li se fac bolnavilor aici, medicii decid dacă pacienţii rămân internaţi în Spitalul „Sfântul Spiridon” sau dacă merg către o altă unitate medicală. De pildă, un pacient preluat dintr-un accident rutier cu multiple fracturi poate rămâne pentru supraveghere în Clinica de Ortopedie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” sau poate fi transferat la Spitalul de Neurochirurgie sau la cel de Pneumoftiziologie.

Potrivit DSP, în 2015, în cele şase spitale care au unitate sau compartiment de primire urgenţe s-au prezentat peste 200.000 de pacienţi dintre care au murit 118. „În UPU de la Spitalul «Sfântul Spiridon», din peste 83.000 de pacienţi înregistraţi în 2015, au murit 82. Rata de deces este foarte mică. Decesele sunt la pacienţi oncologi, pacienţi cu afecţiuni cronice, boală cardiacă, respiratorie sau de altă natură. În România, oamenii nu mai au obiceiul de a rămâne acasă până la ultima palpâire de viaţă. Eu cred că este o alienare a sentimentului de familie şi că sunt bătrâni care în continuare îşi doresc să moară în mijlocul familiei, însă rudele, deşi li s-a spus că asta e evoluţia şi e finalul unei boli de 20-30 de ani, şi că aici este sfârşitul pentru că aşa ne-a făcut Dumnezeu, muritori, totuşi apelează 112 şi aduc bolnavii la spital, unde mor, în cele din urmă”, a mai subliniat Diana Cimpoeşu (foto).

Potrivit DSP şi Colegiului Medicilor Iaşi, soluţia pentru descongestionarea UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” este înfiinţarea unor noi centre de permanenţă, pe lângă cele 13 care funcţionează deja în judeţ. În opinia DSP şi CMI, noile centre ar trebui să funcţioneze în fiecare cartier al Iaşului, astfel încât ieşenii să aibă la îndemână câte o unitate mai mică de preluare a urgenţelor.

CITIŢI ŞI:

Cine face de gardă la Parhon de se moare cu zile? Anchetă după cazul Tiberiu Brăilean

 

Cazul decesului profesorului universitar Tiberiu Brăilean devine pe zi ce trece tot mai revoltător, ridicând serioase semne de întrebare la adresa modului în care a fost tratat pacientul.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri